JUST NU: Uppges ha hittat automatvapen och sprängmedel i bil

2022 11 03

Misstänkta farliga föremål har upptäckts i en bil utanför Strängnäs.

Upptäckten gjordes när polisen skulle stanna en bil i Mariefred i Strängnäs kommun, drygt 65 kilometer väster om Stockholm, rapporterar Aftonbladet.

Bilen lyckades komma undan och försvann ur polisens synfält strax före 20.30.

Den hittades en halvtimme senare övergiven mitt på Slottsträdgårdsgatan. Enligt polisens händelserapport har vittnen sett personer fly från den aktuella bilen.

– När polisen fick syn på bilen var den övergiven mitt i gatan, säger Johnny Gustavsson, presstalesperson på polisen, till SVT.

Källor: fann automatvapen och sprängmedel

När bilen därefter undersöktes av polis gjorde man en upptäckt av vad man enligt polisen beskriver som “farligt föremål”.

Enligt källor till Aftonbladet ska det dock röra sig om både automatvapen och misstänkt sprängmedel.

Polisen har nu spärrat av platsen och kallat in nationella bombgruppen.

– Polispatrullen undersökte bilen och fann vad man tror är ett misstänkt farligt föremål, framhåller polisen på sin hemsida.

Kallar in Nationella bombskyddet

Myndigheten tillägger:

– Av den anledningen kommer ett större område runt bilen spärras av i väntan på att det Nationella bombskyddet, som är en del av polisen, gör sin bedömning av de bilder poliserna på plats skickar.

Det är ännu oklart hur stort område som kommer att behöva spärras av, men enligt Aftonbladet har man hittills åtminstone spärrat av ett område med 100 meters radie.

Evakuerar boende

Däremot lär personer som bor i det aktuella området att märka att polisen arbetar för fullt på platsen.

– Vi har ännu inte bestämt hur stort område som kommer att spärras av, men det kommer att påverka boende i området, säger Johnny Gustavsson till SVT.

Polisen uppger också att huset närmast bilen kommer att evakueras.

FAKTA: Sveriges Nationella Bombskydd

Nationella bombskyddet finns placerat i Stockholm, Göteborg och Malmö och aktiveras när polisregionernas patruller får ärenden med farliga föremål som inte kan hanteras regionalt.

Det tar längre tid för bombskyddet att komma på plats om ärendet är ute i landet men bombskyddet kan även få stöd av helikopter om läget är akut.

Foto: S. Rodgerson

Text: Redaktionen