Ulf Kristersson bryter tystnaden

2023 11 24

Statsministern bemöter nu den falska citeringen som sprids på nätet.

I veckan fångades statsminister Ulf Kristersson (M) på video under en frågestund i Göteborg.

– Israel har rätt till folk, sa statsministern innan hann snabbt rättade sig och sa:

– Israel har rätt till försvar.

Efteråt började rykten cirkulera på nätet om att Kristersson ska ha sagt att “Israel har rätt till folkmord”.

Qatariska, turkiska och jordanska mediebolag publicerade allihop den falska nyheten i sina kanaler.

Uttalar sig för första gången

Nu bryter huvudpersonen tystnaden.

Ulf Kristersson understryker att översättningen är desinformation.

– Jag försökte säga det som jag har sagt många gånger sedan det här kriget bröt ut, att EU och Sverige fördömer Hamas, att det är en terrororganisation. EU och Sverige står bakom Israels rätt till att inom folkrätten försvara sig själv, säger statsministern till SVT.

"Det skulle jag säga"

Ulf Kristersson får frågan om korrigeringen.

Statsministern förtydligar då vad det var han höll på att säga innan han ändrade sig och bytte formulering.

– Att inom folkrätten försvara sig själv. Det skulle jag säga.

UD uppmanar allmänheten

Efter att det falska citatet delats i enorma mängder på nätet och sociala medier gick Sveriges utrikesdepartement sent igår kväll ut med en skarp uppmaning till allmänheten.

– En felaktig översättning av ett klipp på Sveriges statsminister sprids i sociala medier. Bidra inte till detta. Det han sa är att Sverige och EU står hårt bakom Israels rätt att försvara sig, skriver UD på engelska i ett inlägg på X.

Ministern: "Syftet är uppenbart"

Carl-Oskar Bohlin (M), Sveriges minister för civilt försvar, har också kommenterat spridningen.

Han menar att narrativet förstärks av samma aktörer som var involverade i den desinformationskampanj som hävdade att socialtjänsten kidnappar muslimska barn.

Just nu cirkulerar det klipp med felaktiga översättningar och förvrängningar av vad Sveriges statsminister sa under ett öppet möte i Göteborg, framhåller han på sociala medier.

–  Syftet är uppenbart: Att skada Sveriges image utomlands och bidra till ytterligare polarisering och splittring. Det behöver knappast sägas att detta är direkt skadligt för Sverige och svenska intressen. 

Foto: Vitaly Holovin Regeringskansliet

Text: Redaktionen


Nya regler när du ska besiktiga bilen – börjar gälla inom kort

2024 02 20

Inom bara ett par års tid är nya regler att vänta när du ska besiktiga bilen.

Alldeles för många bilar godkänns i besiktningen trots att det finns uppenbara brister i fordonen.

Det meddelar Fordonsbesiktningsbranschen, FBB, i en ny rapport.

Specifikt pekar organisationen på att kraven är för låga och gränsvärdena för höga – vilket innebär att bilar släpps igenom trots bristande avgasrening och miljöskadliga utsläpp.

Bland EU:s sämsta

Samma rapport visar att Sverige för femte året i rad är ett av EU:s absolut sämsta länder när det gäller just miljökraven vid fordonsbesiktning.

Flera åtgärdsförslag initierade av Transportstyrelsen med syfte att skärpa miljökontrollen är därför nu på gång.

Myndigheten vill dock invänta EU:s nya besiktningspaket innan de träder i kraft, men enligt FBB krävs det förändring på en gång.

– Vi har länge pekat på bristerna i dagens regelverk och är positiva till de nya åtgärdsförslagen, säger Tord Fornander, ordförande i FBB.

Kan dröja till 2029

Även om EU:s besiktningspaket förväntas inom de närmsta åren kan det dröja till 2029 innan det är i hamn.

Av just den anledningen kräver branschorganisationen att Sverige agerar med framförhållning.

– Att Transportstyrelsen inte ens vill agera på sina egna förslag är väldigt svårt att begripa. Det finns inget att vänta på, det handlar i grunden om vår miljö och hälsa, säger Tord Fornander.

Fusk förväntas kriminaliseras

Ett förslag ligger dock på regeringens bord om att kriminalisera fusk med avgasrening.

Det är specifikt framtaget efter beräkningar om att manipulerad eller saknad avgasrening kommer att öka den svenska vägtrafikens utsläpp av kväveoxider med upp till 14 procent för tunga lastbilar.

För lätta dieselfordon bedöms utsläppen öka med så mycket som 150 procent om inget sker.

– Det är såklart ett steg i rätt riktning att det nu finns förslag att kriminalisera den här typen av fusk. Nu är det viktigt att regeringen agerar snabbt för att få till nödvändiga lagändringar, säger Tord Fornander.

Saknar regler för elbilar

FBB uppmärksammar också att Sverige, till skillnad från många andra EU-länder, saknar ett särskilt regelverk för kontrollbesiktning av elbilar.

Till exempel kontrolleras inte komponenter som bilens framdriftsbatteri, kablar och laddutrustning för eventuella fel.

– Regelverket måste självklart uppdateras i takt med den tekniska utvecklingen och att elfordon blir en allt större del av den svenska fordonsflottan. Avsaknaden av regler för elbilar handlar knappast om att frågan är komplex – förslagen finns och andra EU-länder har redan infört specifika kontroller.”, säger Tord Fornander. 

Foto: K. Hörnfeldt

Text: Redaktionen


Klädkedja i konkurs – allt säljs ut på rea

2024 02 20

Efter 25 år i branschen måste en uppskattad klädkedja kasta in handduken.

Kedjan började egentligen sin resa redan 1986 under det tillfälliga namnet Gunn’s Presentboutique, och efter en succéartad start på affärerna expanderade man till flera butiker 2005.

Framgångarna fortsatte och bolaget togs in i Interiörhuset i Väst AB, en av Sveriges ledande grossister inom present- och heminredningsbranschen.

Men nu är det slut på framgångssagan.

– Det är med stor sorg i hjärtat vi tyvärr måste meddela att vårt älskade familjeföretag har gått i konkurs, meddelar Interiörhuset.

Flera butiker i södra Sverige

Det innebär även att kedjan Dimoda, med fokus på främst kläder, heminredning och mode, också går i konkurs.

– Det är jättetråkigt, men vi har kämpat med ekonomin i fyra år och det här var sista utvägen, säger Andreas Karlsson, vd på Interiösthuset i Väst AB, till Partille Tidning.

Dimoda, som växt till en allt större aktör på Västkusten och i södra Sverige, har butiker på fem orter i landet: Göteborg, Partille, Ubbhult, Malmö och Kristianstad.

– Här kan du hitta både kläder från Mirelle Design, smycken, väskor och ett brett sortiment av inredningsprylar. Allt från dekorationsfigurer till handdukar, kuddar, plädar, möbler, ljus, lyktor, dofter och konstblommor, beskriver kedjan sig själv och sitt sortiment.

Allt reas ut: "Kraftigt rabatterat"

Samtliga butiker ingår i bolagets konkursansökan och fram till 10-11 mars reas nu alla varor ut i form av konkursutförsäljning.

– I butikerna är det full fart nu och vår förhoppning är att sälja ut så mycket som möjligt av bolagets varulager direkt till konsument. Personalen gör ett enastående arbete och det är god försäljning, eftersom det är kraftigt rabatterade priser och butikerna kommer att upphöra framöver, säger konkursförvaltaren Christian Andersch från Setterwalls advokatbyrå till Göteborgs-Posten.

30 personer sägs upp

Omkring 30 personer har förlorat jobbet som följd av konkursen.

Alla anställda har dock arbetsplikt fram till en månad efter att konkursen är ett faktum.

Dimoda har kämpat i uppförsbacke ända sedan pandemin och stora resurser lades  att försöka rusta upp e-handeln, men det räcker alltså inte.

– Tack för alla fina kunder genom åren, vi har älskat varje stund, beklagar Interiörhuset.

Foto: K. Piger

Text: Redaktionen