JUST NU: Ukrainare uppmanas lämna – för att möjliggöra motoffensiv

2022 07 10

Ukrainas regering meddelar nu att allmänheten bör lämna sydöstra delarna av landet.

Orsaken är att Ukrainas Väpnade Styrkor nu förbereder en betydande motoffensiv för att ta tillbaka regionen från den ryska diktaturens trupper.

Ukrainas armé gör sig redo

Det handlar närmare bestämt om regionen Kherson som är en av landets 27 regioner och en av de 8 regioner som helt eller delvis ockuperas av ryssarna.

Ukrainas vice premiärminister uppmanar befolkningen att evakuera Kherson eftersom Ukrainas armé gör sig redo för att försöka ta tillbaka delar av regionen.

Kommer att bli bombningar

Ukraina förlorade kontrollen över Kherson redan i början av det brutala ryska anfallskriget som inleddes den 24 februari.

– Det står klart att det kommer att bli anfall. Det kommer att bli bombningar och vi uppmanar därför till akut evakuering, säger Ukrainas vice premiärminister Iryna Vereshchuk i statlig TV på söndagskvällen, rapporterar Reuters.

Mänskliga sköldar

Hon kunde av naturliga skäl inte precisera exakt när motoffensiven kommer.

– Jag kan med säkerhet säga att inga kvinnor eller barn bör finnas kvar i området.

– De kan förvandlas till mänskliga sköldar, säger vice premiärministern.

Rysslands diktator har installerat en påhittad myndighet som uppger att de vill hålla en folkomröstning i Kherson om att lämna Ukraina men något datum för en sådan olaglig folkomröstning har ännu inte meddelats.

Minst 15 dödade i bostadshus

Minst 15 personer dödades och ett 30-tal befaras sitta fast under ett rasmassorna efter att Ryssland bombade ett fem våningar högt bostadshus i Donetsk på lördagskvällen.

Foto: General Staff of the Armed Forces of Ukraine

Text: Redaktionen