Ungdomsförbund kräver att få kalla poliser ”idioter”
2025 05 20
Ett politiskt ungdomsförbund frågar sig om det alltid är fel att kalla poliser för ”idioter”.
Förolämpning av tjänstemän ska bli brottsligt i Sverige.
Riksdagen har godkänt ett förslag som innebär att det från och med i sommar blir förbjudet att förolämpa offentliganställda i samband med deras myndighetsutövning, rapporterar Altinget.
Men företrädare för ett av partiernas ungdomsförbund menar att det finns lägen då det är försvarbart att exempelvis kalla poliser för ”idioter”.
”Kan utnyttja sitt våldskapital”
Två företrädare för Vänsterpartiets ungdomsförbund Ung Vänster i Stockholm har skrivit en debattartikel där de ställer den retoriska frågan: ”Är det fel att kalla poliser för idioter?”
Ung Vänster Stockholms distriktsstyrelseledamot Ebba Axelsson och distriktsordförande Dilki Jayasooriya Patabendige, menar att det nya lagförslaget är ett hot mot yttrandefriheten.
– Vi har sett hur poliser kan rasprofilera och utnyttja sitt våldskapital. Är det fel att kalla poliser för inkompetenta, rasistiska idioter när deras agerande faktiskt har bidragit till en 14-årig pojkes död? frågar sig Ung Vänster-företrädarna i debattartikeln i Expressen.
Det sistnämnda syftar sannolikt på polisens agerande i samband med 14-åriga Mohameds död i Nyköping.
Ung Vänster-företrädarna menar att den nya lagen innebär att ”meningsskiljaktigheter mellan staten och medborgare blir ett brott”.
”Poliser döms sällan”
Debattörerna menar också att polisers felaktiga agerande sällan får konsekvenser, och att medborgare ofta har väldigt liten makt när sådant händer.
– Poliser döms väldigt sällan för våld i tjänsten, just för att de har rättsväsendet på sin sida, menar Ung Vänster-företrädarna.
Nu blir det ännu svårare för medborgare att säga ifrån, menar de.
– Risken för åtal gör att vi kommer att fundera en extra gång innan vi ifrågasätter beslut som fattas, påpekar missförhållanden eller rapporterar brott vi blir utsatta för, skriver Ebba Axelsson och Dilki Jayasooriya Patabendige.
Flera fackförbund har emellertid uttalat sitt stöd för regeringens förslag, enligt Arbetsvärlden. Samtidigt har bland annat Journalistförbundet protesterat.
Enligt justitieminister Gunnar Strömmer (M) handlar den nya lagen om att skydda offentliganställda.
– Vi måste säkerställa att de som arbetar för våra myndigheter kan utföra sina uppgifter utan rädsla för sin egen säkerhet, kommenterar Gunnar Strömmer i ett uttalande.
Arkivfoto: Polisen
Text: Redaktionen