JUST NU: Uppgifter från krigszonen – 40 000 har deporterats

2022 04 19

Ryssland har tvångsförflyttat 40 000 människor från belägrade staden Mariupol i sydöstra Ukraina.

Det hävdar stadens borgmästare Vadym Boitjenko. Han säger att uppgifterna har bekräftats med hjälp av ett personregister, rapporterar BBC.

Svårt att verifiera

Nyhetskanalen har tidigare rapporterat om uppgifter som tyder på att den ryska regimen flyttar tusentals civila från hamnstaden till Ryssland.

Uppgifterna från stadens borgmästare har inte bekräftats av BBC. Enligt reportern Anna Foster, som är på plats i Kyiv, är siffrorna ”väldigt svåra att verifiera”.

Hundratusentals har flytt från ruinerna

Mer än 400 000 människor bodde i Mariupol innan invasionen inleddes. Minst 140 000 människor har lyckats fly från staden.

Stormat stålverket

Enligt flera rapporter kommer Mariupol snart att falla.

Ryskstödda separatister har inlett ett stormningsförsök av stålverket Azovstal där de sista ukrainska försvarsstyrkorna befinner sig, rapporterar Reuters med hänvisning till ryska statskontrollerade Ria.

Utfärdat ultimatum

Enligt flera medier har Moskva utfärdat ett ultimatum till personer som befinner sig i stålverket. Om motståndarna lägger ner sina vapen klockan 12 lokal tid, motsvarande klockan 11 svensk tid, uppger den ryska militären att de kommer lämnas oskadda.

Enligt lokala myndigheter har minst 1 000 civila flytt till stålverket. 

De ukrainska försvararna har inte besvarat Rysslands ultimatum. 

Storoffensiv har inletts

Ukraina har tidigare bekräftat att Rysslands storskaliga offensiv mot regionen Donbass i östra Ukraina har inletts under natten. Ryska armén uppges ha attackerat på bred front.

Ryssland uppger att 1 260 mål i Ukraina har attackerats under natten.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen