Uppgifter om kränkning av svenskt luftrum

2022 10 05

Ryska jaktplan har kränkt svenskt luftrum enligt uppgifter från Italien, men dementeras av Sverige.

Uppgifterna kommer från det italienska flygvapnet som meddelar att de skickade upp flyg för att följa efter fyra ryska stridsplan.

Stridsplanen från Ryssland ska ha “påverkat” både svenskt och polskt luftrum. 

Planen ska därefter ha tvingats flyga tillbaka till ryskt luftrum över Kaliningrad, uppger Italian AirForce på Twitter.

Det är oklart när exakt kränkningen ska ha ägt rum.

Försvarsmakten demenenterar

Expressen har sökt Försvarsmakten för att få en kommentar i ärendet.

– [Vi] håller på att kolla på det, säger myndigheten till tidningen.

Senare dementerade Försvaret de italienska uppgifterna.

– Uppgiften att ryska jaktplan idag har kränkt svenskt luftrum stämmer inte. Planen flög över internationellt luftrum, meddelar Försvarsmakten på Twitter.

Försvarsminister: "Inga uppgifter vi har"

Inte heller försvarsminister Peter Hultqvist (S) kan bekräfta att ryska jaktplan tagit sig in i svenskt luftrum.

– Det här är ingen uppgift som vi har. Jag har ingen uppgift om att det skett en sådan här typ av kränkning, säger han på en pressträff enligt Aftonbladet.

Upprepade kränkningar

Under året har flera ryska kränkningar ägt rum på svenskt territorium.

För lite mer än en månad sedan ska ett ryskt fartyg ha upptäckts i närheten av den sydskånska kusten på väg mot Ystad.

Då bekräftade Försvarsmakten händelsen.

– Det har varit ett ryskt bogseringsfartyg i vattnet söder om Skånes kust, säger Johanna Toll vid Försvarsmakten till Sveriges Radio.

"Oansvarigt och oprofessionellt"

I början av maj kränkte ett ryskt flygplan svenskt luftrum söder om Blekinge.

Då fångades planet på bild av svenska försvaret.

– Jag tycker det är oansvarigt och oprofessionellt, uttryckte Carl-Johan Edström, flygvapenchef, till SVT.

Misstänkt kärnvapenbestyckade flyg uppmärksammades

Mest uppmärksammat blev dock förmodligen en kränkning av svenskt luftrum utanför Gotland i mars.

Även då var det ryska flygplan som pekades ut. 

Uppgifter till TV4 gjorde även gällande att planen ska ha varit kärnvapenbestyckade.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen


Jättesmäll för Marabou

2024 05 24

Det populära chokladmärket Marabous ägare Mondelez har åkt på en rejäl snyting.

Chokladjätten, som även äger Toblerone och Oreo, tvingas betala 337,5 miljoner i euro i böter, motsvarande nästan fyra miljarder svenska kronor.

Bakom beslutet står EU-kommissionen.

Kommissionen slår fast att Mondelez snedvridit konkurrensen på marknaden i 22 fall genom att begränsa den gränsöverskridande handeln inom EU – bland annat har chokladjätten hindrat återförsäljare att inhandla produkter från EU-länder med lägre priser.

Tvingats betala överpris 

Agerandet har lett till att konsumenter tvingats betala överpris för Mondelez produkter, eftersom återförsäljare hindrats från att pressa ner priserna.

Det framhåller Margrethe Vestager, EU:s kommissionär för konkurrens, i ett uttalande.

– Vi finner att Mondelez olagligt har begränsat återförsäljare från att köpa dessa produkter från medlemsstater där priserna är lägre.

– Detta gjorde det möjligt för Mondelez att sätta högre priser, vilket har slagit mot konsumenterna, som fått betala mer för choklad, kex och kaffe, säger Vestager och beskriver den olagliga metoden som ett betydande bekymmer för EU-invånare.

– Det är ett centralt bekymmer för europeiska medborgare, som blir ännu mer uppenbart i tider med hög inflation där många pressas hårt ekonomiskt. Det handlar också om kärnan i det europeiska projektet: den fria rörligheten för varor på den inre marknaden.

Bra samarbete – ändrar bötesbeloppet

EU har utrett Mondelez sedan 2019.

Margrethe Vestager konstaterar att företagets överträdelser är ”mycket allvarliga”.

Trots de hårda orden har det ursprungliga bötesbeloppen sänkts eftersom Mondelez visat prov på god samarbetsvilja under utredningen.

– Vi har ett samarbetsförfarande som innebär att företag som erkänner överträdelser och samarbetar kan få ett minskat bötesbelopp. Detta förfarande leder till avsevärda fördelar när det gäller snabbhet och förmåga att hitta en effektiv lösning av ärenden, säger Vestager och tillägger:

– Mot bakgrund av detta har kommissionen beslutat att minska Mondelez böter med 15 procent.

Foto: Mondelez Int press photo

Text: Redaktionen


ICA-partner i konkurs – efter jättesatsning

2024 05 23

I slutet av 2022 presenterade Ica-koncernen en ”viktig satsning för en levande landsbygd”.

Kunder i Norrtälje kommun fick möjlighet att beställa hem livsmedel som levereras med drönare.  Projektet var ett samarbete mellan Ica Gruppens innovationshubb, Norrtälje kommun och drönarbolaget Aerit.

– Vi är väldigt glada över det här projektet i samarbete med några av Sveriges ledande institutioner. Vi hoppas kunna visa att Aerits tjänster kan förbättra livet för personer på landsbygden, sa Alexander Perrien, vd för Aerit, när projektet lanserades.

Kraschar efter jättesatsning 

Över ett år senare lanserade drönarbolaget sin nästa stora satsning.

I mars 2024 uppgav Aerit att man inleder ett jätteprojekt med Foodora och Tele2 som skulle ”påskynda drönarleveranser över hela Europa”.

– Vi är entusiastiska över att gå samman med Foodora och Tele2 för att påskynda tillgängligheten av drönarleveranser över hela Europa. Dagens tillkännagivande innebär att vårt uppdrag, att erbjuda utsläppsminskande tillgång till varor och tjänster genom att dra nytta av våra toppmoderna drönarnätverk, tar ett språng in i framtiden, kommenterade vd:n Alexander Perrien.

I ett första steg har invånare i Värmdö Kommun kunnat ta del av Aerits drönarleveranstjänster genom sina Foodora-konton.

Men nu upphör verksamheten.

Aerit går i konkurs. I ett pressutskick skriver drönarbolaget att man saknar nödvändig finansiering för att kunna fortsätta.

– Trots betydande framsteg har nuvarande ekonomiska utmaningar lett fram till det här svåra beslutet, framhåller bolaget. 

Ta över tekniken 

Som en del av konkursförfarandet kommer tillgångar i bolaget att erbjudas till försäljning, inklusive alla delar inom Aerits drönarutveckling.

– Intresserade parter kommer att ha möjlighet att förvärva dessa tillgångar och fortsätta utvecklingen av drönarlogistiklösningar, utan att behöva ta över några skulder från konkursföretag, skriver bolaget.

”Oerhört stolta”

Vd Alexander Perrien har kommenterat beskedet.

– Vi är oerhört stolta över den påverkan vi har haft på det svenska ekosystemet och drönarbranschen som helhet. Vårt banbrytande team har flyttat berg i de mest utmanande miljöer. Vi fortsätter att ha höga förhoppningar om en mer rättvis och hållbar framtid, men Aerit kommer inte att vara en del av det, åtminstone inte i sin senaste form. 

Vd:n hoppas att nya aktörer kan ta drönartekniken framåt.

– Vi tror att tekniken och visionen som vi utvecklat kan fortsätta att frodas och ha en betydande inverkan på logistikens framtid under ett nytt ägandeskap.  

Foto: Ica-Gruppen 

Text: Redaktionen