Uppmaning till många ISK-sparare – kan tjäna tusenlappar
2024 12 04
I dag använder närmare fyra miljoner svenskar investeringssparkontot ISK.
Kunder kan kombinera olika sparprodukter på sitt konto – exempelvis fonder, aktier och obligationer.
ISK-kunder betalar ingen skatt när de säljer eller byter sparprodukter, men däremot betalas en årlig schablonskatt på värdet av ISK-kontot.
Sedan sparformen infördes har skatten legat på en låg nivå, men de senaste åren har den börjat ticka uppåt.
Under 2025 kommer ISK-skatten landa på 0,88 procent, vilket är betydligt högre än för några år sedan. Exempelvis var ISK-skatten 0,37 procent under 2020.
Regeringen har kompenserat för den höjda skatten med en skattebefrielse på ISK på belopp upp till 150 000 kronor.
Trots det uppmanas många ISK-sparare till förändring.
Länsförsäkringars pensionsekonom Trifa Chireh har genom en uträkning kommit fram till att löneväxling kan vara en mer lönsam sparform än ISK.
– Uträkningen visar att löneväxling ger 34 procent högre utbetalning per månad jämfört med ISK, vilket kan ge tusenlappar mer per månad, berättar ekonomen.
Från 50 till 30 procent
Trifa Chireh uppmanar i synnerhet en grupp att överge ISK för löneväxling: Höginkomsttagare som kommer över gränsen för statlig inkomstskatt. Gränsen beräknas till 53 600 kronor per månad år 2025.
Löneväxling innebär att man byter en del av sin lön mot pension. Summan placeras i en tjänstepension som tidigast kan utnyttjas när kunden fyller 55 år.
När man sedan går i pension finns det goda chanser att skatten blir 30 procent i stället för de cirka 50 procenten som höginkomsttagare betalar i dag.
– Vår uträkning visar att löneväxling trots allt ger högre avkastning. Anledningen till det är en låg beskattning i kombination med uppskjuten skatt, vilket gör att löneväxling går vinnande ur jämförelsen. Men ISK är ändå en gynnsam sparform som passar den som inte kan löneväxla, särskild nu när ett skattefritt belopp införs och den årliga skatten sänks, framhåller Tirifa Chireh.
Beräkningar: Så kan det se ut
Länsförsäkringar har gjort beräkningar för att illustrera skillnaderna mellan löneväxling och ISK-sparande.
Här är ett exempel:
- Om löneavdraget, som går till löneväxling, är 2 500 kronor i månaden kan det jämställas med att en summa på 1 800 kronor av skattade pengar placeras i ISK.
- Efter 16 års sparande skulle tjänstepensionsutbetalningen, efter att ha inkomstbeskattats med 30 procent, uppgå till 4 400 kronor i månaden under 10 år.
- Det kan jämföras med sparandet ISK som ger 2 900 kronor per månad. Det innebär att löneväxlingen ger 1 500 kronor mer per månad under 10 års tid. I båda fallen antas en årlig real avkastning på 5 procent.
Foto: T. Barbhuiya
Text: Redaktionen