Ung man skärskadad – man och kvinna i 50-årsåldern gripna

2024 02 17

Polisen har genomfört en insats i samband med ett bråk i en lägenhet under kvällen.

Sent på lördagen har polisen varit på plats i Kolsva utanför Köping i samband med att ett våldsdåd har skett.

Det handlar om en man i 20-årsåldern som på adressen hittades skärskadad.

Personen har förts till sjukhus med ambulans och två personer har gripits.

Det meddelar polisen.

“Nerblodad man”

Polisen har upprättat en anmälan om grov misshandel.

– Polisen får under eftermiddagen kännedom om ett bråk på en adress i Kolsva, norr om Köping. Patrull som beordrades till platsen anträffade en nerblodad man i 20-årsåldern med skärskador. Mannen fördes med ambulans till sjukhus.

Det är oklart hur allvarligt skadad mannen är.

Två gripna

I samband med händelsen har två personer, en 55-årig man och en 50-årig kvinna, gripits.

– Patrullen har lokaliserat en lägenhet där mannen troligen skadats och på platsen greps två personer misstänkta för grov misshandel, framhåller polisen.

– De gripna är en man i 55-årsåldern samt en kvinna i 50-årsåldern. På platsen har en mängd utredningsåtgärder genomförts. Det har bland annat genomförts ett flertal förhör och dokumentation av brottsplatsen.

Det är oklart om personerna har någon slags relation till varandra och anledningen till bråket har inte fastställts.

På flera håll

Även på flera andra håll runt om i landet har polisen arbetat med fall av misshandel.

Bland annat i Nyköping, där ett större bråk har ägt rum.

– Polisen får larm om ett bråk utomhus i Nyköpings centrum, meddelar polisen via sin webbsida.

– Flera polispatruller rycker ut till platsen där man fått uppgifter om att det ska vara ett tiotal personer inblandade. Polisen har efter händelsen upprättat en anmälan gällande misshandel.

Även Norrköping

Även i Norrköping har det varit stökigt och polisen har varit på plats för att omhänderta flera personer.

– Polis larmas om en misshandel som ägt rum på Kungsgatan i Norrköping. Polis rycker ut till platsen där två personer på något sätt ska ha blivit misshandlad av en tredje.

Arkivfoto: Västragötalandsregionen EngFoto

Text: Redaktionen


Konsumentverket varnar Jysk och Mio: sluta omedelbart

2024 06 14

Sex företag har fuskat med rean och riskerar stränga straff.

Det meddelar Konsumentverket efter att ha genomfört en större granskning av hur företagen skötte sig under realisationen i höstas.

På listan finns bland annat möbeljättarna Jysk och Mio.

Nu kräver myndigheten att de utpekade företagen omedelbart upphör med sina metoder. Annars väntar bestraffningar i form av höga vitesbelopp.

Har visat fel pris

Utöver Mio och Jysk finns även två nätbutiker som säljer kläder samt två mindre möbelföretag på Konsumentverkets radar. De fyra resterande företagen nämns inte vid namn.

– Gemensamt för de sex företagen är att de inte har visat rätt pris för de senaste 30 dagarna, det vill säga det pris som ska tala om för konsumenten vad varan brukar kosta, framhåller myndigheten.

– Ofta har företagen i stället använt ett högre pris att jämföra reapriset med, vilket gör att reapriset framstår som mer fördelaktigt. 

LÄS MER: Mio slår tillbaka – “det kommer aldrig att ske”

Lurar kunderna

Enligt Konsumentverket har företagen vid upprepade tillfällen tagit med ett högre pris som egentligen aldrig använts, eller i bästa fall enbart använts under ett par dagars tid.

Utifrån det priset har man sedan räknat ut många procent rea det är.

– Problemet är att man som konsument tror att man gör ett klipp, medan varan i själva verket aldrig kostat så mycket som det står, förklarar Pär Magnusson, processråd vid Konsumentombudsmannen, KO.

Kan tvingas betala 2 miljoner

Konsumentverket understryker allvaret i situationen.

Förbuden kopplas till viten på mellan en halv miljon och två miljoner kronor och kan komma att dömas ut om företaget bryter mot förbudet.

Om företagen överklagar KO:s föreläggande går ärendet vidare till Patent- och marknadsdomstolen för prövning.

Enligt prisinformationslagen ska varans pris de senaste 30 dagarna tydligt redovisas när företaget vill marknadsföra en rea eller kampanj.

Så här skriver Konsumentverket om lagen:

Paragrafen som styr är 7A, och den vilar i sin tur på ett EU-direktiv. Regeln har införts för att säkerställa att prissänkningen är äkta och inte en bluff. EU-kommissionen har i sin vägledning uttryck att lagparagrafen syftar till att förhindra att företag på konstlad väg höjer referenspriser och vilseleder konsumenterna om storleken på rabatten.

Foto: Jysk resp Mio

Text: Redaktionen


Danmark förbjuder populär pasta – säljs i Sverige

2024 06 12

Danmark återkallar flera sorter av populära ramennudlar.

Produkterna kommer från det stora sydkoreanska företaget Samyang vars pastaprodukter även säljs i de flesta svenska livsmedelsaffärer.

Nudlarna som Danmark valt att förbjuda är dock de kryddiga och starkare varianterna, som även de säljs i Sverige men främst via nischade återförsäljare på nätet.

Det handlar om “extremt starka nudlar” som den danska motsvarigheten till Livsmedelsverket menar kan förgifta konsumenterna som nu uppmanas att slänga produkterna.

– Om du har köpt produkterna ska du kassera dem eller lämna tillbaka dem till butiken där de köptes, framhåller myndigheten i ett uttalande.

"Sveda och obehag"

Enligt de danska myndigheterna är det chilin som är problemet. Kapsaicinhalten är så hög att den anses utgöra en hälsorisk. I Tyskland har flera barn lagts in på sjukhus efter att ha blivit förgiftade då de blivit utmanade på sociala medier att äta starka chilichips, lyder argumentet.

– Chili i stora mängder utgör en risk framför allt för barn och sköra vuxna, säger enhetschefen Henrik Dammand Nielsen på Fødevarestyrelsen.

– Möjliga symtom inkluderar sveda och obehag, illamående, kräkningar och högt blodtryck. Därför kräver vi nu att butikerna tar bort produkterna från sina hyllor.

"Danskar tål inte stark mat"

Återkallandet har väckt uppmärksamhet även utanför Danmarks gränser. Bland annat tar brittiska BBC upp saken och pekar på en diskussion som blossat upp där danskar pekas ut som ett folk som inte tål stark mat.

– Jag hade en vän från Danmark som tyckte att smaklösa panerade räkor med lite mald peppar på var för kryddig. Inte förvånad över att de tror att ramennudlarna är gift, lyder en kommentar på forumet Reddit som gillats flera gånger.

Här är nudlarna det gäller

De danska myndigheterna menar dock att giftlarmet ska tas på allvar. DTU Food Institute har dragit slutsatsen att nudelpaketen är skadliga för hälsan.

– Mängden het chili är ännu högre i de undersökta nudlarna än i chilichips, vilket tidigare lett till förgiftningsskador bland barn i Tyskland. Därför är det viktigt att föräldrar är medvetna om de extrema nudelsorterna och undviker dem, säger Henrik Dammand Nielsen.

Smakerna från Samyang som berörs är följande:

- Buldak 3x Spicy & Hot Chicken

- 2x Spicy & Hot Chicken

- Hot Chicken Stew

Foto: S. Singh

Text: Redaktionen