Unik upptäckt om covid-19 – kan ske tre år efter du blivit smittad

2024 10 10

Forskare har gjort en unik upptäckt om folk som har varit sjuka i covid-19.

Hela världen lamslogs av coronaviruset våren 2020. 

Över 776 miljoner bekräftade fall har konstaterats världen över sedan det första utbrottet. Nästan tre miljoner av dem är i Sverige.

Nu visar det sig att sjukdomen kan vara en stark riskfaktor för hjärtinfarkt och stroke så länge som tre år efter att man blivit smittad.

Det framgår av en ny studie som publicerats i en amerikansk tidskrift i veckan, rapporterar CNN.

Unikt för covid-19

Studien är omfattande och utgår från journaler från drygt en kvarts miljon människor.

Upptäckten att riskerna håller i sig så pass länge är slående.

Och den tycks vara unik just för covid-19.

– Det finns inga tecken på att den risken minskar, säger Stanley Hazen, forskare vid Cleveland Clinic och medförfattare i studien, till CNN om de förhöjda hjärtriskerna.

– Det är faktiskt ett av de mer intressanta och överraskande fynden.

Är annorlunda

Studiens resultat har granskats av andra forskare som drar samma slutsats.

Förklaringen till att covid-19 har så stor effekt under flera års tid antas bero på hur annorlunda viruset är jämfört med andra infektioner, säger Patricia Best, kardiolog vid Mayo Clinic i Rochester, Minnesota.

– Vi har vetat sedan en tid tillbaka att infektioner ökar risken att få hjärtinfarkt. Så om du har influensa eller om du får någon form av infektion, oavsett om det är bakteriellt eller virologiskt, ökar risken att få en hjärtattack.

– Men det försvinner i allmänhet ganska snabbt efter din infektion.

"Ihållande skada"

Någon exakt förklaring till varför den långsiktiga risken för hjärtsjukdomar är större med covid-19 än andra sjukdomar finns dock inte än.

– Det kan vara något som covid gör med artärväggen och kärlsystemet som ger ihållande skada och som bara fortsätter att manifestera sig över tid, säger studiens medförfattare Hooman Allayee, professor i biokemi och molekylär genetik vid Keck School of Medicine på University of Southern California.

Patienter behöver svara

Den nya upptäckten har gjort att patienter på sjukhus i USA nu får frågan om de har haft covid-19 någon gång i livet.

– Om du har haft covid måste vi vara särskilt uppmärksamma på att se till att vi gör allt för att minska din kardiovaskulära risk, säger Stanley Hazen.

Foto: CDC

Text: Redaktionen


JUST NU: Präster i Svenska kyrkan varnar för ”skrämmande fenomen”

2025 04 05

Präster i Svenska kyrkan går ut och varnar för ett ”skrämmande fenomen” som de ser allt mer av i sitt arbete.

Kyrkoherdarna Hillevi Uddenfeldt och Olle Liljefors från Maria Magdalena församling i Stockholm, slår larm om en otäck företeelse som har blivit ett allt större problem.

De hänvisar till Netflix-serien ”Adeloscence”, som bland annat skildrar radikalisering av unga män.

Idag blir det allt vanligare i Sverige att radikala nätpredikanter lockar unga kristna, varnar kyrkoherdarna.

”Panikångest – för att hamna i helvetet”

Uddenfeldt och Liljefors vittnar om att de med förvåning har sett framväxten av en nitisk kristendom i sociala medier, där framför allt unga är målgrupp.

Barn och unga har bland annat ”panikångest i rädsla för att hamna i helvetet, menar kyrkoherdarna i en debattartikel i DN.

– Som präster med tjugo års erfarenhet av arbete med ungdomar, kan vi inte känna igen det här fenomenet sedan tidigare. Vi möter barn som upplever panikångest i rädsla för att hamna i helvetet, och unga som kombinerar kristen tro med förakt för bland annat kvinnor, homosexuella och människor med annan eller ingen tro, berättar debattörerna.

”Vilka är dessa nätpredikanter?”

Kyrkoherdarna efterfrågar nu bland annat mer forskning om dessa ”nätpredikanter” som enligt deras erfarenhet alltså når ut till och radikaliserar allt fler unga svenskar.

– Vilka är dessa ”nätpredikanter” och varför upplevs de som auktoriteter? Vilka kanaler på sociala medier använder de? Vilka når de ut till? Vilka grupper och individer riskerar att fara illa? frågar sig Uddenfeldt och Liljefors i debattartikeln, och vill att forskningen ska söka svar.

Debattörerna hänvisar också till den nya Ungdomsbarometern, där det bland annat framkommer att öppenhet och tolerans har blivit mindre trendigt.

Andelen unga som vill uppfattas som ”öppen/tolerant” har sjunkit från 43 procent till 29 procent på tio år, vilket framgår av Ungdomsbarometerns rapport.

I rapporten framkommer också att unga tror allt mer på traditionella könsroller i relationer. Samtidigt identifierar sig färre med ”idealistiska identiteter” inom flera områden, enligt rapporten.

Kyrkans ansvar

Dessa resultat kan förstås tolkas på många olika sätt.

Men debattörerna från Svenska kyrkan är oroade över en minskad tolerans som de tycker sig se bland unga kristna, och vill att kyrkan ska ta ett stort ansvar för att skydda unga mot kristen fundamentalism.

– I det sista avsnittet av ”Adolescence” frågar sig de förtvivlade föräldrarna vad de hade kunnat göra annorlunda. Svenska kyrkan har en möjlighet och ett ansvar att stå upp för den kristna tro som varken stänger ute eller förtrycker, menar Hillevi Uddenfeldt och Olle Liljefors i debattartikeln.

Foto: Å. Paulsson Svenska kyrkan

Text: Redaktionen


JUST NU: Elon Musk ger oväntat förslag – tvärtemot Trump: ”Noll tullar”

2025 04 05

Elon Musk kommer med ett förslag angående tullar – som går tvärtemot Donald Trumps politik.

Donald Trumps besked om tullar i onsdags har skakat stora delar av världen.

Runt 60 länder, däribland EU-länderna, kommer att utsättas för höga amerikanska tullar.

Trumps rådgivare Elon Musk har fram till nu inte kommenterat Trumps besked.

Men nu uttalar sig Musk – och kommer med ett minst sagt oväntat förslag.

Vill se frihandelszon

I onsdags gav Trump bland annat beskedet att USA inför 20-procentiga tullar på varor från EU.

Men Elon Musk kommer nu med ett helt annat tullförslag, tvärtemot Trumps.

På lördagen säger Musk att han hoppas att Europa och USA kan komma överens om en ”nolltullsituation”, rapporterar AFP.

Musk vill alltså skapa en frihandelszon över Atlanten, enligt nyhetsbyrån.

– Jag hoppas att det råder enighet om att både Europa och USA idealistiskt bör röra sig, som jag ser det, mot en situation med noll tullar, vilket i praktiken skulle skapa en frihandelszon mellan Europa och Nordamerika, säger Elon Musk, enligt nyhetsbyrån.

Uttalandet kom i ett samtal med Italiens transportminister, nationalisten Matteo Salvini.

”Vill inte ha några handelskrig”

I övrigt har Musk alltså inte haft mycket att säga om tullarna sedan Donald Trump gav sitt besked i onsdags.

Trumps tullbesked har väckt starka reaktioner och har bland annat lett till stora börsras bland annat i USA och på olika håll i Europa.

En av dem som har beklagat Trumps tullbesked är Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M).

– Vi vill inte ha några handelskrig, det skulle göra vår befolkning fattigare och världen på sikt farligare, sade Kristersson i en kommentar efter Trumps tullbesked, rapporterar SVT.

Donald Trump har sagt till det amerikanska folket att handelskriget kommer att skapa en del svårigheter på kort sikt, men att det handlar om en ”ekonomisk revolution” och att USA kommer att gynnas på längre sikt.

På lördagen planeras ett stort antal demonstrationer i USA, riktade mot både Donald Trump och hans rådgivare Elon Musk, som bland annat leder arbetet med effektiviseringsmyndigheten Doge.

Foto: Marco Verch

Text: Redaktionen