JUST NU: Ungern ändrar sig om Sveriges Natoansökan – ger nytt besked

2022 11 30

Ungern lovade först att godkänna Sveriges Natoansökan i år 2022. Sedan sade man januari 2023.
Och nu ändrar sig Ungern igen.

Ungern med den kontroversiella regeringschefen Viktor Orbán  i spetsen meddelar nu plötsligt att man avser att godkänna Sveriges och Finlands ansökningar först i februari.

I september sa Ungerns justitieminister Judit Varga att ratificeringen skulle ske redan i år. Parlamentet ska ha varit upptaget med andra frågor, vilket ska vara en förklaring till förseningen, uppger Dagens Nyheter.

– Det tydliga beskedet från ungerska ministern till mig och min finländska kollega är att ratificeringsprocessen är påbörjad. Vi kan räkna med en ratificering i det ungerska parlamentet i februari, säger utrikesminister Tobias Billström (M).

Möten i Bukarest

Finland och Sveriges utrikesministrar har, i samband med ett Natomöte i Rumäniens huvudstad Bukarest, haft möten med både Turkiet och Ungern, vilka är de två länder som är kvar att ratificera Sveriges och Finlands ansökan om medlemskap i Nato.

Det kommer nu dröja ytterligare innan de två nordiska länderna blir godkända.

– Oppositionen i Ungern ska dock ha tryckt på vikten av att påskynda ratificeringen, skriver DN.

Flera länder har påtalat för både Ungern och Turkiet att de måste godkänna Finland och Sveriges Natoansökningar.

– De länder som redan ratificerat undrar förstås varför det tar så lång tid, säger Pekka Haavisto, Finlands utrikesminister.

Besked från Turkiet dröjer

Billström planerar nu att åka till Ankara innan årsskiftet för nya samtal med Turkiet, som dröjer med besked om när landet kommer att ratificera ansökningarna.

– Vi kunde inte få en tidtabell av Turkiet, men det är viktigt att mötet var på politisk nivå, säger Haavisto till DN.

Turkiets utrikesminister Mevlüt Cavusoglu efterlyser konkreta åtgärder från både Sverige och Finland.

– De två länderna har tagit en del steg, det medger vi. Men det har inte gjorts något åt utlämnanden eller frysandet av terroristers tillgångar, säger han. 

Orbán i intervju på Twitter

I måndags bekräftade Ungerns premiärminister Viktor Orbán att Ungerns regering godkänt både Sverige och Finlands Natoansökningar och att parlamentet kommer att ratificera ansökningarna direkt efter årsskiftet, uppger Europaportalen.

–Sverige och Finland har inte förlorat en minut av medlemskap i Nato på grund av oss, ska Orbán ha sagt i en intervju som publicerats på Twitter.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg har uppmanat Turkiet och Ungern att så snart som möjligt ratificera Sverige och Finlands medlemsansökningar.

– Det är dags att slutföra anslutningsprocessen och välkomna Sverige och Finland som fullvärdiga medlemmar i vår allians. Detta kommer att göra dem säkrare, Nato starkare och det Euroatlantiska området säkrare, har han nyligen uttryckt, skriver Europaportalen.

Foto: M. Studzinski

Text: Redaktionen


JUST NU: Bandidos kraftsamlar – kan attackeras av ny fiende

2025 07 01

Bandidos framstår som “den mest expansiva och brottsaktiva mc-klubben i Sverige”.

Det konstaterar Acta publica i en ny rapport om den kriminella mc-miljön i Norden.

Utvecklingen som pågår just nu kan leda till “stora förändringar”, menar researchföretaget.

I synnerhet är det Bandidos snabba expandering och nyrekrytering som bedöms kunna få lokala konflikter att eskalera till angelägenheter för hela Sverige.

– Det finns flera regionala spänningar som snabbt kan växa till nationella oroshärdar om Bandidos fortsätter sin offensiva strategi, framhåller Acta Publica.

"Har hög förmåga"

Enligt rapporten sker Bandidos rekryteringar via supportergruppen X-team, som ska ha varit inblandade i utpressningar och grova narkotikabrott som berör “hela Bandidos-sfären”.

Mc-klubben har dessutom börjat etablera sig på mindre orter som Gotland och Borlänge.

– Detta aggressiva expansionsmönster riskerar att skapa lokala och regionala konflikter, särskilt eftersom Bandidos i Sverige enligt polisen bedöms ha hög förmåga att planera och genomföra avancerade brottsupplägg som ofta inkluderar våld, framhålls vidare i kartläggningen

Ny motståndare

Bandidos historiska rival är Hells Angels.

Enligt uppgifter från polisen är det dock det kriminella nätverket Foxtrot som är mc-klubbens nya fiende, åtminstone i Stockholm.

– I ett PM från polisens insatsledning nämns att Foxtrot bedöms som en trolig aktör i konflikten mot Bandidos. Det anges även att Bandidos "rustar för motstånd mot antagonister", vilket antyder att klubben är medveten om hotet och förbereder sig, skriver Acta Publica.

Kan förbjudas

I både Finland och Danmark pågår en rättslig process om att förbjuda Bandidos.

Även i Sverige arbetar regeringen och SD med en ny lag som ska kunna döma människor för samröre med gängkriminella. Ett lagförslag väntas läggas fram, men som kan bli verklighet först efter nästa riksdagsval.

– Om så blir fallet torde Bandidos få svårt att undvika att sorteras inom den grupp som kriminaliseras, har Acta Publica tidigare förklarat.

Även Hells Angels "betydande säkerhetsrisk"

Bandidos MC finns på nio orter i Sverige: Stockholm, Karlstad, Vänersborg, Skara, Kungälv, Göteborg, Växjö, Höör och Helsingborg.

Även Hells Angels har kartlagts i Acta Publicas rapport. Där bedöms rekryteringen vara mer restriktiv.

– Sammantaget kan Hells Angels situation beskrivas som en paradox: på ytan är klubben stabil och försiktig i sin rekrytering, men under den finns en betydande närvaro av grov brottslighet och potentiella konflikter.

– Det gör att Hells Angels fortsätter att vara en betydande säkerhetsrisk, både ur ett lokalt perspektiv och i ett större mc-kollektivt sammanhang.

Hells Angels finns i Luleå, Uppsala, Stockholm, Eskilstuna, Karlstad, Göteborg, Helsingborg, Hässleholm och Malmö.

Foto: Joe Mabel respektive Matt McGee 

Text: Redaktionen


JUST NU: Bill Gates går ut med skarp uppmaning till Sverige

2025 07 01

Multimiljardären Bill Gates vänder sig direkt till Sverige.

Nyligen stoppade USA bistånd till Gavi, den globala alliansen som arbetar för att utöka tillgången till vaccin för barn i några av världens fattigaste länder.

Beskedet kom direkt från USA:s hälsominister Robert F. Kennedy Jr.

– När frågor om vaccinsäkerhet har kommit upp för Gavi har Gavi inte behandlat dem som ett patienthälsoproble, utan som ett PR-problem, säger han enligt Washington Post, utan att presentera belägg för anklagelsen.

Till dess att Gavi börjar “överväga den bästa tillgängliga vetenskapen” och “återvinna allmänhetens förtroende” kommer USA att sätta stopp för biståndet.

Uppmanar Sverige istället

Nu reagerar filantropen och miljardären Bill Gates, tillika ordförande i Gates Foundation, på beskedet.

– Det är ett ovetenskapligt beslut som drabbar låginkomstländer, säger han i en exklusiv intervju med DN.

Han vänder sig direkt till Sverige, som tillsammans med fem andra andra länder var med och banade väg för just Gavi.

Enlgit Bill Gates har Sverige en nyckelroll. Han uppmanar den svenska regeringen att fortsätta stödet – annars kan det leda till förödande konsekvenser för folkhälsan i de berörda länderna.

– Ni är ett föredöme när det gäller generositet, tillsammans med Norge. Om Sverige skär ner på sitt bidrag kan det leda till att andra länder också drar sig tillbaka helt eller minskar sitt stöd, säger han.

"Ovetenskapligt antivaxx"

Enligt RFK Jr har Gavi försummat “den viktigaste frågan om vaccinsäkerhet”. 

Han refererar till en studie som kopplade DTP-vaccin, ett kombinationsvaccin som skyddar mot difteri, stelkramp och kikhosta, till ökad barnadödlighet.

Bill Gates säger dock att studien som Kennedy hänvisar till inte alls är representativ för forskningen. Han kallar det ett "ovetenskapligt antivaxx-inslag”.

Flera folkhälsoexperter säger dessutom att USA:s besked kan få dödliga konsekvenser.

Har halverat barnadödligheten

Gavi har motsatt sig hälsoministerns anklagelse.

Enligt gruppen är vaccinet “en viktig del i vår rutinmässiga vaccinportfölj”, skriver WP.

Vaccinet har dessutom bidragit till att halvera barnadödligheten i länder där Gavi är verksamma i de senaste 25 åren.

– På platser där tillgången till sjukhus är begränsad och sjukdomsrisken är hög, uppväger det starka stödet från DTP mot dessa livshotande sjukdomar vida de tillfälliga biverkningar som detta vaccin ka orsaka, framhåller Gavi i ett uttalande.

Foto: World Economic Forum/Sebastian Derungs

Text: Redaktionen