Ukraina tvärvänder – nytt besked till Moskva

2022 11 11

Ukraina kommer inte att inleda förhandlingar med Ryssland.

Det betonar landets chefsåklagare Andriy Kostin i en intervju med BBC.

– Jag tror inte att det är möjligt att återuppta förhandlingar, säger han till nyhetskanalen.  

Vidare betonar chefsåklagaren att Ryssland måste hållas ansvariga för kriget som Moskva startade den 24 februari.

Andriy Kostin vill inrätta en särskild internationell krigstribunal och anser att Ukraina ska få krigsskadestånd genom konfiskering av ryska tillgångar.

Chefsåklagarens besked kommer kort efter att Ukrainas president Volodymyr Zelensky något oväntat öppnat för nya förhandlingar med Moskva.

Presidenten har tidigare betonat att Ukraina inte kommer att inleda några samtal så länge som diktatorn Vladimir Putins innehar makten i Ryssland.

För att få ett slut på kriget kräver Zelensky att Ryssland återlämnar samtliga ockuperade landområden, betalar krigsskadestånd och att den ryska regimen åtalas för krigsförbrytelser, rapporterar AP.

Moskva har uppgett att man är beredda att inleda samtal med Ukraina – dock är det föga troligt att Kreml går med på Zelenskys kravlista.  

”De hör inte robotar”.

Kriget fortsätter att rasa i Ukraina. Enligt uppgifter har 40 000 civila dödats eller skadats i Vladimir Putins brutala anfallskrig.

Västvärldens stöd till Ukraina är fortsatt stort. Men stigande priser på bränsle och mat har väckt ett visst missnöje.

Andriy Kostin understryker att han förstår att européer drabbas av krigets konsekvenser.

– Men de hör inte missilerna. De vet inte hur det känns att uppleva bombningar. De vet inte vad dödande, våldtäkt och plundring innebär, säger han till BBC och tillägger:

– Ukrainarna betalar med sina liv för det här kriget.

Lång tid sedan samtal inleddes

Det har inte genomförts några fredssamtal mellan Ukraina och Ryssland sedan invasionens första veckor.

I juli kom dock länderna överens om ett spannmålsavtal som innebär att fartyg med spannmål  kan lämna ukrainska hamnar. 

Framtiden ser dock osäker ut. Avtalet går ut i mitten av november.

Det är oklart om parterna kommer att komma överens om en förlängning. Ryssland har tidigare brutit avtalet för att senare backa och återuppta det igen.

Foto: General Staff of the Armed Forces of Ukraine resp President of Russia Office

Text: Redaktionen


Swedbank: Stor grupp blivande pensionärer riskerar kalldusch

2024 02 26

En större del av svenskarna riskerar att få en obehaglig överraskning när pensionsåldern börjar närma sig.

Det larmet kommer från Swedbank på måndagen.

Storbanken har uppmärksammat att kunskapen om hur pensionssystemet fungerar är oroväckande låg bland svenska folket – vilket innebär att en stor grupp omedvetet kan begå misstag som blir direkt avgörande för den blivande pensionen.

Hela 60 procent av befolkningen har liten eller ingen kunskap om pensionssystemets innebörd, visar bankens undersökning som beställts från Kantar Medias Sifopanel.

– De som saknar kunskap om pensionssystemet tror i mindre utsträckning än andra att de kommer få en rimlig pension. Utan koll är det svårt att göra medvetna val om sådant som påverkar pensionen, säger Madelén Falkenhäll, Swedbanks hållbarhetsekonom. 

Upptäcker för sent

De flesta får behålla minst 70 procent av sin lön när man går i pension. Men faktorer som många år i deltid eller sent inträde i arbetslivet kan kapa ersättningen rejält – samtidigt som ett par extra år i arbetet kan höja den kraftigt.

Enligt Swedbank är det dock faktorer som många upptäcker för sent.

Istället kommer det som en kalldusch när man väl kommer till insikt om vilka val som hade kunnat göras för att påverka pensionen till det bättre.

– Ju tidigare du vet vad som påverkar pensionen, desto större möjlighet har du att påverka den. Var femte över 55 år önskar att de hade haft koll på sin pension tidigare, säger Madelén Falkenhäll. 

Högre tjänstepension

En väg till högre pension är enligt Swedbank att avsätta mer till tjänstepensionen.

Banken har tidigare uppskattat att bara ett par procent högre tjänstepensionen skulle kunna motsvara drygt 2 000 kronor mer i pension varje månad för vanliga kvinnoyrken – som ofta har lägre lön än mansdominerade yrken.

– En höjd avsättning till tjänstepension skulle innebära en högre pension för många. Det har redan gjorts inom några kollektivavtal, men det skulle kunna tas ytterligare steg och kan vara värt att titta vidare på för arbetsmarknadens parter, säger Madelén Falkenhäll. 

LÄS MER: Swedbank slår larm: blivande pensionärer illa ute

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


Kina rasar mot Sverige

2024 02 26

Stormakten Kina anklagar Sverige för att ha en ”kalla kriget-mentalitet”, och vänder särskilt sin ilska mot den svenska Säkerhetspolisen.

Det har uppstått storbråk mellan Sverige och stormakten Kina.

Kinas ambassad i Stockholm riktar hård kritik mot Sverige efter de senaste dagarnas rapporter om det svenska säkerhetsläget.

Den kinesiska ambassaden gör nu ett hårt uttalande i frågan, och riktar udden mot en rapport som släpptes av Säpo tidigare i veckan.

– Rapporten hypar upp "Kina hotteorin" utan någon faktabas, gör grundlösa anklagelser och förtal mot och svartmålar Kina. Rapporten blandar ihop rätt och fel, vilket är extremt oansvarigt, anser Kinas ambassad.

”Förstör atmosfären”

Uttalandet är en reaktion på Säkerhetspolisens lägesbildsrapport som presenterades den 21 februari.

I rapporten beskrivs Kina som ett av tre länder som utgör stora hot mot Sverige.

Något som skapar stor ilska från kinesiskt håll.

– Den relevanta svenska myndigheten har politiserat och infört säkerhetsinnebörd i utbytet och samarbetet mellan de två länderna, vilket inte bara förstör atmosfären av det vänskapliga samarbetet mellan de två länderna, utan också skadar de två folkens grundläggande intressen, hävdar ambassaden.

”Kalla kriget-mentalitet”

I rapporten beskriver Säpo Kina som ett av de tre länder som tillsammans utgör det största säkerhetshotet mot Sverige. De andra två är Ryssland och Iran.

Kinas ambassad menar dock att det är den svenska mentaliteten

– Vi kräver att den svenska sidan skakar av sig sin Kalla kriget-mentalitet och sina ideologiska fördomar, respekterar fakta och sanningen och ser på Kina och dess utveckling på ett objektivt och rationellt sätt, understryker ambassaden.

Långtgående ambitioner

Kina anklagar Säpo för att sprida ”desinformation” och göra ”provocerande uttalanden” gentemot landet.

Säpo menar dock att Kina genom sitt agerande bland annat utgör ett långsiktigt hot mot svensk ekonomi.

– De har långtgående ambitioner att bli världsledare inom flera olika sektorer. För att uppnå sina mål bedriver de olovlig underrättelseverksamhet och anskaffar teknik och kunskap från svenska företag och lärosäten, säger Fredrik Hallström, operativ chef på Säpo, till GP.

Säpo uppger också att Kina bedriver inhämtning mot oppositionella som är bosatta i Sverige.

Text: Redaktionen

Foto: Alejandro Luengo resp. Linus-Mimietz