ULF KRISTERSSON: Då har Sverige en ny regering

2022 09 27

Frågan som svenska folket vill ha svar på just nu är "när har Sverige en ny regering på plats?".

Svaret är ett steg närmare nu.

I alla fall om man får tro den som först fått i uppgift att utreda möjligheterna för att bilda regering, nämligen Ulf Kristersson (M).

I samband med riksmötets öppnande idag kunde moderatledaren så smått dela med sig av hur han ser på en framtida regeringsbildning.

Till SVT säger Kristersson att han och kollegorna jobbar på så fort det går för att lösa den kniviga regeringsfrågan.

Inget är klart än

Vi jobbar på så fort som möjligt naturligtvis, men ingenting är klart förrän det är klart, säger han till kanalen.

Under morgondagen ska Kristersson träffa den nyligen omvalda talmannen Andreas Norlén för att sätta ramarna för processen framåt med samtalen med de partier som han tänker sig ka kunna ingå i regeringen.

Ingen deadline

Det finns egentligen ingen tydlig bortre tidsgräns för när Ulf Kristerssons regeringssamtal ska ha lett till konkret resultat.

M-ledaren ser emellertid det inte som något stort problem i sig och betonar att han agerar fort.

Vi gör det här med driv i stegen.

Regeringen ska ”samla” Sverige

En fråga som ligger Kristersson och hans parti i fatet är uppgörelserna med Sverigedemokraterna.

Det vill säga hur Moderaterna ska kunna styra en regering med direkt eller indirekt stöd av SD utan att riskera sin trovärdighet gentemot andra partier, som exempelvis Liberalerna.

Till SVT säger Kristersson att det är självklart att alla som medverkar till den nya regeringens bildande ska ha inflytande. Han betonar samtidigt vikten av att hela svenska folket ska känna respekt och tilltro till den regering han kommer att leda.

Redan under sitt första anförande efter valdagen har lyfte M-ledaren partiets bakgrund som en samlande kraft i politiken:

Vi inte bara heter samlingspartiet, vi är samlingspartiet och nu behöver Sverige precis det, sade han i sitt tal den 12 september.

SD kan bjuda på motstånd

Tidigare idag konstaterade SD:s partiledare Jimmie Åkesson att partiet som han representerar och är riksdagens andra största, har ”förhandlingsmässiga muskler” som de kan använda mot Moderaterna, rapporterar Expressen.

Under gårdagen stod det även klart att SD getts en del nyckelroller i riksdagens arbete, där de fått fyra utskottsordförandeposter liksom fyra som vice ordförande, vilket DN kunde rapportera om.

Imorgon onsdag träffar Ulf Kristersson talmannen för nästa steg i processen med att bilda en regering som samlar Sverige.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen


Svenska turister i Spanien beordras – “stanna inomhus”

2024 07 13

Mängder med svenskar befinner sig just nu i Spanien.

Det är landet med absolut högst restryck bland svenska resenärer, enligt resebyråerna Ticket och Apollo.

Men nu beordras semesterfirare i just Spanien att inte lämna sina hotell om det inte är absolut nödvändigt.

Anledningen är att den spanska meteorologiska myndigheten AEMET har utfärdat orange varning – den näst högsta nivån i landet – för temperaturer som överstiger 40 grader.

– Det kommer att bli avsevärt höga temperaturer i stora delar av det södra och nordöstra landet, inre Mallorca och södra delen av centrala Kanarieöarna, framhåller väderinstitutet enligt Mirror.

– Temperaturerna tenderar att stiga i större delen av landet.

Värst idag

Orange varning gäller i bland annat Sevilla, Andalusien och Valencia.

Även gula varningar, den första varningsnivån, har utfärdats på flera spanska orter. 

Just fredagen väntas också bli den värsta dagen av allihop under den pågående värmeböljan och folk uppmanas att hålla vätskenivån i balans.

Varningen riktar sig till både turister och civilbefolkning. Ingen ska lämna sina hem om det inte är nödläge.

– Var förberedda. Vidta försiktighetsåtgärder och håll er uppdaterade med den senaste väderprognosen. Allvarliga skador på människor och egendom kan uppstå, särskilt för de som är utsatta eller befinner sig i utsatta områden, förklarar AEMET.

Gäller även turister i Grekland

Liknande uppmaningar kommer även i Grekland, också det ett av de absolut mest populära turistmålen bland svenskar.

Förra månaden tvingades landets största turistattraktion Akropolis akutstänga på grund av värmen.

Nu väntar man sig temperaturer på 42-43 grader och uppemot 45 grader i den näst största staden Thessaloniki. 

Röda korset har sållat sig till skaran som nu vänder sig direkt till alla som har planer på att åka till Sydeuropa i sommar.

– Värmeböljor blir allt vanligare och blir värre på grund av klimatförändringarna. Tyvärr har vi sett fall redan i år av den tragiska påverkan höga temperaturer kan ha på människors liv, säger William Spencer, produktchef för klimat och första hjälpen vid brittiska Röda korset, till Mirror.

Foto M. Vonk

Text: Redaktionen


TELIA: Skarp uppmaning till alla med router i hemmet

2024 07 14

Alla med en router i bostaden bör omedelbart vidta flera säkerhetsåtgärder.

Det hävdar teleoperatören Telia som flaggar för risken att bli direkt drabbad av kriminella som vill övervaka dig eller dirigera dig till skadliga webbplatser.

– Routern fungerar som gateway till ditt nätverk och enheterna som är anslutna till ditt hem. Utan tillräckligt bra skydd kan obehöriga ansluta sig, säger Ellen Cecilia Scheen, kommunikationschef på Telia, till Dagbladet.

Hon tillägger:

– Med rätt kunskap och skadliga avsikter kan de stjäla personlig information, övervaka din nätverkstrafik och vidta åtgärder som kan påverka dig och dina enheter.

Ändra lösenord om det är inte är gjort

Även Telenor varnar för samma sak.

Det spelar ingen roll om kommunikationen är krypterad, information om vilken server man är ansluten till syns ändå om man inte vidtar säkerhetsåtgärder.

– Har man kontroll över routern kan man dirigera ett offer till en till synes legitim webbplats som angriparen själv har kontroll över, säger Dag Eng från Telenor till tidningen.

De två operatörerna pekar ut ett av de vanligaste misstagen som gör att människor utsätts för angrepp via routern.

Man ändrar nämligen inte det lösenord som följer med routern när man köper den. Tillverkare använder ofta samma lösenord, som enkelt går att hitta online.

Minst 20 tecken

Och de som byter lösenord väljer ofta ett alldeles för svagt sådant.

– Längden på lösenord är avgörande, eftersom korta lösenord knäcks snabbare. Minst 20 tecken rekommenderas, men gärna längre. Lösenordet du ställer in på det trådlösa nätverket och lösenordet du ställer in på adminanvändaren på routern bör vara olika, säger Dag Eng.

Dessutom ska routern uppdateras kontinuerligt.

– Detta sker ofta automatiskt och är viktigt då uppdateringarna ofta innehåller korrigeringar för svagheter på routern och säkerhetsprotokoll som i sin tur ger mer säkerhet för dina enheter, framhåller Telia.

Finska Säpo: Vem som helst kan utnyttjas

Förra året gick Skyddspolisen, Finlands motsvarighet till Säkerhetspolisen, ut och uppmanade om samma sak. 

– En vanlig medborgare är knappast föremål för ryskt eller kinesiskt spionage, men vem som helst av oss kan bidra till att möjliggöra spionage på nätet, sade myndighetens chef Antti Pelttari på en pressträff vid tillfället.

Man gick samtidigt ut med sju konkreta åtgärder som är enkla att vidta för att skydda sitt trådlösa nätverket och sin router.

Läs mer här: Finska skyddspolisen – vidta åtgärder för att skydda din router

Foto: Compare Fibre

Text: Redaktionen