JUST NU: Ulf Kristersson pressas om SD

2022 08 08

Moderatledaren Ulf Kristersson pressades i Ekots partiledarutfrågning.

M-ledaren fick svara på frågor om SD-politikers retorik.

Bland annat lyfte radiokanalen fram ett uttalande från SD:s skolpolitiska talesperson Richard Jomshof.

Sverigedemokraternas toppolitiker rasade mot en bild av en beslöjad kvinna i en svensk folkdräkt. Han beskrev det som en ”våldtäkt på Sverige”.

I ett inlägg på Twitter kallade Richard Jomshof den svenska folkdräkten för en ”symbol för svensk identitet och kulturhistoria, en symbol för Sverige, ett av världens mest jämställda länder”.

– Den muslimska kvinnoförtryckande slöjan representerar däremot motsatsen. Det är således en omöjlig kombination och en våldtäkt på Sverige och de värderingar som råder i vårt land, skrev Jomshof.

”Inte ensamma”

Ulf Kristersson medger att SD-politiker ibland kan gå över gränsen, men att partiets företrädare inte är ensamma om det. 

– Jag tycker man har ett ansvar som ledande politiker att uttrycka sig på ett korrekt, ett värdigt, ett respektfullt sätt. Ibland säger de saker som inte tyder på det. Det är de förvisso inte ensamma om i svensk politik, säger han till SR.

Samtidigt anser M-ledaren att SD har ”mognat som parti”.

–  SD har mognat som riksdagsparti, man samarbetar med SD precis som med andra partier i riksdagen.

Skarp kritik

Ulf Kristerssons svar kritiseras av Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi.

I ett inlägg på Twitter riktar hon skarp kritik.

– Fruktansvärt att höra Ulf Kristersson vifta bort Jomshofs uttalanden i P1. Det de nya gamla moderaterna inte förstår är att rasism är en sakfråga som drabbar människor i Sverige i varje dag. Och när man legitimerar rasismen får det konsekvenser, skriver Märta Stenevi.

Inget besked om L

Vilka partier som kommer att ingå i en eventuell borgerlig regering efter valet är inte fastställt.

Ulf Kristersson står fast vid att SD inte kommer att ingå. Samtidigt vill han inte ge besked om Liberalernas eventuella medverkan.

– De är tydliga med att de vill ha maktskifte och regeringsskifte. Vi har gjort upp med Liberalerna i stora viktiga frågor. Sedan är det ingen hemlighet att det pågår en diskussion inom Liberalerna om vilka partier de kan förhandla med. Jag håller frågan helt öppen, säger M-ledaren till SR.

Foto: Moderaterna resp Sverigedemokraterna

Text: Redaktionen