JUST NU: Ukrainas president till svenska folket – Bara vatten som skiljer er

2022 03 24

Ukrainas president Volodymyr Zelensky höll ett direktsänt tal till Sverige på torsdagen. 

Applåderna ekade i riksdagen när Zelenskys ansikte dök upp på den stora vita duken framför riksdagsledamöterna i salen.

Ukrainas president inledde med att prata om Ukrainas och Sveriges relation.

–  Färgerna blå och gult är kanske de mest populära färgerna i världen nu. De associeras med frihet, värdighet och rättvisa. Därför är det inte alls ologiskt att Sverige är ett av de länder som gett Ukraina mest stöd i världen, säger Zelensky inför den svenska riksdagen.

Bara vatten skiljer er 

Presidenten poängterade även att Sverige inte är långt ifrån den ryska krigsmakten tankegångar.

– Det är bara vatten som skiljer er från dessa tankegångar. Redan nu har man från rysk sida diskuterat hur man ska kunna ockupera Gotland från rysk sida, hur det skulle se ut om ryska armén drar in, säger han och tillade:

– Men den ryska ledningen har bestämt att de kan flytta saker i tiden och helt avskriva det vi sett det senaste århundradet. Om vi inte försöker försvara oss kommer allt det vi värdesätter, som ni värdesätter, som alla människor i fria länder värdesätter, vara i fara.

Bombar förskolor

Han pratade även om det ryska anfallskriget och vilka förödelser det har orsakat Ukraina.

– En månad har nu gått sedan kriget inleddes i vårt land. Det är en mörk period som saknar motstycke sedan andra världskriget. Listan över döda räknas i tusental. Den ryska militären gör ingen skillnad mellan militära och civila mål. De bombar till och med förskolor med raketartilleri.

Hyllar Sverige

President Zelensky hyllade och berömde Sveriges beslut att skicka vapen till Ukraina.

– Mina damer och herrar: den svenska nationen var ett av de första länderna som bidrog med stöd till Ukraina. Alla vet vad Sverige eftersträvar. Vi kämpar tillsammans. Det var ett historiskt beslut när Sverige skickade vapen till Ukraina. Vi är väldigt tacksamma, säger han.

När presidenten vinkade hejdå ekade återigen aplåderna från riksdagsledamöterna.

Populär världen över

Volodymyr Zelensky har blivit inte bara ukrainska folkets stora favorit utan mer eller mindre hela världens favorit. När Rysslands diktator försöker förgöra Ukraina och tvinga in landet i en mörk diktatur så ingjuter Zelensky hopp, tro och kämpavilja i såväl Ukraina som resten av den demokratiska och fria världen.

Hans namn stavas Володимир Зеленський på ukrainska.

Vann valet med hela 73 %

Han valdes till president i valet som hölls 21 april 2019 då han och hans parti Folkets Tjänare besegrade den sittande presidenten Petro Poroshenko med hela 73 procents stöd mot 24 för Poroshenko och hans parti Europeisk Solidaritet.

Båda partierna var EU-vänliga men Zelenskys kan beskrivas som lite mer mittenorienterat medan Poroshenkos var lite konservativare. Till stor del vann Zelensky på att kampanja mot korruptionen som är betydande i landet.

20 maj 2019 svors han in som Ukrainas 6:e president.

Blev hyllad filmstjärna

Ukrainas president tog juristexamen vid Kyivs Nationella Ekonomiska Universitet och satsade parallellt på skådespelarkarriär vilket slutade med att han blev en hyllad och mycket populär filmstjärna i Ukraina.

Som 17-åring gick Zelensky med i en stå upp-grupp som vann en stor komeditävling varpå han grundade komedigänget Kvartal som blev allt populärare. Han var även med i de tre filmerna Love in the Big City 1, 2 och 3 varpå han blev superstjärna i TV-serien Слуга народу som betyder Folkets Tjänare.  

Tiden som president

I Folkets Tjänare spelade Zelensky en högstadielärare som tack vare ett filmklipp som blev viralt lyckades vinna landets presidentval – något som snart inträffade även i verkligheten!

Hans kampanj bedrevs nästan helt online och anti-korruption och näringslivsfrågor var två stora teman. Under sin tid som president har han bland annat drivit igenom reformer som motverkar korruption och som begränsar de ukrainska oligarkernas makt.

Två barn med Olena

Volodymyr är från staden Kryvyi Rih som har nästan 700 000 invånare och ligger i centrala Ukraina i regionen Dnipropetrovsk. Han är blott 44 år och är gift med Olena Zelenska som han har två barn med; dottern Oleksandra och sonen Kyrylo.

Foto: Presidential Office of Ukraine

Text: Redaktionen


Kina rasar mot Sverige

2024 02 26

Stormakten Kina anklagar Sverige för att ha en ”kalla kriget-mentalitet”, och vänder särskilt sin ilska mot den svenska Säkerhetspolisen.

Det har uppstått storbråk mellan Sverige och stormakten Kina.

Kinas ambassad i Stockholm riktar hård kritik mot Sverige efter de senaste dagarnas rapporter om det svenska säkerhetsläget.

Den kinesiska ambassaden gör nu ett hårt uttalande i frågan, och riktar udden mot en rapport som släpptes av Säpo tidigare i veckan.

– Rapporten hypar upp "Kina hotteorin" utan någon faktabas, gör grundlösa anklagelser och förtal mot och svartmålar Kina. Rapporten blandar ihop rätt och fel, vilket är extremt oansvarigt, anser Kinas ambassad.

”Förstör atmosfären”

Uttalandet är en reaktion på Säkerhetspolisens lägesbildsrapport som presenterades den 21 februari.

I rapporten beskrivs Kina som ett av tre länder som utgör stora hot mot Sverige.

Något som skapar stor ilska från kinesiskt håll.

– Den relevanta svenska myndigheten har politiserat och infört säkerhetsinnebörd i utbytet och samarbetet mellan de två länderna, vilket inte bara förstör atmosfären av det vänskapliga samarbetet mellan de två länderna, utan också skadar de två folkens grundläggande intressen, hävdar ambassaden.

”Kalla kriget-mentalitet”

I rapporten beskriver Säpo Kina som ett av de tre länder som tillsammans utgör det största säkerhetshotet mot Sverige. De andra två är Ryssland och Iran.

Kinas ambassad menar dock att det är den svenska mentaliteten

– Vi kräver att den svenska sidan skakar av sig sin Kalla kriget-mentalitet och sina ideologiska fördomar, respekterar fakta och sanningen och ser på Kina och dess utveckling på ett objektivt och rationellt sätt, understryker ambassaden.

Långtgående ambitioner

Kina anklagar Säpo för att sprida ”desinformation” och göra ”provocerande uttalanden” gentemot landet.

Säpo menar dock att Kina genom sitt agerande bland annat utgör ett långsiktigt hot mot svensk ekonomi.

– De har långtgående ambitioner att bli världsledare inom flera olika sektorer. För att uppnå sina mål bedriver de olovlig underrättelseverksamhet och anskaffar teknik och kunskap från svenska företag och lärosäten, säger Fredrik Hallström, operativ chef på Säpo, till GP.

Säpo uppger också att Kina bedriver inhämtning mot oppositionella som är bosatta i Sverige.

Text: Redaktionen

Foto: Alejandro Luengo resp. Linus-Mimietz


UPPGIFTER: Det här dödade Aleksej Navalnyj

2024 02 25

Ukrainas underrättelsechef Kyrylo Budanov säger att det är mer eller mindre bekräftat vad Aleksej Navalnyj dog av.

Dödsorsaken rapporteras även av ryska statskontrollerade medier.

– Jag kanske gör er besvikna, men vad vi vet är att han verkligen dog av en blodpropp, säger Budanov.

Det uppger Sky News.

Mer eller mindre bekräftat

Budanov anser att uppgifterna om vad som dödade Aleksej Navalnyj bör anses vara så gott som bekräftade.

– Det är mer eller mindre bekräftat, säger han.

Många har anklagat, och anklagar fortfarande, Rysslands diktator Vladimir Putin för Navalnyjs död.

Många är av uppfattningen att Putin verkställde hans död, i en arktisk straffkoloni, med anledning växande krav på en oberoende utredning.

– Under en presskonferens tidigare i dag fortsatte Volodymyr Zelenskyy att uttrycka samma övertygelse och sa att Navalnyj har mördats.

Aktivist och bloggare

Aleksej Navalnyj beskrivs av många som Vladimir Putins ”främsta kritiker” och var Rysslands informella oppositionsledare - även om han satt fängslad.

Hans kamp har i synnerhet riktats mot att offentliggöra den enorma korruption som finns i toppskiktet av Ryssland och inom regeringspartiet Enade Ryssland.

Navalnyj har använt internet som en plattform för att nå ut till sina följare, ställt upp i borgmästarvalet i Moskva och försökt att kandidera till president.

Stor följarskara

Han har även anordnat flera demonstrationer mot korruptionen i Ryssland. Våren 2017 deltog tiotusentals ryssar i en antikorruptionsdemonstration anordnad av Navalnyj.

Protesterna fick ett abrupt slut, då han själv greps av polisen.

Överlevt flera attacker

Han har blivit förgiftad och drabbats av en rad olika attacker genom åren men överlevde alltid regimens klappjakt - fram till nu.

Han satt fängslad efter att ha dömts på vad omvärlden betonar är felaktiga grunder.

Foto: M. Aleshkovsky

Text: Redaktionen