JUST NU: Ukrainas president till svenska folket – Bara vatten som skiljer er

2022 03 24

Ukrainas president Volodymyr Zelensky höll ett direktsänt tal till Sverige på torsdagen. 

Applåderna ekade i riksdagen när Zelenskys ansikte dök upp på den stora vita duken framför riksdagsledamöterna i salen.

Ukrainas president inledde med att prata om Ukrainas och Sveriges relation.

–  Färgerna blå och gult är kanske de mest populära färgerna i världen nu. De associeras med frihet, värdighet och rättvisa. Därför är det inte alls ologiskt att Sverige är ett av de länder som gett Ukraina mest stöd i världen, säger Zelensky inför den svenska riksdagen.

Bara vatten skiljer er 

Presidenten poängterade även att Sverige inte är långt ifrån den ryska krigsmakten tankegångar.

– Det är bara vatten som skiljer er från dessa tankegångar. Redan nu har man från rysk sida diskuterat hur man ska kunna ockupera Gotland från rysk sida, hur det skulle se ut om ryska armén drar in, säger han och tillade:

– Men den ryska ledningen har bestämt att de kan flytta saker i tiden och helt avskriva det vi sett det senaste århundradet. Om vi inte försöker försvara oss kommer allt det vi värdesätter, som ni värdesätter, som alla människor i fria länder värdesätter, vara i fara.

Bombar förskolor

Han pratade även om det ryska anfallskriget och vilka förödelser det har orsakat Ukraina.

– En månad har nu gått sedan kriget inleddes i vårt land. Det är en mörk period som saknar motstycke sedan andra världskriget. Listan över döda räknas i tusental. Den ryska militären gör ingen skillnad mellan militära och civila mål. De bombar till och med förskolor med raketartilleri.

Hyllar Sverige

President Zelensky hyllade och berömde Sveriges beslut att skicka vapen till Ukraina.

– Mina damer och herrar: den svenska nationen var ett av de första länderna som bidrog med stöd till Ukraina. Alla vet vad Sverige eftersträvar. Vi kämpar tillsammans. Det var ett historiskt beslut när Sverige skickade vapen till Ukraina. Vi är väldigt tacksamma, säger han.

När presidenten vinkade hejdå ekade återigen aplåderna från riksdagsledamöterna.

Populär världen över

Volodymyr Zelensky har blivit inte bara ukrainska folkets stora favorit utan mer eller mindre hela världens favorit. När Rysslands diktator försöker förgöra Ukraina och tvinga in landet i en mörk diktatur så ingjuter Zelensky hopp, tro och kämpavilja i såväl Ukraina som resten av den demokratiska och fria världen.

Hans namn stavas Володимир Зеленський på ukrainska.

Vann valet med hela 73 %

Han valdes till president i valet som hölls 21 april 2019 då han och hans parti Folkets Tjänare besegrade den sittande presidenten Petro Poroshenko med hela 73 procents stöd mot 24 för Poroshenko och hans parti Europeisk Solidaritet.

Båda partierna var EU-vänliga men Zelenskys kan beskrivas som lite mer mittenorienterat medan Poroshenkos var lite konservativare. Till stor del vann Zelensky på att kampanja mot korruptionen som är betydande i landet.

20 maj 2019 svors han in som Ukrainas 6:e president.

Blev hyllad filmstjärna

Ukrainas president tog juristexamen vid Kyivs Nationella Ekonomiska Universitet och satsade parallellt på skådespelarkarriär vilket slutade med att han blev en hyllad och mycket populär filmstjärna i Ukraina.

Som 17-åring gick Zelensky med i en stå upp-grupp som vann en stor komeditävling varpå han grundade komedigänget Kvartal som blev allt populärare. Han var även med i de tre filmerna Love in the Big City 1, 2 och 3 varpå han blev superstjärna i TV-serien Слуга народу som betyder Folkets Tjänare.  

Tiden som president

I Folkets Tjänare spelade Zelensky en högstadielärare som tack vare ett filmklipp som blev viralt lyckades vinna landets presidentval – något som snart inträffade även i verkligheten!

Hans kampanj bedrevs nästan helt online och anti-korruption och näringslivsfrågor var två stora teman. Under sin tid som president har han bland annat drivit igenom reformer som motverkar korruption och som begränsar de ukrainska oligarkernas makt.

Två barn med Olena

Volodymyr är från staden Kryvyi Rih som har nästan 700 000 invånare och ligger i centrala Ukraina i regionen Dnipropetrovsk. Han är blott 44 år och är gift med Olena Zelenska som han har två barn med; dottern Oleksandra och sonen Kyrylo.

Foto: Presidential Office of Ukraine

Text: Redaktionen