JUST NU: Ulf Kristerssons löfte om politiska vildarna i riksdagen

2022 06 14

Ulf Kristersson avger ett löfte till svenska folket om hur hans parti ska hantera riksdagens partilösa företrädare inför budgetomröstningen.

Partilösa Amineh Kakabaveh och Roger Richtoff sitter på stor makt i riksdagens omröstningar. Imorgon kan deras röster bli avgörande för vilken budget Sverige ska regeras på den närmsta perioden.

Kristersson kritisk

En som är mycket kritisk till upplägget att de politiska “vildarna” i praktiken äger så mycket makt är Moderaternas partiledare Ulf Kristersson. 

– Det säger något om svensk politik för närvarande. För andra gången ska majoriteten avgöras av en eller två politiska vildar. Vi står upp för vårt eget förslag och vi kommer rösta för det i riksdagen, säger han till Göteborgs-Posten.

M-ledarens besked om “vildarna”

Ulf Kristersson kan också ge ett besked till svenska folket om hur hans parti ska förhålla sig till "vildarna": han kommer inte att dansa efter deras pipa. Några särskilda förhandlingar eller ens någon kontakt med varken Amineh Kakabaveh eller Roger Richtoff finns inte på kartan för partiledaren.

– Jag vet inte om vi tar någon speciell kontakt. Förslagen är ganska tydliga och välkända sedan tidigare, säger han till tidningen.

Ordkriget trappas upp

Samtidigt trappas ordkriget upp inför morgondagens budgetomröstning. 

Efter att Centerpartiet kommit överens med regeringen om budgeten i sista stund stoppade oppositionen förslaget på grund av att det inkommit för sent.

Centern rasade

Det fick Centern att rasa.

– De har tagit spelet i riksdagen till en extraordinär nivå, där man inte bara vill bestämma vad man själv lägger för förslag utan också vad alla andra får lägga för förslag. Det har aldrig hänt tidigare, säger Centerpartiets ekonomisk-politiska talesperson Martin Ådahl till Dagens Nyheter.

Anklagar för dubbelmoral: “löjligt”

Oppositionen slår tillbaka mot regeringen och anklagar S och C för dubbelmoral.

– Riksdagsordningen gäller lika för alla partier. Att ansvarig minister och en partiledare avfärdar reglerna som “paragrafrytteri”, bara för att de just den här gången inte talar till deras egen fördel, är löjligt, säger Moderaternas rättspolitiska talesperson Johan Forssell, enligt Expressen.

Pensionärsförbundet har tröttnat

I centrum för budgeten står inte minst frågan om pensionerna, vilket var den som avgjorde överenskommelsen mellan Annie Lööf (C) och Magdalena Andersson (S).

Nu har pensionärsförbundet SPF Seniorerna tröttnat på käbblet och det politiska spelet.

“Pensionerna är för viktiga”

Enligt förbundet finns inte lösningen i något av budgetförslagen – varken hos regeringen eller oppositionen.

– Pensionerna är för viktiga för det politiska spel som nu pågår. Det som har lett oss till denna situation är politikens oförmåga att såväl vårda och utveckla systemet som att agera i tid när pensionerna efter ett långt arbetsliv blivit allt svagare, skriver SPF Seniorerna på Twitter.

Foto: Sveriges riksdag resp Moderaterna

Text: Redaktionen


Nya regler när du går på restaurang – ska gälla i hela landet

2024 04 20

Ett nytt krav kommer att ställas på Sveriges restauranger.

Det meddelar landsbygdsminister Peter Kullgren (KD).

Kullgren har gett Livsmedelsverket i uppdrag att ta fram föreskrifter om att restauranger och storhushåll måste informera gäster om ursprungsland för kött.

– Många konsumenter vill göra medvetna val om maten de äter och då är god information en förutsättning.

– Regeringen vill därför att konsumenter ska få veta var kött som serveras på restauranger kommer ifrån. Det är bra för djurvälfärden och Sveriges självförsörjningsförmåga, säger ministern.

Kullgren tillägger att det ska vara ”lika enkelt att få veta var köttet kommer ifrån på en restaurang som i en butik”.

Nuvarande regelverk fastslår att butiker måste redovisa ursprungsland för kött, men ett liknande krav finns ej för restauranger.        

Så kan gäster informeras  

Livsmedelsverket ska redovisa sitt uppdrag 15 december.

De nya kraven ska gälla i hela landet och berör färskt, kylt, fryst och malet kött av nöt, svin, får, get och fjäderfä som används som ingrediens i måltider som serveras på restauranger och i storhushåll.

–  Detta är en angelägen fråga för såväl konsumenter som för svenska lantbrukare, framhåller regeringen i ett uttalande.  

Vidare uppger regeringen att en utgångspunkt också är att den administrativa bördan för företagen, kommuner och regioner ska vara så liten som möjligt, samt att det ska det finnas flexibilitet i hur informationen om ursprungsland delges.

– Till exempel genom att informationen kan lämnas muntligt när den efterfrågas av konsumenten, meddelar regeringen.

Nya regler för hämtmat

Sedan tidigare har nya krav för restaurangers hantering av hämtmat införts. 

De nya reglerna trädde i kraft den 1 januari. 

LÄS MER HÄR:

Nya regler för hämtmat – det här gäller

Foto: A. Haney

Text: Redaktionen


Arla ger besked om de nya korkarna

2024 04 20

Arla tror sig ha en förklaring gällande kritiken mot de nya korkarna.

Under den senaste tiden har fastsittande korkar på mjölkkartonger varit hett omdebatterade.

Många har velat se en återgång till tidigare versioner, medan andra inte lägger någon större vikt vid förändringen.

Arla, som är en av aktörerna som genomfört förändringen på sina produkter, tror sig kunna ge ett besked om anledningen till kritiken.

Det rapporterar Sveriges Radio.

Geografiska skillnader

Vad gäller mjölken från Arla så tycks ilskan mot de fastsittande korkarna vara mer intensiv söder om Stockholm.

Presschef Max Wallenberg menar att det hela kan ha att göra med geografiska skillnader.

– Om du bor i Stockholm eller uppåt i landet så har du en kork som många tycker fungerar lite bättre, och bor du längre ner i landet så är det en kork som många tycker funkar lite sämre, säger han till SR.

Får fler klagomål

Arla får in fler klagomål från södra Sverige än från Stockholm och norrut.

– Det beror helt enkelt på var paketen produceras, vid vilket mejeri de görs. Den här korken som har fått mycket kritik, där behöver man trycka till så att det blir ett klick, annars fastnar korken och så får man mjölk överallt.

Därför infördes korkarna

De nya korkarna har införts i samband med att en ny EU-lag klubbas igenom.

– Plastlock från dryckesförpackningar är en av de vanligaste orsakerna till nedskräpning och några av de främst förekommande plastprodukterna upphittade under strandstädningar, förklarar Arla.

– Från och med juli 2024 införs ny lagstiftning från EU som kräver att alla korkar ska sitta fast vid dryckesförpackningar upp till tre liter. 

– För att kunna möta de nya kraven, har vi på Arla redan startat arbetet med att anpassa mejerierna till den nya förpackningsdesignen.

Ska sitta fast

Den nya EU-lagen är klar och tydlig vad gäller återvinningen.

– Enligt EU:s direktiv ska plastlocket sitta fast på förpackningen under hela förpackningens livslängd. Det betyder att hela förpackningen sorteras som pappersförpackning.

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen