JUST NU: Unik terrordom i Sverige

2022 05 25

Två bröder som stoppades från en planerad resa till terrororganisationen Islamiska Staten döms till fängelse.

Männen döms till fängelse i åtta månader, bekräftar Göteborgs tingsrätt i ett pressmeddelande.  

Domen är unik.

Målet är det första någonsin som resulterat i fällande domar för det nya resandebrottet enligt terroristlagen.

Greps i februari

Bröderna greps på Landvetter den 19 februari när de var på väg till Turkiet. I rätten har männen påstått att de skulle resa för att bosätta sig i Libyen där de har släktingar, men åklagarens bevisning, främst bestående av chattar på krypterade kommunikationsappar mellan en av männen och företrädare för internationell säkerhetstjänst, avslöjade brödernas planer.

– Tingsrätten anser att det genom bevisningen är utrett att männen påbörjat en resa till Syrien eller Irak i avsikt att ansluta sig till Islamiska staten och på plats medverka till särskilt allvarlig brottslighet samt ha samröre med IS på sätt som varit ägnat att främja, stärka eller understödja terroristorganisationen, står det i pressmeddelandet. 

Hävdar brottsprovokation

De dömda männen hävdar i sin tur att de har blivit utsatta för brottsprovokation, då delar av chattmaterialet inte har redovisats i målet. Bröderna anser att rättegången således inte har varit rättvis.

Ett antagande som Tingsrätten inte delar.

– Vad som kommit fram i målet talar för att de båda männen skulle ha begått brottet på annat sätt om inte företrädarna för den internationella säkerhetstjänsten hade medverkat. När straffet har bestämts till fängelse åtta månader har de provokativa åtgärderna dock beaktats som en förmildrande omständighet, säger chefsrådmannen Anna Lantz.

Foto: Tingey Injury Law Firm

Text: Redaktionen