Uppmanar hela landet – förbered er på värmebölja

2024 05 21

Regeringen varnar hela Sverige för värmebölja i sommar.

Sommaren står inför dörren. Långtidsprognoserna har pekat både på den varmaste på sju år och den “sämsta sommaren någonsin”.

Från politikens håll tar man höjd för att det kan bli riktigt varmt och nu går regeringen ut med särskilda uppmaningar och riktlinjer till samtliga kommuner i landet.

I synnerhet är man oroliga över att särskilt utsatta grupper, exempelvis äldre personer, kan riskera att fara illa om verksamheter inom vård och omsorg inte är förberedda.

– Att ha en plan och att ha gått igenom planen inom personalen för att förebygga och hantera värmens effekter är viktigt för att alla ska veta vad som behöver göras om höga temperaturer kommer, säger äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje (M).

"Hög till att påbörja"

Många minns sommaren 2018 när höga temperaturer runt 30-strecket var verklighet varje dag under flera veckor i sträck, vilket var en stor påfrestning för skörare grupper.

Sedan dess har också andelen kommuner med en beredskapsplan för värmeböljor ökat.

Men enligt regeringen finns det mer att göra.

– När det dessutom under sommaren är vanligt med vikarier inom omsorgen är det extra viktigt att även den personalen känner till hur man bör agera vid en värmebölja, säger Anna Tenje och tillägger:

– Om förberedelser för sommaren ännu inte har kommit igång är det hög tid att påbörja det nu, medan det fortfarande finns tid.

Det här är värmebölja

SMHI definierar värmebölja som “en sammanhängande period då dygnets högsta temperatur överstiger 25 grader minst fem dagar i sträck”.

– Sverige är ett förhållandevis kallt land och därmed anpassat till kalla förhållanden. Effekter av värme märks därför vid lägre temperaturer än i länder anpassade till värme, har väderinstitutet tidigare framhållit i en rapport.

Inga raka besked

Än så länge är det för tidigt att säga med säkerhet hur vädret kommer att bli i sommar.

Några raka besked finns ännu inte, konstaterar SVT:s meteorolog Nitzan Cohen.

– Hur det blir i slutändan kommer avgöras av detaljer som inte går att förutse i nuläget. Hamnar högtrycket i öster närmre Skandinavien blir det förstås varmt, kanske mycket varmt bitvis, framhåller han till tv-kanalen.

Foto: E. Robertson

Text: Redaktionen


Skatteverket ska skicka ut 500 000 brev – “svara snabbt”

2024 06 11

Från och med idag implementerar Skatteverket en ny förändring.

Omkring 1,5 miljoner flyttanmälningar registreras hos Skatteverket varje år.

Men det har också vid vissa tillfällen blivit ett problem att folk skriver sig på någon annans adress. Det ska nu Skatteverket få bukt med genom att börja skicka ut brev till den som redan är folkbokförd på en adress ifall en annan person anmäler flytt till samma bostad.

– Det här är efterfrågat och kan förebygga fel, säger Cajsa Toresten, samordnare på Skatteverket, i en kommentar.

500 000 brev

Av de drygt 1,5 miljoner flyttanmälningar som görs uppskattar Skatteverket att man kommer att skicka ut brev vid ungefär en tredjedel av dessa.

Och den som får brevet ska svara snabbt.

Tre arbetsdagar har man på sig. 

– Vi vill gärna uppmana den som får brevet från oss att svara på det så snabbt som möjligt. Vi vill även uppmana den som flyttar att alltid vara ute i god tid med sin flyttanmälan, säger Cajsa Toresten.

Digitalt och på papper

Brevet om att någon anmält flytt kommer att skickas digitalt till den som har digital brevlåda.

– Skatteverket önskar snabb återkoppling, understryker myndigheten.

Har man inte det skickas istället brevet i pappersform med den vanliga posten. Vid det senare scenariot har man sex arbetsdagar på sig att svara istället för tre, eftersom pappersposten tar längre tid.

Det här gäller

Meddelandet kommer att skickas till en person i hushållet.

– Till den som bott längst på adressen, förtydligar Skatteverket.

Har de boende flyttat in samtidigt skickas brevet till den äldsta personen. Om det är flera personer som flyttar in kommer ett brev för varje person.

Det finns även exempel på situationer när inget brev skickas ut. Det gäller till exempel personer under 16 år eller om man har skyddade personuppgifter. Om den som hittills bott i bostaden själv har anmält flytt kommer inte heller något brev skickas.

Har utnyttjats av kriminella

Förändringen kommer efter att det tidigare bland annat uppmärksammats att kriminella skriver sig på andra personers adresser utan tillåtelse.

Exempelvis skrev sig en brottsmisstänkt person på en bostad som tillhörde ett äldre par i höstas.

När vi får tips om att personer medvetet skriver sig på fel adress och det kan finnas en hotfull situation så prioriteras det högt, sade Pontus Hesselheim, sektionschef på Skatteverket, till SVT vid tillfället.

Foto: Magnus D Skatteverket

Text: Redaktionen


Ryskt stridsplan i nordiskt luftrum

2024 06 11

Ett ryskt stridsflygplan tros ha kränkt nordiskt luftrum.

På måndagseftermiddagen kommer allvarliga uppgifter från det finländska försvarsministeriet.

Ett ryskt stridsflygplan misstänks ha kränkt Finlands luftrum.

En utredning har nu inletts och Finland ser mycket allvarligt på händelsen.

Det rapporterar flera finska medier, bland annat Hufvudstadsbladet och Ilta Sanomat.

Flera minuter

Enligt den finska regeringen skedde kränkningen i östra Finska viken.

Det ryska planet befann sig då i finskt luftrum i två minuter och var vid ett tillfälle ungefär 2,5 kilometer innanför gränsen.

Den senaste gången finskt luftrum kränktes av ryska plan var år 2022 då två plan var i Finska viken.

Ser allvarligt på det

Finlands försvarsminister Antti Häkkänen har uttalat sig.

– Vi ser allvarligt på den misstänkta kränkningen av territoriet och en utredning har inletts omedelbart, säger han via ett pressmeddelande enligt Hufvudstadsbladet.

Ukraina slog till

Samtidigt fortsätter de intensiva striderna mellan ryska och ukrainska styrkor.

I dagarna har uppgifter kommit om flera ukrainska framgångar.

– Troligen slog ukrainska styrkor till mot ett ryskt stridsflygplan av typen Su-57 på Akhtubinsk-flygfältet i Astrakhan Oblast mellan den 7 och 8 juni. Ukrainas huvuddirektorat för militär underrättelsetjänst (GUR) publicerade satellitbilder den 9 juni som enligt uppgift visade Su-57-planet på flygfältet den 7 juni och skadade Su-57 efter anfallet den 8 juni, men tog inte uttryckligen på sig ansvaret för anfallet, framhåller tankesmedjan Institute for the Study of War.

Även till sjöss

Uppgifter pekar även på ukrainska framgångar till sjöss.

– Ukrainska styrkor kan ha träffat ett stort ryskt landstigningsfartyg eller en patrullbåt i Yeysk, Krasnodar Krai natten mellan den 8 och 9 juni. Sky News rapporterade den 9 juni att en ukrainsk militärkälla uppgav att ukrainska styrkor slog till mot ett ryskt landstigningsfartyg av Ropucha-klass på en ospecificerad plats på kvällen den 8 juni.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen