JUST NU: Ukraina varnar ryska medborgare

2022 12 31

Putinregimen kommer att stänga Rysslands gränser och inleda en ny mobiliseringsvåg i början av nästa år.

Det varnar Ukrainas försvarsminister Oleksij Reznikov för i sitt nyårstal.

Ministern hävdar att Ryssland inom kort kommer att införa ett undantagstillstånd.

”Ni har en vecka på er”

Reznikov vänder sig direkt till den ryska befolkningen.

– På tröskeln till det nya året vill jag vända mig direkt till ryska medborgare med militärplikt. Främst till invånare i stora ryska städer, säger försvarsministern enligt ukrainska Pravda.

Han fortsätter:

– Jag kan med säkerhet säga att ni har omkring en vecka på er då ni fortfarande har några valmöjligheter kvar. I början av januari kommer de ryska myndigheterna att stänga gränserna för män, sedan utlysa krigslagar och inleda en ny mobiliseringsvåg. Gränserna kommer även att stängas i Belarus.

Kritiserar den ryska propagandan 

Efter en kortare paus vänder sig försvarsministern återigen till det ryska folket.

– Ni behöver inte ta mig på orden. Men fundera över detta: När du tvingas delta i ett krig som kan resultera i att du dör eller blir förlamad för resten av livet. Vad exakt är det du kommer att kämpa för?

– De som startade denna blodiga massaker, som har begått fruktansvärda krigsförbrytelser, säger nu att ni måste enas och försvara Ryssland. De hävdar att det finns fiender överallt, fortsätter Reznikov.

Han uppmanar det ryska folket att se bortom Kremls propaganda.

– De skrämmer er genom att säga att i händelse av nederlag kommer ryssar att utsättas för repressalier. Era pengar kommer att försvinna och en speciell domstol kommer att upprättas. Allt är en lögn. Ni blir lurade igen.

Avslutningsvis hävdar Ukrainas försvarsministern att den påstådda nya ryska mobiliseringen endast kommer att förlänga kriget.

– Ni (ryssar) kommer att skickas hit och dö för ingenting, säger Oleksij Reznikov.

Fakta

- Enligt chefen för den ukrainska försvarsunderrättelsetjänsten har den ryska ledningen beslutat att inleda en ny mobiliseringsvåg från och med den 5 januari 2023.

- Enligt Rysslands diktator Vladimir Putin har redan 150 000 av 300 000 ryska reservister från den första mobiliseringsvågen anslutit till kriget i Ukraina.

- I slutet av oktober förklarade Putin att den ”partiella mobiliseringen” var avslutad. Trots detta har Ryssland enligt diverse uppgifter fortsatt mobiliseringen i det tysta.

Foto: President of Russia Office 

Text: Redaktionen


Militären bekräftar – skarp insats vid Gotland

2024 04 22

Under söndagen noterades två kraftiga smällar i Visby på Gotland.

Händelserna väckte stor uppmärksamhet. Tidigt spekulerades det i att Försvarsmakten låg bakom smällarna, men varken Gotlands regemente P18 eller Försvarsmaktens vakthavande kommunikatör kunder bekräfta uppgifterna. Aktörerna uppgav dock att smällarna sannolikt berodde på stridsflygplan som brutit ljudvallen.

Under måndagen går flygvapnet ut med nya uppgifter om smällarna, som var så kraftiga att fönsterrutor började skallra.

Enligt flygvapnets kommunikationschef Louise Levin orsakades smällarna av två stridsflygplan, som genomförde en ”skarp insats”.

– Det var ingen övning utan en skarp insats. Det var en rote Jas 39 Gripen ur vår incidentberedskap som genomförde en incidentinsats, säger hon till tidningen Hela Gotland.

En så kallad rote är benämningen på ett par stridsflygplan som bildar en tät formation.

”Skarp insats”

Under söndagen framkom uppgifter om att smällarna var en del av en pågående militärövning på Gotland.  Louise Levin tillbakavisar uppgifterna.

– Nej, det var en skarp insats, men mer kan jag inte säga, säger flygvapnets kommunikationschef. 

”Ständigt beredda”

Flygvapnet genomför regelbundet insatser för att säkra Sveriges luftrum.

Det finns alltid stridsflygplan redo att lyfta från en bas någonstans i Sverige. Den så kallade incidentberedskapen handlar om att lösa skarpa uppgifter, inom såväl jakt och attack som spaning. Det kan även handla om att identifiera och dokumentera aktiviteter i närområdet, till exempel militära övningar, flygplan eller fartyg.

Efter Rysslands invasion av Ukraina har flygvapnet följt händelseutvecklingen noga.

– Risken för ett väpnat angrepp mot Sverige är på kort sikt fortsatt låg, men vi är ständigt beredda. Vi anpassar beredskapen och ligger alltid steget före vilket ger oss handlingsfrihet att agera vid uppkomna oförutsägbara händelser. Jag känner mig trygg i att vi har en god beredskap i det svenska flygvapnet och Försvarsmakten, säger flygvapenchefen generalmajor Carl-Johan Edström i ett uttalande.

Foto: Försvarsmakten

Text: Redaktionen


Sänker skatten

2024 04 23

Regeringen överväger flera nya skattesänkningar.

Det uppger finansdepartementet på måndagskvällen.

– Inför budgetpropositionen för 2025 är det angeläget att flera skatteförslag kan förberedas genom remittering för att möjliggöra en samlad behandling av skatteförslag med budgeteffekter, framhåller departementet i ett uttalande.

Det handlar bland annat om följande förslag på skattesänkningar:

  • Sänkt skatt på arbetsinkomster
  • Sänkt skatt på pension
  • Sänkt flygskatt

– Inflationsbekämpningen har fungerat. Vi ser nu att inflationen sjunker på bred front och vi förväntas nå inflationsmålet i år. Inför arbetet med budgeten i höst är fokus att bygga ett rikare och tryggare Sverige.

–  Remisserna fokuserar primärt på tre områden, fortsätta stötta hushåll och företag som har det tufft, öka drivkrafterna till sparande och arbete, och att göra det enklare att driva företag i Sverige, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M).

1 900 kronor

Enligt förslaget om sänkt skatt på arbetsinkomster föreslås det ordinarie jobbskatteavdraget förstärkas med 8,1 miljarder kronor.

Det skulle innebära att skatten i genomsnitt minskar med cirka 1 900 kronor per år för de som omfattas, uppger regeringen.

Pensionskatten föreslås sänkas genom att det förhöjda grundavdraget för personer som fyllt 66 år förstärks med totalt 1,84 miljarder kronor.

– I genomsnitt minskar skatten med ca 1 100 kronor per person och år för de som omfattas av förslaget om förstärkning av det förhöjda grundavdraget, framhåller regeringen.

Flygskatten föreslås sänkas med 39, 162 eller 259 kronor per passagerare – beroende på slutdestination för flygresan. 

SD måste ge grönt ljus

Ändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2025.

Det är dock inte säkert att regeringen och Sverigedemokraterna går vidare med samtliga skattesänkningar som föreslås.

Finansminister Elisabeth Svantesson betonar att det ekonomiska läget, reformutrymmet, finansieringsbehovet och överläggningar mellan regeringen och SD kan komma att påverka om förslagen presenteras i höstbudgeten eller inte.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen