Uppmaning till allmänheten – ”Förbered er”

2023 10 20

Stormen Babette kommer till Sverige.

Under fredagseftermiddagen väntas den dra in över Götaland och sydligaste Svealand.

I Skåne, Blekinge samt på södra Öland väntas vindbyar på 20-25 m/s.

SMHI har gått ut med en orange varning för rekordhöga vattennivåer längs hela den skånska sydkusten.

Höjer beredskapen

Energibolaget Eon meddelar att man höjt sin beredskap inför det kraftig ovädret.

– Vi har förstärkt beredskapen för vår fältpersonal, ställt fram maskiner och vattenpumpar och vår driftcentral följer väderläget noga.

– Starka ostliga vindar ökar risken för att träd vid starka vindbyar kan falla över elledningarna och orsaka strömavbrott för våra kunder.

Det säger Peter Hjalmar, regionchef syd på Eon.

Uppmaning till allmänheten

Eon går nu ut med en vädjan till allmänheten.

Energijätten uppmanar invånare att förbereda sig.

– Förankra lösa föremål och byggmateriel på tomten eller innergården, montera ner barnens studsmattor, se till att ha ljus och tändstickor tillhanda, liksom batterier till ficklampan. Det kan vara bra att hälla upp litet extra vatten då vattentrycket försvinner vid strömavbrott, framhåller Peter Hjalmar.

Även Räddningstjänsten uppmanar allmänheten att säkra lösa föremål, till exempel studsmattor och trädgårdsmöbler.

– Räddningstjänsten kommer att ha extra beredskap. Vi samverkar också med Trafikverket och gatujourerna för att få bort nedfallna träd, säger Mattias Sköld, vakthavande befäl på räddningstjänsten syd, till SVT Nyheter.

Fyra landskap löper störst risk

Enligt SMHI kan fyra landskap drabbas av kraftiga stormbyar under fredagen.

Det handlar om följande landskap:

- Halland

- Skåne

- Bleking

- Öland

Så förbereder du dig inför stormen

- Ta in eller surra fast lösa föremål från trädgårdar, uteplatser och balkonger.

- Se över byggnadsställningar och andra tillfälliga konstruktioner. Se över förtöjningar på båtar så att de inte slits loss.

- Stanna om möjligt inomhus under en storm för att inte riskera att bli skadad av kringblåsande föremål. Var försiktig och håll dig uppdaterad via internet, radio och TV.

- Det kan även bli stora störningar i trafiken. Kontrollera därför gärna status på Trafikverket innan du ger dig ut.

- Vid ett strömavbrott är det bra att ha en ficklampa till hands och batteridriven radio. Har du ingen batteridriven radio kan bilradion vara ett alternativ.

- Andra bra saker att ha hemma vid strömavbrott är extra batterier, stearinljus, tändstickor, konserver, stormkök, fotogenvärmare eller annan extra värmekälla. Ladda mobil, bärbara datorer och powerbank i förväg om möjligt.

Källa: Eon

Foto: M. Woodbridge

Text: Redaktionen


Massprotest i Sverige – över 100 000 har skrivit på

2025 05 21

En namninsamling med 100 000 underskrifter från hela landet lämnas idag över till regeringen.

Bakom protestlistan står medlemmar ur Pensionärernas riksorganisation, PRO. 

Under tisdagen planeras dessutom en organiserad demonstration mitt på Mynttorget i Stockholm.

Bakgrunden är regeringens förslag om att höja gränserna för det så kallade högkostnadsskyddet för läkemedel.

Ett förslag som möts av skarp kritik och oro från pensionärer och patientorganisationer, enligt PRO som varnar för konsekvenserna.

– Regeringen spelar roulett med folkhälsan. Om pensionärer inte har råd att ta ut sina mediciner är risken överhängande att de blir sämre och i stället tvingas söka vård på akuten, säger Åsa Lindestam, ordförande PRO, i ett uttalande.

Beslut väntas på torsdag

PRO kallar förslaget för en försämring som innebär att en patient som når frikortsgränsen skulle ha betalat 900 kronor mer än idag under ett års tid, om förslaget går igenom.

På torsdag sker omröstningen i riksdagen.

Nu vädjar pensionärerna i ett brev till regeringen och sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) att “dra i nödbromsen”.

– Det här är sista chansen innan riksdagen beslutar. Konsekvenserna är inte tillräckligt utredda, säger Åsa Lindestam.

Skarp kritik

Enligt kritikerna riskerar förslaget att strida mot FN-konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. 

Det finns också en sedan tidigare utfärdad rekommendation från Myndigheten från samhällsskydd och beredskap, MSB, om att ha minst en månads förbrukning av receptbelagda läkemedel till förfogande. 

En beredskapsåtgärd som nu äventyras för äldre, enligt PRO.

LÄS MER: Riksbanken varnar svenskarna – “Är helt falskt”

Ministern: krävs för långsiktig finansiering

Regeringen har pekat på att det är nödvändigt att öka kostnaderna i statens budget för läkemedel. Skälet är att “säkerställa att alla patienter får tillgång till de behandlingar de behöver", understryker Acko Ankarberg Johansson.

Men det kräver också att patienternas egenavgift behöver höjas för att klara en långsiktig finansiering. Regeringen kommer att följa utvecklingen noggrant utifrån patientens perspektiv eftersom läkemedel är en väsentlig del av hälso- och sjukvården, säger sjukvårdsministern.

Regeringen har också flaggat för att högkostnadsskyddet “är av yttersta vikt för att läkemedel och förbrukningsartiklar ska vara tillgängliga för alla som behöver det”.

– Samtidigt måste systemet för högkostnadsskyddet bidra till en hållbar finansiering av dessa varor. Statens kostnader för läkemedelsförmånen har ökat med 49 procent från 2012 till och med 2024, utifrån 2024 års penningvärde, medan motsvarande ökning för patientens egenavgift har varit 17 procent under samma period, framhåller regeringskansliet i ett uttalande.

Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Text: Redaktionen


Föremål ska hämtas från allas bostäder – ny lag i Sverige

2025 05 21

Systemet för insamling av vissa avfall håller just nu på att läggas om.

Senast år 2027 ska en ny lag praktiseras fullt ut.

Det innebär att alla kommuner i Sverige ska hämta källsorterade förpackningar, till exempel av plast eller metall, från folks bostäder.

Syftet är att öka återvinningen och notan för insamlingen läggs på producenterna som fört ut produkterna på marknaden.

– Insamlingen ska vara gratis för hushållen. Kommunerna ska ersättas för sina kostnader av producenterna, framhöll den tidigare S-regeringen som gick fram med lagen redan 2022.

Kan bli bakslag för hushållen

Men även om förändringen ska vara gratis för hushållen riskerar den nya soporteringslagen att slå tillbaka.

Detta eftersom priset istället kan öka i matbutikerna till följd av ökade kostnader hos producenterna, rapporterar SR.

– Det är mycket dyrare att åka och hämta det här materialet hemma hos människor i Sverige jämfört med när vi alla gick till återvinningsstationen med vårt förpackningsmaterial, säger Helena Nylén, vd på Näringslivets Producentansvar, till radion.

Kritiken: får inte plats

I höstas hade 75 kommuner infört förändringen, enligt TV4. Omkring 200 återstod då att hitta en lösning för att möjliggöra insamlingen innan 2027.

Kritik mot den nya lagen har dock vädrats, både från villaägare och kommuner, främst med anledning av att det blir svårt att hitta fysiskt utrymme för att hantera föremålen.

Vi har ju ställen idag där man inte kan hämta mat- och restavfall, till exempel. För att det är för trångt att komma dit med sopbil, det saknas vändplats och sådär, sade Frida Gustafsson, projektledare på Göteborgs stad, till kanalen i höstas.

LÄS MER: Flera kommuner går ut med samma varning

"Konsumenterna får betala"

Hämtningen av föremålen väntas innebära kostnadsökningar på flera miljarder. Innan reformen drevs igenom låg kostnaden på 15 öre per mjölkpaket. Idag har den stigit till 30 öre per paket och när systemet är fullt i bruk bedöms notan landa på 50-60 öre per paket, enligt SR.

Räkningen för detta betalar producenterna, men i andra hand får konsumenterna betala genom ett ökat pris i butikerna, säger Carl Eckerdal, chefsekonom på livsmedelsföretagen, till radion.

Foto: I. Rifath

Text: Redaktionen