Unga slår larm om obehaglig sexvana

2023 11 13

Redan 2020 slog en barnmorska larm.

I ett inlägg på Facebook varnade Katarina Svensson Flood för att många unga personer i Sverige pressas till hårt sex.

– Jag träffar så många unga kvinnor som har mer eller mindre ont vid samlag i princip varje gång. En av de vanligaste orsakerna är ’hårt sex’, framhöll barnmorskan.

Hon nämnde bland annat att flera unga tjejer vittnat om att  killen trycker sin knytnäve mot tjejens mage för att det ska bli trängre i slidan, att man har sex bakifrån så att livmodertappen stöts emot, eller genomför oralsex så att tjejen nästan kräks.

I en efterföljande intervju med SvD poängterade Katarina Svensson Flood att det är upp till var och en att gilla det man gillar, men att det har blivit vanligare att framför allt tjejer, men även killar, pressas till saker som de egentligen inte vill göra.

– Det har blivit väldigt mycket att allt ska vara okej, man får inte ”kink shame:a” någon, som det kallas. Men det som glömts bort är diskussionen om att våga sätta gränser och stå upp för den egna njutningen, att det ska kännas bra, sa barnmorskan till SvD.

Nu kommer nya larm om unga svenskars sexvanor.

”Trodde jag skulle dö”

Flera unga tjejer, som intervjuats av Sydsvenskan, slår larm om en ny sextrend.

Enligt tjejerna har det blivit normaliserat att ta strypgrepp om partnerns hals under sexakten – utan att fråga eller förvarna.

– Det gjorde ont, men det värsta var att jag inte fick luft. Jag trodde att jag skulle dö. Samtidigt låg jag där, naken och alldeles utelämnad, säger en av tjejerna till Sydsvenskan.

En annan tjej berättar om hur hon fått blåmärken efter att ha blivit kastad ner på golvet och blivit kallad för nedsättande saker, eftersom killen trodde att det var upphetsande.

Hon berättar även att hon utsatts för strypgrepp flera gånger.

– Det var inte så att jag direkt ville, utan mer att jag gjorde det som jag trodde förväntades av mig och försökte intala mig att jag tyckte om det, säger hon till Sydsvenskan.

Varannan utsatt

Professor Carolina Överlien vid Stockholms universitet har forskat på våld i ungas nära relationer.

Hennes studie visar att varannan tjej mellan 15 och 19 år har utsatts för någon form av sexuellt våld i en relation.

–  Vi har framför allt stött på unga tjejer som inte har vetat om de har rätt att säga nej när man inte vill. 15-åringar som tror att när man är ihop med någon så förväntas man ställa upp på det han önskar. Man vet inte att det är upp till en själv att sätta gränser kring sin egen kropp, sa Carolina Överlien till SVT Nyheter i mars.

Flera förklaringar 

Julia Zhigaleva arbetar på Tjej- och transjouren i Lund.

Hon tror att internet och sociala medier har stor påverkan på unga svenskars sexliv.

– I porren, men också på exempelvis sociala medier och i flera andra sammanhang, får du bilden av att det är så sex ska gå till, med dominanta män och tjejer som går med på det. Och ingen vill ju vara dålig i sängen eller verka tråkig, säger Julia Zhigaleva till Sydsvenskan.

Foto: WVT

Text: Redaktionen


86 000 svenskar får pengar på kontot

2024 05 28

För drygt tre år sedan föll domarna mot pensionsbolaget Allras grundare Alexander Ernstberger och tre andra Allra-profiler i Svea hovrätt. 

De dömdes till mångåriga fängelsestraff för mutbrott och för att ha berikat sig på bekostnad av pensionssparare.

Samtidigt tilldömdes Pensionsmyndigheten ett stort belopp i skadestånd. Pengarna ska fördelas till kunder som drabbades i Allra-härvan.

Nu meddelar Pensionsmyndigheten att man påbörjar den första inbetalningen – 95 miljoner ska fördelas på 86 400 sparare.

De som får in pengar på kontot tillhör tidigare sparare som hade hela eller delar av sitt premiepensionskapital i fonder med kopplingar till Allra under 2012.

– Det här är en milstolpe för oss på Pensionsmyndigheten att vi lyckas med vad vi hela tiden har förmedlat: att vi ska hitta, ta tillbaka och betala in pengar som sparare förlorade i samband med Allra.

– Jag är glad för de sparare som nu börjar få ekonomisk upprättelse, säger Anna Pettersson Westerberg, generaldirektör på Pensionsmyndigheten.

Flaggar för fler inbetalningar

Beloppet på 95 miljoner kronor är lägre än skadeståndet vilket kan innebära ytterligare inbetalningar till pensionssparare i framtiden.

– Inbetalningen innebär ett delmål i vårt arbete med att se till så att de som drabbades av Allra-härvan ska få ersättning för varje krona de har lidit skada. Pensionsmyndighetens arbete med detta är uthålligt, envist och metodiskt, säger Pensionsmyndighetens chefsjurist Lena Aronsson.

Så fungerar inbetalningarna

- Pengarna betalas in automatiskt till de drabbades premiepensionskonton och man behöver inte göra något för att få pengarna.

- Inbetalningens storlek beror på olika faktorer som exempelvis när och hur länge man haft innehav i någon eller några av de aktuella fonderna och storleken på innehavet.

- Inbetalningen väntas nå berörda personers konton den 28 maj och syns som ”korrigering” om man loggar in på Mina sidor på pensionsmyndigheten.se. De som får en inbetalning på minst 50 kronor informeras också via brev.

Så fördelas pengarna

- 86 400 sparare berörs av inbetalningen.

- 36 251 personer får upp till 1 000 kronor

- 43 592 personer får mellan 1 000 och 2 000 kronor

- 6 414 personer får mellan 2 000 och 3 000 kronor

- 144 personer får över 3 000 kronor

Källa: Pensionsmyndigheten

Foto Windows

Text: Redaktionen


Nya regler för bensin och diesel – bilister riskerar chockbesked

2024 05 28

Om ett och ett halvt år börjar nya drivmedelsregler gälla i Sverige.

Det handlar om ett nytt handelssystem inom EU som kallas för ETS 2 och som innefattar utvidgade villkor för handel med utsläpp, bland annat drivmedel till bilar.

Regeringen och SD klubbade formellt igenom EU-direktivet, som kommer att höja priset på bensin- och diesel, tidigare i maj.

Den första prognosen talar om en höjning på 1,5 kronor per liter.

Men det kan bli betydligt mer. Bland annat pekar ett tyskt forskningsinstitut på att att höjningen snarare landar på sex kronor litern – fyra gånger så mycket som den beräknade höjningen.

Och nu vädjar branschorganisationen Drivkraft Sverige till regeringen om att kompensera landets bilister, rapporterar Svenska Dagbladet.

"Går inte sänka mer"

Enligt partierna i Tidöavtalet ska också bilister kompenseras. Det är dock inte klart hur det ska ske. Lägre skatt på bränsle eller att ta från EU:s sociala klimatfond har nämnts som förslag.

Men enligt Drivkraft Sverige ligger Sverige redan nära EU:s miniminivå för bränsleskatterna.

– De går inte att sänka mycket mer. Då får regeringen kompensera för de högre bensin- och dieselpriserna på något annat sätt, säger Jessica Alenius, vd på Drivkraft Sverige, till SvD.

Elektrifieringen går för långsamt

Den plötsliga prisökningen förklaras med att elektrifieringen går för långsamt. Bilbranschen har större behov av att samla på sig utsläppsrätter än vad som förväntades. Det driver upp priset för kunderna.

Och Drivkraft Sverige är inte den enda aktören som flaggat för en chockhöjning på bensin och diesel i framtiden.

I mars menade konsumentorganisationen Riksförbundet M Sverige att bilister riskerar en “kalldusch” när det nya handelssystemet träder i kraft.

Detta kan bli en kalldusch för väljare som röstat för att diesel och bensin skulle bli billigare, och ett svårt mål att uppnå i Sverige där vi har långa avstånd och en stor andel av befolkningen som har behov av bilen dagligen för att till exempel ta sig till jobbet, sade Caroline Drabe, vd för M Sverige vid tillfället.

Beslutet redan fattat

Det nya utsläppshandelssytemet innebär avgifter ovanpå bränslepriserna för bilister och åkerier men även inom bostäder och andra sektorer.

Pengarna ska öronmärkas till en större klimatfond i EU.

Både regeringen och Naturvårdsverket har bekräftat ramarna för den nya förändringen.

– Redan från 1 januari 2025 ska utsläppen övervakas och rapporteras, framhåller Naturvårdsverket och tillägger.

Foto: Circle K

Text: Redaktionen