Ulf Kristersson ställer krav på Magdalena Andersson

2024 02 12

Riksdagsledamoten Jamal El-Haj har lämnat Socialdemokraterna.

El-Haj meddelade sitt beslut i dag, måndag, efter påtryckningar från Socialdemokraterna.

– Jag lämnar socialdemokraterna. Det mest smärtsamma beslut jag någonsin fattat, skriver han i ett inlägg på Facebook.

Socialdemokraterna har krävt att El-Haj ska lämna sitt uppdrag i riksdagen efter den senaste tidens avslöjanden om riksdagsledamoten.

Men Jamal El-Haj vägrar.

– Jag kommer att behålla min plats i riksdagen. Det vore inte rätt gentemot våra väljare och gentemot den svenska demokratin att lämna mitt uppdrag. Jag motiveras av att vara en förebild för de med liknande bakgrund som jag, särskilt de unga. Jag vill att de ska våga ge sig in i politiken och inte tappa tilltron till demokratin och till samhället, framhåller politikern på Facebook.

El-Hajs beslut har mötts av stor besvikelse och irritation inom S.

– Man ser honom som en partikamrat som varit aktiv i S många år, och att han nu sätter sig själv före partiets bästa. Det finns en stor oro för att händelserna kring honom riskerar att skada S, rapporterar Expressen med hänvisning till flera S-källor.

Statsministern ställer krav

På måndagskvällen ger sig även statsminister Ulf Kristersson (M) in i debatten.

Han vänder sig direkt till S-ledaren Magdalena Andersson.

Kristersson anser att ”det finns många oklarheter” kring hennes hantering av situationen.

Nu ställer statsministern ett direkt krav på oppositionsledaren. Kristersson kräver att Andersson besvarar ett antal frågor.

– Varför försvarade hon så hårt en riksdagsledamot som gick på en Hamas-kopplad konferens? Varför var han så viktig? Magdalena Andersson har ett antal frågor att besvara, säger han till Expressen.

”Kan inte göra det för många gånger”

Magdalena Andersson kommenterade situationen kring Jamal El-Haj i lördags i en intervju med Ekot.

Då utryckte S-ledaren att hon saknar förtroende för honom, trots att hon försvarat El-Haj under hösten.

– Min ledarskapsfilosofi är ganska enkel. Vi är alla människor, vi kan göra misstag och vi kan fatta dåliga beslut. Men man kan inte göra det för många gånger, för då förlorar man förtroendet, sa hon till radion och tillade:

– Men det är också så att det har varit helt bisarra anklagelser mot honom som saknar grund. Då är det klart att man behöver bita ifrån.

S-ledaren hänvisade framför allt till statsminister Ulf Kristerssons utspel under en EU-debatt i riksdagen.

– Min bestämda känsla är att det finns en terrorromantik i vissa S-kretsar. Det borde besvära S-ledaren, sa Ulf Kristersson.

Uttalandet fick Magdalena Andersson (S) att reagera känslosamt.

Med tårar i ögonen frågade hon om Ulf Kristersson anklagade  Jamal El-Haj för att vara en ”terrorromantiker”.

– Hans sonhustrus familj utplånades för några dagar sedan, 36 personer sveptes bort i det här fruktansvärda kriget. Och du menar att han är en terrorromantiker som står bakom Hamas?

– Det är en fruktansvärd anklagelse Ulf Kristersson. Du är landets statsminister. Hur kan du göra så här?

Foto: Moderaterna resp Magnus Liljegren Regeringskansliet

Text: Redaktionen


Swedbank: Stor grupp blivande pensionärer riskerar kalldusch

2024 02 26

En större del av svenskarna riskerar att få en obehaglig överraskning när pensionsåldern börjar närma sig.

Det larmet kommer från Swedbank på måndagen.

Storbanken har uppmärksammat att kunskapen om hur pensionssystemet fungerar är oroväckande låg bland svenska folket – vilket innebär att en stor grupp omedvetet kan begå misstag som blir direkt avgörande för den blivande pensionen.

Hela 60 procent av befolkningen har liten eller ingen kunskap om pensionssystemets innebörd, visar bankens undersökning som beställts från Kantar Medias Sifopanel.

– De som saknar kunskap om pensionssystemet tror i mindre utsträckning än andra att de kommer få en rimlig pension. Utan koll är det svårt att göra medvetna val om sådant som påverkar pensionen, säger Madelén Falkenhäll, Swedbanks hållbarhetsekonom. 

Upptäcker för sent

De flesta får behålla minst 70 procent av sin lön när man går i pension. Men faktorer som många år i deltid eller sent inträde i arbetslivet kan kapa ersättningen rejält – samtidigt som ett par extra år i arbetet kan höja den kraftigt.

Enligt Swedbank är det dock faktorer som många upptäcker för sent.

Istället kommer det som en kalldusch när man väl kommer till insikt om vilka val som hade kunnat göras för att påverka pensionen till det bättre.

– Ju tidigare du vet vad som påverkar pensionen, desto större möjlighet har du att påverka den. Var femte över 55 år önskar att de hade haft koll på sin pension tidigare, säger Madelén Falkenhäll. 

Högre tjänstepension

En väg till högre pension är enligt Swedbank att avsätta mer till tjänstepensionen.

Banken har tidigare uppskattat att bara ett par procent högre tjänstepensionen skulle kunna motsvara drygt 2 000 kronor mer i pension varje månad för vanliga kvinnoyrken – som ofta har lägre lön än mansdominerade yrken.

– En höjd avsättning till tjänstepension skulle innebära en högre pension för många. Det har redan gjorts inom några kollektivavtal, men det skulle kunna tas ytterligare steg och kan vara värt att titta vidare på för arbetsmarknadens parter, säger Madelén Falkenhäll. 

LÄS MER: Swedbank slår larm: blivande pensionärer illa ute

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


H&M-bolag i konkurs – efter miljardsatsning

2024 02 26

Trots intensiva och långa förhandlingar med klädjätten H&M går det inte att undvika konkurs.

Det beskedet kom under söndagen av styrelseordförande Michael Berg.

– Jag måste tyvärr meddela att vi har tvingats att ta beslutet att ansöka om konkurs, meddelar han i en skriftlig kommuniké.

Michael Berg representerar bolaget Renewcell, en klädåtervinnare verksamma sedan 2012 med drygt hundra anställda i fabriken i Sundsvall.

Ägs av H&M

Renewcell ägs bland annat av H&M – som är den största aktieägaren av allihop.

– Som en del av förhandlingarna har vi haft intensiva dialoger med såväl nuvarande huvudägare som nya investerare, våra banker samt med andra intressenter, framhåller Michael Berg och tillägger:

– Dessa diskussioner har tyvärr inte varit framgångsrika. Detta är en sorglig dag för miljön, våra anställda, våra aktieägare och våra andra intressenter, och det är ett tecken på bristen på ledarskap och nödvändig förändringstakt i modebranschen.

"Enda företaget som gör det här"

För tre och ett halvt år sedan genomförde Renewcell en miljardsatsning när man tog över lokaler som tidigare huserade världens största tryckpappersbruk.

Årsproduktionen noterades på 60 000 och dubblerades bara några månader senare – samtidigt som det investerades ytterligare 300 miljoner kronor i bolaget.

Men de senaste veckorna har raset gått i snabb takt. I januari varslades 30 personer och bokslutet sköts fram.

Och nu har man alltså nått vägs ände, till Michael Bergs stora frustration.

– Vi är det enda företag som gör det här. Vi har en produkt och process som fungerar och ändå tar det så lång tid för modebranschen att ställa om och köpa det här i en större skala, säger han till Sundsvalls-Tidning.

"Deras produkt är viktig"

Det är Renewcell själva som lämnar in konkursansökan till Stockholms tingsrätt idag.

Även Sundsvalls kommun har beklagat beskedet om att bolaget inte kommer att kunna fortsätta sin verksamhet.

– Vi vet ju om att om världen ska klara sina klimatmål behöver textilindustrin ställa om och där är deras produkt viktig. Så det är ett jättetråkigt besked på flera sätt, säger kommunalrådet Niklas Säwén (S) till samma tidning.

LÄS MER: Klädkedja i konkurs – allt säljs ut på rea

Foto: Sei

Text: Redaktionen