Unikt besked från ryska folket – bakslag för diktatorn

2023 12 01

För första gången någonsin har ryska folket officiellt vänt sig emot Vladimir Putins blodiga krig i Ukraina.

Det visar en färsk opinionsundersökning som Economist tagit del av.

En majoritet, hela 74 procent, svarar att de skulle föredra om Ryssland omedelbart undertecknade ett fredsavtal med Ukraina.

Ett unikt besked från ryska folket.

Sedan Rysslands invasion av Ukraina har opinionsundersökningar upprepade gånger visat att Vladimir Putins regim haft ett brett offentligt stöd för kriget.

Några månader efter invasionen svarade 78 procent att de stödjer Putins agerande fullt ut, enligt det ryska mätinstitutet Russian Public Opinion Research Center (VCIOM).

I samma undersökning svarade 74 procent att de står bakom beslutet att attackera Ukraina.

I dag svarar en lika stor andel att man vill se ett omedelbart fredsavtal mellan parterna.

Striderna fortsätter

Samtidigt som den ryska befolkningen har ändrat uppfattning om kriget så fortsätter striderna i Ukraina.

Ryska styrkor har intensifierat attackerna mot staden Avdijivka.

Avdijivka ligger i östra Donetsk-regionen och hade en befolkning på 32 000 invånare före kriget. I dag beräknas cirka 1 500 civila finnas kvar i staden, trots att samtliga byggnader raserats av ryssarnas ständiga beskjutning.

Staden har varit hårt ansatt sedan Ryssland inledde sitt första krig mot Ukraina 2014.

De senaste veckorna har ryssarna ökat krigsansträngningen.

– Striderna är otroligt intensiva. Det finns en sifferuppgift från 6 november som talar om att de ryska styrkorna då, under se senaste tre veckorna, hade förlorat 7 000 man – stupade och sårade,  säger överstelöjtnant Jonas Elfving till SVT Nyheter.

Svåra förhållanden

Vintervädret ställer till det för soldaterna på slagfältet.

Temperaturerna letar sig  långt nedanför fryspunkten, vilket innebär svåra förhållanden för militärerna. 

Men trots svårigheterna och enorma dödsiffror så fortsätter Ryssland att skicka nya soldater till slaget om Avdijivka. 

– Varje dag kommer det nya friska styrkor, oavsett väder, oavsett enorma förluster, oavsett vad som helst, säger en ukrainsk soldat till radionätverket Radio Liberty.

Jonas Elfving framhåller att staden inte är särskilt viktig utifrån ett strategiskt perspektiv.

–  Avdijivka ur ett ryskt perspektiv har en stor symbolbetydelse. De är piskade att nå någon form av militär framgång och då satsar man på Avdijivka, säger han till SVT.

Samma princip gäller för Ukraina, enligt överstelöjtnanten.

Skulle Ukraina förlora Avdijivka skulle det kunna påverka den ukrainska motståndsviljan, samt västvärldens fortsatta vilja att stödja en militär lösning på kriget.  

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Nya villkor för självscanning på Coop och Ica

2024 02 27

Stölderna i självscanningen har ökat lavinartat under de senaste åren.

Vid upprepade tillfällen har bland annat Svensk Handel larmat om systematiska stölder där folk tycks ha satt i system att utnyttja självscanningskassorna på exempelvis Coop och Ica för att stjäla livsmedel.

Gärningspersonerna ser ofta ut att scanna in samtliga varor som de lägger i påsen men i själva verket scannar de bara in de billiga varorna, har organisationen tidigare framhållit.

– Alternativt scannar de in alla varor först för att sedan radera de dyrare varorna innan de kommer till kassan.

Nya tuffa villkor

Nu har flera av de stora livsmedelskedjorna tröttnat på stölderna.

Tuffare villkor har implementerats på bland annat Coop, Ica, Hemköp och Willys, rapporterar Sveriges Radio.

Konkret handlar det om elektronisk individuell övervakning som innebär att kassorna lagrar information från kunder som scannat fel.

Misstagen hamnar i ett dataregister och resulterar i att dessa kunder behöver genomgå fler så kallade avstämningar när man ska betala.

– Det är de villkor som Coops säkerhet har tagit fram, säger exempelvis butikschefen Joantan Espnoza från Coop-hallen i Gävle till SR.

Då ökar risken

Avstämningarna sker med andra ord inte bara slumpmässigt. Avvikande köpbeteende, som att man behöver köper en vara, ökar chansen för att bli kontrollerad.

Det finns även så kallade “avstämningsvaror” som också kan innebära förutbestämd avstämning.

Att kunder misstänkliggörs målas upp som en risk, men den risken väljer Coop att tona ned.

– Vi försöker vara snälla och trevliga även mot kunder som vi kanske tror har scannat fel medvetet, säger Jonatan Espnosa.

Byter prislappar

Strategierna för att fuska i självscanningen är många. Tidigare har Ica påtalat att kunder till exempel väger en gullök och sätter prislappen på en dyrare vara, som olivolja.

Svensk Handel har även uppmärksammat att gärningspersoner delar upp varor i två olika kundvagnar – i den ena lägger man billiga varor som man scannar och i den andra dyrare varor som man inte scannar.

– Vid självutcheckningen avvaktar man med att rulla fram den dyra kundvagnen för att se om det blir avstämning. Om så är fallet lämnar man kvar kundvagnen med dyra varor i butiken. Om avstämning däremot inte sker rullar man ut båda vagnarna, framhåller organisationen.

LÄS MER: Allvarliga rapporter gällande självscanning

Foto: ICA-Gruppen, Jessica Gow

Text: Redaktionen


Swedbank: Stor grupp blivande pensionärer riskerar kalldusch

2024 02 27

En större del av svenskarna riskerar att få en obehaglig överraskning när pensionsåldern börjar närma sig.

Det larmet kommer från Swedbank på måndagen.

Storbanken har uppmärksammat att kunskapen om hur pensionssystemet fungerar är oroväckande låg bland svenska folket – vilket innebär att en stor grupp omedvetet kan begå misstag som blir direkt avgörande för den blivande pensionen.

Hela 60 procent av befolkningen har liten eller ingen kunskap om pensionssystemets innebörd, visar bankens undersökning som beställts från Kantar Medias Sifopanel.

– De som saknar kunskap om pensionssystemet tror i mindre utsträckning än andra att de kommer få en rimlig pension. Utan koll är det svårt att göra medvetna val om sådant som påverkar pensionen, säger Madelén Falkenhäll, Swedbanks hållbarhetsekonom. 

Upptäcker för sent

De flesta får behålla minst 70 procent av sin lön när man går i pension. Men faktorer som många år i deltid eller sent inträde i arbetslivet kan kapa ersättningen rejält – samtidigt som ett par extra år i arbetet kan höja den kraftigt.

Enligt Swedbank är det dock faktorer som många upptäcker för sent.

Istället kommer det som en kalldusch när man väl kommer till insikt om vilka val som hade kunnat göras för att påverka pensionen till det bättre.

– Ju tidigare du vet vad som påverkar pensionen, desto större möjlighet har du att påverka den. Var femte över 55 år önskar att de hade haft koll på sin pension tidigare, säger Madelén Falkenhäll. 

Högre tjänstepension

En väg till högre pension är enligt Swedbank att avsätta mer till tjänstepensionen.

Banken har tidigare uppskattat att bara ett par procent högre tjänstepensionen skulle kunna motsvara drygt 2 000 kronor mer i pension varje månad för vanliga kvinnoyrken – som ofta har lägre lön än mansdominerade yrken.

– En höjd avsättning till tjänstepension skulle innebära en högre pension för många. Det har redan gjorts inom några kollektivavtal, men det skulle kunna tas ytterligare steg och kan vara värt att titta vidare på för arbetsmarknadens parter, säger Madelén Falkenhäll. 

LÄS MER: Swedbank slår larm: blivande pensionärer illa ute

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen