JUST NU: Unik dom mot polis – har aldrig hänt förut

2022 11 28

En polis i 30-årsåldern döms för vållande till annans död.

Beskedet kommer från Stockholms tingsrätt strax före lunch på måndagen, rapporterar SVT.

Det är första gången någonsin som en domstol i Sverige prövar ett dödligt polisgrepp. Mannen döms till villkorlig dom och böter.

Orsakade kvävning och hjärtstopp

Händelsen ägde rum i november för ett år sedan.

Den åtalade polisen hade fått larm om en narkotikapåverkad man i 50-årsåldern på Lidingö. När polismannen skulle sätta handfängsel på den misstänkte pressade han honom mot en trappavsats, vilket orsakade kvävning och hjärtstopp och ledde till mannens död, enligt åtalet.

– Tingsrätten anser att polismannen genom oaktsamhet vid ingripandet orsakade mannens död. Polismannen döms till villkorlig dom och dagsböter, framhåll framhåller Stockholm tingsrätt i domen.

Film blev avgörande

Det var en kamera placerad på en sopbil som möjliggjorde att ingripandet kunde leda till åtal. Hela ingripandet fastnade på film och blev avgörande för tingsrättens dom.

Tingsrätten menar att det genom en film som återger stora delar av händelseförloppet och en obduktionsläkares uppgifter är bevisat att mannen avled till följd av kvävning med efterföljande hjärtstopp, uttrycker domen vidare.

Får behålla jobbet

Den nu dömda polismannen har under hela åtalsprocessen nekat till brott.

Sedan tidigare står det dock klart att mannen kommer att behålla sin tjänst oavsett dom, rapporterar SVT. Det har beslutats av polisens personalansvarsnämnd, PAN, där samtliga ledamöter var överens om polismannens framtid på myndigheten.

Rutin vid misskötsel

Vid grav misskötsel av arbetet kan PAN göra en prövning som avgör om man som polis har rätt till fortsatt anställning.

Följande händelser utreds av PAN:

- Vådaskjutning

- Glömt vapnet

- Dataintrång

- Misshandel

- Visat polislegitimation på krogen

- Snatteri

- Om en polisstudent ska fortsätta sin utbildning eller få en varning

Arkivfoto: Polisen Malmö

Text: Redaktionen


JUST NU: Spansk värmebölja drar in över Sverige

2025 07 14

I slutet av veckan blir det riktigt varmt väder i hela landet.

Det fastslår SMHI i en färsk prognos.

– Till andra halvan av veckan väntas högtryck över hela landet och det blir allmänt ett par soliga och varma dagar, framhåller vädermyndighetens meteorolog Lisa Frost i ett uttalande.

Värmebölja från Spanien

Enligt Lisa Frost kan nästan hela Sverige räkna med högsommarvärme från torsdagen och framåt.

– Prognosen är främst osäker för sydöstra Sverige, då möjligen ett nytt lågtryck över Polen kan ge moln, regn och blåsigt väder. I övrigt blir det fortsatt högtrycksbetonat och varmt, berättar meteorologen.

Kollegan Hilda Westberg förklarar att värmen kommer söderifrån. Det är den spanska hettan som vrider upp temperaturerna – i synnerhet i norra Sverige.

– Nu ser det ut som att det successivt blir varmare och på onsdag kan det bli generellt sett bli upp emot 33 grader. Det kan ligga kvar åtminstone till och med lördag, sedan blir det lite för osäkert för att säga exakt vad som händer, säger Hilda Westberg till DN.

Meteorologen uppmanar norrlänningar att vara försiktiga i högsommarvärmen.  

– Med tanke på att det är varmt och torrt så ska man ta det försiktigt, komma ihåg att dricka och dubbelkolla om det finns eldningsförbud om man ska grilla.

LÄS MER: Helikoptrar i luften – SMHI utfärdar skarp varning

Varning i fyra län

SMHI har utfärdat en varning för höga temperaturer i mellersta och norra Norrland.

Värmevarningen gäller för fyra län under måndag till torsdag:

- Västernorrlands län

- Jämtlands län

- Västerbottens län

- Norrbottens län

Invånare i områdena uppmanas att tänka på följande:

  • Ökad risk för hälsoproblem, framför allt för riskgrupper som till exempel personer med underliggande sjukdom, äldre personer eller små barn.
  • Var uppmärksam på om personer i din närhet påverkas av värmen.

Foto: RosZie resp GraphixMade

Text: Redaktionen


JUST NU: Larm om ”vansinnigt giftig” manet

2025 07 14

En manet, som egentligen hör hemma i Stilla havet, har upptäckts nära Sverige.

Det handlar om den extremt giftiga klängmaneten som har dykt upp i Öresund.

– Vi fångade den ute i Öresund av en slump. Den verkar ha hakat på en grupp brännmaneter, säger Jens Peder Jeppesen, akvariechef på Öresundsakvariet, till TV2.

"Rör den inte" 

Under sommaren har klängmaneten också upptäckts vid kusten utanför Arendal i södra Norge.

Men än så länge har det inte rapporterats om att maneten befunnit sig i svenskt vatten.

Om den skulle dyka upp är det viktigt att agera varsamt. Klängmanetens nässelceller kan orsaka kraftig smärta, våldsamma muskelkramper, andningsproblem och svullnader.

– Den är liten, mystisk och vansinnigt giftig. Man ska inte röra den, säger Jens Peder Jeppesen till kanalen.

Har observerats i Sverige

Klängmaneter har dock tidigare observerats i Sverige.

Under sommaren 2018 noterades maneten i svenska vatten – bland annat mellan Orust och Tjörn på västkusten. Flera personer fick uppsöka sjukhus efter att ha bränt sig i området där klängmaneterna befann sig.

– Att den kraftigt brännande klängmaneten dök upp var helt oväntat. Men antagligen är det ett exempel på vad vi har att vänta oss genom den pågående klimatförändringen, säger Thomas Dahlgren, forskare vid Göteborgs universitet, i ett uttalande.  

”Kommer dyka upp igen”

Klängmaneter hör ursprungligen hemma i Atlanten och Stilla havet, men kan sprida sig till nordiska vatten via internationell sjöfart eller som en följd av klimatrelaterade förändringar.  

– Om vi får ännu en varm sommar finns det stora möjligheter att giftiga klängmaneter kommer att dyka upp igen och att de sprider sig till andra ställen på västkusten, säger Björn Källström, forskare vid Göteborgs Marinbiologiska Laboratorium (GMBL).

FAKTA: Klängmanet

- Nässelcellerna hos klängmaneten fungerar som motsvarande celler hos brännmaneter – att komma i kontakt med djurets tentakler är mycket smärtsamt och orsakar starka hudirritationer.

- Arten har en manetliknande kropp, en så kallad medusa, och "klänger" sig fast på ålgräs, tång och även på andra djur som musslor och ostron.

- De är genomskinliga, endast två till tre centimeter stora utan tentakler och kan vara svåra att upptäcka. Man kan lätt känna igen den genom ett rött, orange, brunt eller gult kors tvärs över klockan som utgör könsorganen.

- På kanten av medusan sitter upp till 80 giftiga tentakler. Över klockan är arten cirka 20-25 mm i diameter och den kan bli cirka 35 mm hög. Tentaklerna är cirka 10 mm långa och ljusbruna.

Källa: Havs- och vattenmyndigheten

Foto: W. Blur

Text: Redaktionen