JUST NU: Ulf Kristerssons löfte om politiska vildarna i riksdagen

2022 06 14

Ulf Kristersson avger ett löfte till svenska folket om hur hans parti ska hantera riksdagens partilösa företrädare inför budgetomröstningen.

Partilösa Amineh Kakabaveh och Roger Richtoff sitter på stor makt i riksdagens omröstningar. Imorgon kan deras röster bli avgörande för vilken budget Sverige ska regeras på den närmsta perioden.

Kristersson kritisk

En som är mycket kritisk till upplägget att de politiska “vildarna” i praktiken äger så mycket makt är Moderaternas partiledare Ulf Kristersson. 

– Det säger något om svensk politik för närvarande. För andra gången ska majoriteten avgöras av en eller två politiska vildar. Vi står upp för vårt eget förslag och vi kommer rösta för det i riksdagen, säger han till Göteborgs-Posten.

M-ledarens besked om “vildarna”

Ulf Kristersson kan också ge ett besked till svenska folket om hur hans parti ska förhålla sig till "vildarna": han kommer inte att dansa efter deras pipa. Några särskilda förhandlingar eller ens någon kontakt med varken Amineh Kakabaveh eller Roger Richtoff finns inte på kartan för partiledaren.

– Jag vet inte om vi tar någon speciell kontakt. Förslagen är ganska tydliga och välkända sedan tidigare, säger han till tidningen.

Ordkriget trappas upp

Samtidigt trappas ordkriget upp inför morgondagens budgetomröstning. 

Efter att Centerpartiet kommit överens med regeringen om budgeten i sista stund stoppade oppositionen förslaget på grund av att det inkommit för sent.

Centern rasade

Det fick Centern att rasa.

– De har tagit spelet i riksdagen till en extraordinär nivå, där man inte bara vill bestämma vad man själv lägger för förslag utan också vad alla andra får lägga för förslag. Det har aldrig hänt tidigare, säger Centerpartiets ekonomisk-politiska talesperson Martin Ådahl till Dagens Nyheter.

Anklagar för dubbelmoral: “löjligt”

Oppositionen slår tillbaka mot regeringen och anklagar S och C för dubbelmoral.

– Riksdagsordningen gäller lika för alla partier. Att ansvarig minister och en partiledare avfärdar reglerna som “paragrafrytteri”, bara för att de just den här gången inte talar till deras egen fördel, är löjligt, säger Moderaternas rättspolitiska talesperson Johan Forssell, enligt Expressen.

Pensionärsförbundet har tröttnat

I centrum för budgeten står inte minst frågan om pensionerna, vilket var den som avgjorde överenskommelsen mellan Annie Lööf (C) och Magdalena Andersson (S).

Nu har pensionärsförbundet SPF Seniorerna tröttnat på käbblet och det politiska spelet.

“Pensionerna är för viktiga”

Enligt förbundet finns inte lösningen i något av budgetförslagen – varken hos regeringen eller oppositionen.

– Pensionerna är för viktiga för det politiska spel som nu pågår. Det som har lett oss till denna situation är politikens oförmåga att såväl vårda och utveckla systemet som att agera i tid när pensionerna efter ett långt arbetsliv blivit allt svagare, skriver SPF Seniorerna på Twitter.

Foto: Sveriges riksdag resp Moderaterna

Text: Redaktionen