Ulf Kristersson uttalar sig om svenskt OS

2023 02 08

Sverige driver på för att få arrangera Olympiska spelen, OS, år 2030.

Det handlar om vinter-OS och Paralympics som Svenska Olympiska Kommittén, SOK, vill få till Stockholm.

– Vi ska göra som i Gudfadern: I give you an offer you can’t refuse, sade Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson till Sportbladet tidigare idag.

En förstudie ska därför inledas för att avgöra om förutsättningarna för ett värdskap finns.

Statsministern uttalar sig

Nu ger sig även Ulf Kristersson (M) in i debatten.

Statsministern är dock inte lika förtjust i idén att Sverige ska arrangera OS – ännu.

– Vi är informerade, och ser precis som SOK fram emot en analys av om det finns goda förutsättningar eller inte. Vi är många som gillar OS, men det är ingen som vill dra några förhastade slutsatser, säger Kristersson till SVT.

Ekonomin avgör

Det kanske allra mest avgörande för om Sverige ska kunna agera värd för OS är enligt Ulf Kristersson den ekonomiska biten.

Till exempel drog sig kanadensiska Vancouver tillbaka sin kandidatur på grund av att regionen British Columbia ansåg att notan skulle bli för dyr.

– Ekonomin har ju nästan alltid varit ett tungt vägande skäl att inte göra ett OS och det finns garanterat kvar som ett argument. Sedan finns en del tecken som tyder på att det går att göra OS billigare nuförtiden än tidigare, tillägger statsministern.

Ingen säkerhetsgaranti

Även Socialdemokraterna i form av Stockholms finansborgarråd Karin Wanngård samt Sveriges idrottsminister Jakob Forssmed (KD) är försiktiga i sina uttalanden i frågan.

SD-ledamoten Angelika Bengtsson med ansvar för idrottsfrågor är emot ett svenskt värdskap av finansiella skäl.

Någon ekonomisk säkerhetsgaranti för ett arrangemang finns hur som helst inte på bordet för regeringen i nuläget.

– Nu har vi fått information från den svenska idrottsrörelsen att man vill utreda förutsättningarna genom en sån här förstudie. Det är bra att det görs, men innan den är klar och det finns slutsatser finns det inte heller något för regeringen att ta ställning till, säger Jakob Forssmed till SVT.

Menar att förutsättningar finns

Enligt SOK borde Sverige ha goda möjligheter att arrangera OS, inte minst tack vare landets moderna arenor och infrastruktur.

– Det är nya tider nu och förstudien ska visa hur OS och Paralympics kan formas utifrån Sveriges förutsättningar, säger kommitténs tillförordnade ordförande Anders Larsson i ett pressmeddelande.

– Ett OS och Paralympics skulle kunna bli en lägereld att samla Sverige runt och dessutom blir en arena för idrotts- och samhällsutveckling under många år, adderar SOK:s generalsekreterare Åsa Edlund Jönsson.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet resp A. Smith

Text: Redaktionen


Ny variant av covid-19 sprids – här är symtomen

2024 05 24

Flera forskare befarar att en ny covidvåg kan ta världen med storm i sommar.

Det har gått ganska exakt ett år sedan WHO deklarerade att nödläget kopplat till covid-19-pandemin officiellt är över.

Men det innebär inte att viruset har slutat att förändras eller att människor inte längre blir smittade.

I USA har en ny variant av coronaviruset fått fäste och dominerar de bekräftade smittofallen, och varianten finns även i Sverige.

Den kallas för KP.2 och tillhör den så kallade Omicron-familjen.

– KP.2. verkar ersätta JN.1 och liknande subvarianter, som tidigare var de dominerande varianterna, säger Leana Wen, akutläkare och klinisk docent vid George Washington University, till CNN.

Vaccinet hjälper

En anledning till att en ny stam tränger undan tidigare dominerande varianter är att den är lika smittsam – eller till och med mer.

Det innebär att KP.2 kan spridas fort och enkelt, vilket följer det mönster som coronaviruset visat upp sedan starten.

Men det finns goda nyheter.

KP2. tycks inte orsaka mer allvarlig sjukdom än övriga varianter. Det finns heller inget skäl till att tro att befintliga vacciner och behandlingar inte skulle fungera mot varianten.

Här är symtomen

Symtomen är mycket lika övriga varianter som figurerat sedan världen bekantade sig med covid-19 för över fyra år sedan. Det handlar om rinnande näsa, ont i halsen, huvudvärk, feber, hosta och värk i kroppen.

– Vissa människor kan uppleva svårare symtom som andnöd. Covid-19 kan också förvärra underliggande tillstånd som hjärtsvikt, framhåller Leana Wen.

Blivit vanlig i Sverige

Varianten KP.2 finns bekräftad i Folkhälsomyndighetens tabell över genetiska grupper enligt pangolin där myndigheten sammanställt antalet sekvenserade fall under vecka 18.

I tabellen är varianten bland de mest förekommande i landet.

Även om smittspridningen av covid-19 fortfarande är på en relativt låg nivå uppmanar Folkhälsomyndigheten fortsatt utsatta grupper att vaccinera sig.

– Vårens vaccinationsinsats mot covid-19 pågår och hittills har drygt hälften av personer 80 år och äldre fått en påfyllnadsdos under våren 2024. Alla personer 80 år och äldre, samt personer 65 år och äldre med dagliga omsorgsinsatser, rekommenderas en påfyllnadsdos vaccin mot covid-19, understryker FHM.

Foto: CDC

Text: Redaktionen


Flera smittade av allvarlig sjukdom – från vanligt föremål i trädgården

2024 05 23

Flera personer i södra Sverige har smittats av en ovanlig bakterie som tycks förekomma i vanligt trädgårdsmaterial.

Det är från Skåne de senaste larmen kommer.

Minst tre personer har under försommaren smittats av bakterien legionella efter att ha hanterat vanlig planteringsjord, rapporterar Sydsvenskan.

Alla smittade bor på olika platser i landskapet och samtliga har behövt uppsöka sjukhusvård.

– Vi ser toppen på isberget, de som kommer till sjukhus och får diagnosen. Då får man ofta en ganska allvarlig lunginflammation där man behöver vårdas inneliggande med riktad antibiotikabehandling, säger Marianne Alanko Blomé som är biträdande smittskyddsläkare på Region Skåne, till lokaltidningen.

Yngre och friska drabbas

Smittskyddsläkaren bekräftar att fallen inträffat på kort tid. Alla har haft någon form av jordkontakt.

Jord-legionella var länge helt okänt i Sverige. Under den varma sommaren 2018 skedde dock ett större utbrott med ett 30-tal bekräftade fall där de flesta var hemmahörande i Stockholm.

Totalt har Skåne haft tvåsiffriga antal fall under de senaste två åren.

Och även om det är relativt få som smittas höjer Smittskydd Skåne ett varningens  finger. Legionellatyperna slår nämligen annorlunda än andra varianter.

– När det gäller den vanliga legionellan är det ofta äldre eller personer med nedsatt immunförsvar som bli sjuka. Här ser vi en del yngre, väsentligen friska som drabbas, säger Marianne Alanko Blomé.

Vanligt i Australien

Bakterien kallas för “legionella longbeachae” och har inte kunnat spåras till någon specifik leverantör.

Att smittan numera sker just i Sverige är ovanligt, enligt Folkhälsomyndigheten. 

– I Australien och Nya Zeeland däremot är det relativt vanligt att legionellafall smittats vid trädgårdsarbete och jordhantering. Sommarens ökning av fall är unikt för Sverige och ses varken i Danmark, Norge eller Finland, kommenterade myndigheten i samband med utbrottet 2018.

Fyra rekommendationer

Även om risken för att insjukna bedöms som liten uppmanar Folkhälsomyndigheten att se över hur man hanterar jord eller kompostmaterial. Särskilt om man tillhör en sårbar grupp med nedsatt infektionsförsvar, nedsatt lungfunktion eller röker.

– Öppna jordpåsar utomhus eller i välventilerad miljö och undvik att andas in damm från jordpåsarna, framhåller Folkhälsomyndigheten som även ger följande rekommendationer:

- Undvik att andas in damm från trädgårdsmaterial

- Om jorden eller trädgårdskompostmaterialet är torrt, fukta/blöt ned detta me vattenkanna för att minska risken att damm virvlar upp

- Tvätta händerna med tvål och vatten efter hantering av jord och trädgårdskompostmaterial

Foto P. Shah

Text: Redaktionen