JUST NU: Ukrainas fräcka ”rallyattack” ska överraska Ryssland

2022 06 20

Mekaniker jobbar hårt för att göra om rallybilar till stridsdugliga fordon att bekämpa ryssarna med.

Det har ofta talats om att Ryssland missbedömt Ukrainas starka försvar och att det i många fall överraskande starka motståndet skapat problem för Vladimir Putin.

Här är en annan, mer konkret överraskning. Ryska trupper i frontlinjen kan nu attackeras av rallybilar som transformerats till “stridsvagnar”, rapporterar France 24.

Bygger om rallybilar

I södra Ukraina, i staden Zaporizhzhya, arbetar mekaniker i verkstäder med att göra om rallybilar till fordon som kan användas av de ukrainska soldaterna.

Enligt den ukrainska affärsmannen Volodymyr Tarkhov, som övervakar processen, har sedan tidigare drygt 30 personbilar gjorts om till militära ändamål, skriver France 24 med hänvisning till nyhetsbyrån AFP.

Ska bli “osynlig”

Nu pågår arbetet med att göra om en rysk Lada-modell som används av ukrainska rallyförare. Bland annat byts ljuddämparen ut, vilket ska göra den mer eller mindre ohörbar för fienden.

– Målet är att göra bilen lite tystare för att kunna passera och förbli osynlig, säger svetsaren Maxym Sendukov.

Sponsras av affärsmän

Flera lokala affärsmän är med och sponsrar projektet. Bland annat finansierar de metall och bildelar. 

Att Ukraina nu bygger om rallybilar är en uppgradering jämfört med tidigare, när man främst ägnade sig åt att bygga om bilar för att de skulle bli bekväma för soldaterna.

Nu ska de i allra högsta grad bli stridsdugliga.

– Det är mycket användbart i underrättelsetjänst och militära uppdrag, säger en av svetsarna på verkstaden enligt France 24.

Rysslands primära mål

Ute på slagfältet försöker ryska styrkor för närvarande ta fullständig kontroll över den östra Donbas-regionen, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

För närvarande uppges Ryssland primära mål vara industristaden Sievierodonetsk.

Kontrollerar två tredjedelar

I staden bodde 100 000 människor före kriget. Enligt borgmästaren, Oleksander Struk, kontrollerar Ryssland ungefär två tredjedelar av staden.

– Jag hoppas att staden kommer att hålla och, när den väl har fördelen av eldkraft, kommer vi att kunna befria den utan att lämna den först, säger han enligt nyhetsbyrån.

Foto: President of Russia Office resp M. Agnelli

Text: Redaktionen