Ulf Kristersson uttalar sig om svenskt OS

2023 02 08

Sverige driver på för att få arrangera Olympiska spelen, OS, år 2030.

Det handlar om vinter-OS och Paralympics som Svenska Olympiska Kommittén, SOK, vill få till Stockholm.

– Vi ska göra som i Gudfadern: I give you an offer you can’t refuse, sade Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson till Sportbladet tidigare idag.

En förstudie ska därför inledas för att avgöra om förutsättningarna för ett värdskap finns.

Statsministern uttalar sig

Nu ger sig även Ulf Kristersson (M) in i debatten.

Statsministern är dock inte lika förtjust i idén att Sverige ska arrangera OS – ännu.

– Vi är informerade, och ser precis som SOK fram emot en analys av om det finns goda förutsättningar eller inte. Vi är många som gillar OS, men det är ingen som vill dra några förhastade slutsatser, säger Kristersson till SVT.

Ekonomin avgör

Det kanske allra mest avgörande för om Sverige ska kunna agera värd för OS är enligt Ulf Kristersson den ekonomiska biten.

Till exempel drog sig kanadensiska Vancouver tillbaka sin kandidatur på grund av att regionen British Columbia ansåg att notan skulle bli för dyr.

– Ekonomin har ju nästan alltid varit ett tungt vägande skäl att inte göra ett OS och det finns garanterat kvar som ett argument. Sedan finns en del tecken som tyder på att det går att göra OS billigare nuförtiden än tidigare, tillägger statsministern.

Ingen säkerhetsgaranti

Även Socialdemokraterna i form av Stockholms finansborgarråd Karin Wanngård samt Sveriges idrottsminister Jakob Forssmed (KD) är försiktiga i sina uttalanden i frågan.

SD-ledamoten Angelika Bengtsson med ansvar för idrottsfrågor är emot ett svenskt värdskap av finansiella skäl.

Någon ekonomisk säkerhetsgaranti för ett arrangemang finns hur som helst inte på bordet för regeringen i nuläget.

– Nu har vi fått information från den svenska idrottsrörelsen att man vill utreda förutsättningarna genom en sån här förstudie. Det är bra att det görs, men innan den är klar och det finns slutsatser finns det inte heller något för regeringen att ta ställning till, säger Jakob Forssmed till SVT.

Menar att förutsättningar finns

Enligt SOK borde Sverige ha goda möjligheter att arrangera OS, inte minst tack vare landets moderna arenor och infrastruktur.

– Det är nya tider nu och förstudien ska visa hur OS och Paralympics kan formas utifrån Sveriges förutsättningar, säger kommitténs tillförordnade ordförande Anders Larsson i ett pressmeddelande.

– Ett OS och Paralympics skulle kunna bli en lägereld att samla Sverige runt och dessutom blir en arena för idrotts- och samhällsutveckling under många år, adderar SOK:s generalsekreterare Åsa Edlund Jönsson.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet resp A. Smith

Text: Redaktionen