Uppmanar Sverige att bygga tusentals skyddsrum

2022 11 07

Sverige behöver mellan 2 500 och 5 000 nya skyddsrum – varje år.

Det hävdar den särskilda utredaren Britt Bohlin (S) som idag presenterar en utredning om civilbefolkningens skydd vid höjd beredskap, rapporterar Aftonbladet.

– Vi har många nybyggda områden idag där många människor bor, arbetar eller vistas och där det kanske inte finns några skyddsrum överhuvudtaget. Det anser vi att vi måste ha, säger hon på en pressträff som äger rum i befolkningsskyddsrummet under Klara kyrka i Stockholm.

Kan kosta nästan 4 miljarder

I nuläget finns det 65 000 skyddsrum i Sverige som totalt kan husera sju miljoner människor, skriver Aftonbladet.

Men enligt Britt Bohlin behöver staten prioritera om i finanserna för att kunna betala för betydligt fler än så.

Hennes uppskattning är att det kommer att kosta 3,8 miljarder varje år, vilket skulle kunna ge Sverige upp till 5 000 skyddsrum till om året.

Krav på utrymning

Dessutom måste Sverige göra mer för att kunna förbereda för evakuering om landet någon gång skulle bli attackerat.

Det behövs både planer för att utrymma städer och inkvartering, framhålls i utredningen.

Ytterligare insatser är att betydligt fler civila måste utbildas, både för att kunna bemanna de aktuella skyddsrummen men också för att kunna hantera utrymningar, skriver Aftonbladet.

Ungdomar födda 2005 kan få ansvaret

Ovanstående kan bli uppgifter för ungdomar födda 2005 som nästa år bör kallas till civilförsvarsplikt, menar utredningen vidare.

– Omvärldshändelserna gjorde ju att vi fick ännu mer bråttom, och kände behov av att vara noggranna och komma med riktigt skarpa förslag som faktiskt snabbt kan sättas i verket, säger Britt Bohlin i en intervju med Dagens Nyheter.

Fokus på här och nu

Utredningen är 680 sidor lång och ska nu lämnas över till regeringen. Det främsta fokuset ligger på hur Sverige ska skyddas i närtid.

– Jag vill inte lägga så mycket kraft på hur det ska se ut om 20 år, utan jag vill lägga kraften på vad vi kan göra redan imorgon för att stärka skyddet för civilbefolkningen. Det är uppenbart, inte minst utifrån vad ÖB sa häromdagen och hans allvarliga budskap, att vi måste agera här och nu, säger Bohlin till DN.

Foto: Försvarsmakten

Text: Redaktionen