JUST NU: Ukrainas armé rycker fram – Putins soldater pressas

2022 07 23

Ukrainas Väpnade Styrkor avancerar nu in på ryskockuperade områden i södra delen av landet.

Det brittiska försvarets underrättelsetjänst konstaterar nu att president Zelenskys soldater skruvat upp tempot i sina försök att kasta ut ryssarna ur Khersonregionen i södra Ukraina.

Till anfall mot ryska armén

– De senaste 48 timmarna har tunga strider ägt rum, rapporterar brittiska underrättelsetjänsten.

Bakgrunden är att Ukrainas regering och försvarsledning samlat krafter för att gå till anfall mot områden som Ryssland intagit sedan lång tid tillbaka.

För att förbereda den ukrainska befolkningen som bor i de ockuperade områdena har ukrainska TV-kanaler i flera dagar gått ut med stödinformation.

Beskedet har varit att invånare i södra Ukraina ska göra sig redo på att strider kommer att inledas.

Avancemanget är inlett

Bland annat har befolkningen uppmanats att om möjligt lämna området och söka sig till säkrare regioner i västra och norra Ukraina.

Och nu har Ukrainas avancemang inletts.

– Ukrainska styrkor har fortsatt sin offensiv mot ryska trupper i Khersonregionen väster om floden Dnipro, uppger brittiska underrättelsetjänsten.

Ryssarnas motplan

Ryssland väntas nu å sin sida försöka bromsa den ukrainska framryckningen.

– Med hjälp av artilleribeskjutning kombinerat med naturliga barriärer bestående av Inguletsfloden, enligt brittiska underrättelsetjänsten.

Samtidigt löper Putinregimens soldater allt större risk för att deras försörjningsled väster om Dniprofloden attackeras.

– Ukrainska anfall har orsakat tillkommande skador på nyckelbron Antonivsky men ryssarna har genomfört tillfälliga reparationer.

Mycket riskfyllda operationer

Ukrainska myndigheter hävdar att ryska armén håller på att upprätta en militär pontonbro över Dniprofloden men det har ännu inte kunnat bekräftats av utomstående aktörer.

– Ryska armén prioriterar sin förmåga att bygga militära broar. Men varje försök att bygga en bo över Dniprofloden kommer att vara förknippat med mycket riskfyllda operationer, slår brittiska underrättelsetjänsten fast.

Kan bli stort bakslag

Det ger nämligen Ukrainas Väpnade Styrkor perfekta tillfällen att slå till mot de ryska trupperna.

Ukraina ser nu allt större möjligheter att skaka om Putins brutala soldater.

– Om [de ryska styrkornas] möjlighet att ta sig över Dniprofloden stoppas och ryska trupperna i ockuperade Kherson därmed blir avskurna så kommer det att innebära ett betydande militärt och politiska bakslag för Ryssland, klargör brittiska underrättelsetjänsten.

Kriminella ryssar värvas

Putin har fått allt svårare att rekrytera soldater till sitt anfallskrig och har därför inlett värvning av dömda brottslingar.

De släpps ut ur fängelserna om de tar värvning i kriget enligt medieuppgifter.

Foto: Presidential Office of Ukraine

Text: Redaktionen