VAL 2022: Ulf Kristersson ger SD-besked

2022 08 19

Sverigedemokraterna kommer att få ett stor inflytande om Ulf Kristersson (M) blir statsminister efter valet.

Det konstaterar Moderaternas partiledare i en intervju med DN.

– Jag vill ge dem ett seriöst inflytande som vi kommer överens om innan regeringen väljs. Att man har en gemensam syn på vad man vill åstadkomma och att man har konkreta mål, säger Ulf Kristersson till DN.

Utesluter plats i regering 

Moderatledaren utesluter dock återigen att SD kan ta plats i en regering.

SD-tjänstemän på regeringskansliet kommer inte heller att "behövas", enligt M-ledaren.

Samarbetet ska skötas i riksdagen.

– Regeringen ska samarbeta i riksdagen, inte minst med SD, säger Ulf Kristersson och tillägger:

– Vi har i väldigt hög grad en gemensam uppfattning om hur vi ska bekämpa brotten, en nästan identisk energipolitik, vi kunde budgetförhandla tillsammans och har en gemensam ståndpunkt kring lägre invandring. Det är ju fyra stora sakfrågor där vi kan hitta gemensamma lösningar.

Utesluter inte krav på ministerpost

Samtidigt utesluter inte Jimmie Åkesson (SD) att Sverigedemokraterna eventuellt kommer att kräva att få sitta i en regering efter valet.

– Det kanske vi gör, men jag tänker inte säga det i det här läget för det är inte konstruktiv, säger han i en intervju med nyhetsbyrån TT.

SD-ledaren har tidigare utryckt att Sverigedemokraterna kommer att ställa höga krav på en framtida högerregering om partiet lämnas utanför. 

– Det är klart att kommer vi inte ingå i en regering så kommer kraven på konklusion vara mycket större. Vi vill veta vad regeringen ska göra, vara nöjda med det och veta hur de ska göra det och när de ska göra det, sa Jimmie Åkesson i en intervju med Aftonbladet.

Foto: Moderaterna resp Sverigedemokraterna

Text: Redaktionen