JUST NU: Uppgifter – Ryska soldater lider av akuta strålningsskador

2022 03 31

Det ryska tillbakadragandet från kärnkraftsanläggningen i Tjornobyl i norra Ukraina beror på att flera ryska soldater har drabbats av akuta strålningsskador.

Det hävdar den ukrainska statstjänstemannen  Yaroslav Yemelyanenko. Han uppger att flera ryska soldater lider av akut strålningssjuka efter att ha befunnit sig vid det havererade kärnkraftverket under en längre tid.

Transporteras till grannlandet

Sju bussar fullproppade med sjuka soldater ska nu ha åkt mot Belarus, skriver Yemelyanenko i ett inlägg på Facebook.

Uppgifterna från statstjänstemannen kommer kort efter att det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon bekräftat att ryska trupper drar sig tillbaka från kärnkraftsanläggningen.

Ockuperats i månader

De ryska trupperna tog kontroll över anläggningen den 24 februari, den första dagen av Rysslands invasion av Ukraina.

Kärnkraftverket i Tjornobyl är sedan lång tid ej aktivt, men radioaktivt avfall förvaras fortfarande i anläggningen.

1986 inträffade en stor reaktorolycka i Tjornobyl, då en reaktor sprängdes i kärnkraftverket. Radioaktiva moln spred sig i östra Europa och Norden.

Har rest till Ukraina

Det internationella atomenergiorganet IAEA:s generaldirektör Rafael Mariano Grossi reste under onsdagen till Ukraina. Grossi har rest till landet för att säkerhetsställa säkerheten på landets kärnkraftverk och för att träffa Ukrainas regering, skriver IAEA i ett pressmeddelande.

– Det är viktigt att vara på plats för att ge effektivt stöd till Ukraina i dessa svåra tider, säger generaldirektören.

Fakta akuta strålningsskador

  • Exponering av för mycket höga nivåer av strålning kan orsaka akuta hälsoeffekter. Till exempel brännskador på huden och akut strålningssyndrom.
  • Det kan också resultera i långsiktiga hälsoeffekter som cancer- och hjärtsjukdomar.
  • En mycket hög nivå av strålningsexponering kan orsaka akuta symptom som illamående och kräkningar. Ibland kan det resultera i döden de kommande dagarna eller veckorna.
  • Källa: U.S. Environmental Protection Agency

Foto: R. Chollet

Text: Redaktionen