JUST NU: Uppges ha förvarnats om invasionen – nu svarar Ungern

2022 05 04

Ledaren för Ukrainas nationella säkerhet- och försvarsråd Oleksij Danilov har anklagat Ungern för att landet var medvetna om Rysslands invasionsplaner och har påstått att Ungern erbjudits ukrainskt territorium efter kriget.

– Ungern förklarade öppet sitt samarbete med Ryssland. Dessutom varnade Putin dem i förväg för att vårt land skulle invaderas, sa Danilov på tisdagen enligt den ukrainska nyhetsbyrån Ukrinform.

Han tillade: 

– Av någon anledning trodde Ungern att de skulle få ta en del av ”sitt” territorium. Det kommer aldrig att hända. Låt oss se vad som blir konsekvenserna för detta land efter krigets slut.

Går i taket

Danilovs påstående har väckt starka reaktioner i Ungern. Den ungerska ambassaden i Kyiv framhäver att man är ”mycket upprörda”, rapporterar Politico.

– Uttalandet av Oleksij Danilov innehåller anklagelser som är falska och ogrundade. De uppviglar till hat mot det ungerska folket och mot Ungern i den ukrainska opinionen, konstaterar ambassaden.

Förtal

Den ungerska ambassaden uppmanar Danilov att ta tillbaka sitt uttalande.

– Vi avvisar och fördömer starkt det förtal som har framförts mot Ungern och förväntar oss förklaringar från det ukrainska ledarskapet.

Referens till första världskriget

Danilovs resonemang om att Ungern trodde att  ” de skulle få ta en del av sitt territorium” är en uppenbar referens till regionen Zakarpatska i västra Ukraina, rapporterar Politico.

Regionen var en del av Österrike-Ungern innan första världskriget och en del av Ungern strax innan andra världskriget.

En kylig relation

Ukrainas och Ungerns relation är alltjämt frostig.

Ungerns premiärminister Viktor Orban har fördömt Rysslands invasion, men har avstått från att rikta direkt kritik mot diktatorn Vladimir Putin.

Ungern har även motsatt sig sanktioner som skulle stoppa rysk export av olja och gas till landet.

Foto: President of Russia Office 

Text: Redaktionen