Unikt genombrott för Ukraina

2023 08 31

Ukrainska styrkor har för första gången lyckats med ett viktigt delmål i den pågående motoffensiven.

Utanför staden Robotyne i södra Ukraina har landets styrkor lyckats tränga sig igenom den ryska huvudförsvarslinjen.

Ett massivt genombrott.

Det är första gången någonsin som Ukraina lyckas ta sig förbi den ryska huvudförsvarslinjen, rapporterar The Wall Steet Journal.

Kan öppna vägen mot viktigt mål

Nu arbetar ukrainska styrkor för fullt med att utvidga luckan i den ryska försvarslinjen och därmed skapa ett hål som är tillräckligt stort för att kunna ta in tillräckligt med logistiskt stöd.

Ambitionen är att kunna sätta in pansarfordon på bred front för att kunna avancera söderut.

Om Ukraina lyckas med detta kan man fortsätta att pressa ryssarna söderut mot kusten till Azovska sjön – ett av huvudmålen med offensiven.

Ukrainas mål med offensiven i söder är att kapa av den så kallade landbron mellan det ryskockuperade Ukraina och Krymhalvön. Det skulle vara ett förödande slag mot den ryska krigsmaktens logistik.

Landbron har skapat förutsättningar för fullvärdig trafik mellan Ryssland, Donbas-regionen i östra Ukraina och Krym på sex järnvägssträckor, enligt det ryska försvarsdepartementet.

Mardrömsscenario för Ryssland

Johan Huovinen, överstelöjtnant på Försvarshögskolan, beskriver en potentiell ukrainskt framryckning mot Avovska sjön som en ”flerstegsraket”.

Förutom att ett genombrott skulle skära av den ryska försörjningslinjen skulle det ge Ukraina utökade möjligheter att attackera mål på den ockuperade Krymhalvön.

Ukraina skulle även kunna störa den ryska Svarta havsflottan på ett helt annat sätt än i dag.

–  Bryter de igenom landbron skulle de kunna nå Kertjbron med himarsraketer och få ner kustrobotbatterier för att kontrollera sjöfarten på ett helt annat sätt, säger han till SvD.

Foto: Ministry of Defence of Ukraine

Text: Redaktionen