JUST NU: Ukraina varnar ryska medborgare

2022 12 31

Putinregimen kommer att stänga Rysslands gränser och inleda en ny mobiliseringsvåg i början av nästa år.

Det varnar Ukrainas försvarsminister Oleksij Reznikov för i sitt nyårstal.

Ministern hävdar att Ryssland inom kort kommer att införa ett undantagstillstånd.

”Ni har en vecka på er”

Reznikov vänder sig direkt till den ryska befolkningen.

– På tröskeln till det nya året vill jag vända mig direkt till ryska medborgare med militärplikt. Främst till invånare i stora ryska städer, säger försvarsministern enligt ukrainska Pravda.

Han fortsätter:

– Jag kan med säkerhet säga att ni har omkring en vecka på er då ni fortfarande har några valmöjligheter kvar. I början av januari kommer de ryska myndigheterna att stänga gränserna för män, sedan utlysa krigslagar och inleda en ny mobiliseringsvåg. Gränserna kommer även att stängas i Belarus.

Kritiserar den ryska propagandan 

Efter en kortare paus vänder sig försvarsministern återigen till det ryska folket.

– Ni behöver inte ta mig på orden. Men fundera över detta: När du tvingas delta i ett krig som kan resultera i att du dör eller blir förlamad för resten av livet. Vad exakt är det du kommer att kämpa för?

– De som startade denna blodiga massaker, som har begått fruktansvärda krigsförbrytelser, säger nu att ni måste enas och försvara Ryssland. De hävdar att det finns fiender överallt, fortsätter Reznikov.

Han uppmanar det ryska folket att se bortom Kremls propaganda.

– De skrämmer er genom att säga att i händelse av nederlag kommer ryssar att utsättas för repressalier. Era pengar kommer att försvinna och en speciell domstol kommer att upprättas. Allt är en lögn. Ni blir lurade igen.

Avslutningsvis hävdar Ukrainas försvarsministern att den påstådda nya ryska mobiliseringen endast kommer att förlänga kriget.

– Ni (ryssar) kommer att skickas hit och dö för ingenting, säger Oleksij Reznikov.

Fakta

- Enligt chefen för den ukrainska försvarsunderrättelsetjänsten har den ryska ledningen beslutat att inleda en ny mobiliseringsvåg från och med den 5 januari 2023.

- Enligt Rysslands diktator Vladimir Putin har redan 150 000 av 300 000 ryska reservister från den första mobiliseringsvågen anslutit till kriget i Ukraina.

- I slutet av oktober förklarade Putin att den ”partiella mobiliseringen” var avslutad. Trots detta har Ryssland enligt diverse uppgifter fortsatt mobiliseringen i det tysta.

Foto: President of Russia Office 

Text: Redaktionen