JUST NU: Ukraina tvingas retirera – Ryska soldater på frammarsch

2022 06 24

Ukrainas armé lider brist på vapen och tvingas nu dra sig tillbaka från den viktiga staden Sievierodonetsk där det rasat mycket hårda strider.

Den ryska diktaturens soldater är på frammarsch och de har vräkt bomber över staden Sievierodonetsk som i vanliga fall är en blomstrande och sprudlande stad med 102 000 invånare.

Nu har dock 90 procent av stadens bostäder bombats sönder eller förstörts i samband med det ryska anfallskriget uppger guvernören i regionen Luhansk.

Slagits i spillror

– Att stanna kvar i befintliga positioner [i staden Sievierodonetsk] som har slagits i spillror under flera månaders tid bara för sakens skull är inte meningsfullt, säger guvernören Sergey Haidai till ukrainsk TV.

Ukrainas statsledning framhåller att armén behöver mer avancerade vapen för att kunna hålla ställningarna mot Putins soldater och landet har om och om igen vädjat till Väst om starkare vapensystem.

Bristen på artillerisystem med längre räckvidd har varit ett problem för Ukraina i striderna och nu är hoppet ute om Sievierodonetsk.

Antalet dödsoffer stiger

Guvernören har även gått ut med ett meddelande på Telegram.

– Tyvärr måste vi dra tillbaka vår militär från Sievierodonetsk.

– Antalet döda ökar, framhåller guvernören.

Sievierodonetsk och grannstaden Lysychansk har varit de två sista stora städerna i regionen Luhansk som varit i ukrainsk kontroll.

Kan avgöra Donbass framtid

Luhansk och Donetsk är två av Ukrainas 27 regioner och de utgör Donbassområdet som Ukraina förtvivlat vill ta tillbaka från de ryska trupperna.

– Slaget om Sievierodonetsk är ett av de hårdaste i hela kriget och kan avgöra framtiden för Donbassregionen enligt president Zelensky, rapporterar The Guardian.

Fler ryska framsteg

Rysslands överlägsenhet både när det gäller mängden vapen och antalet soldater börjar bli allt svårare för Ukraina att stå emot och den ryska armén har gjort flera framsteg de senaste dagarna.

Samtidigt har nu nya amerikanska vapensystem anlänt till Ukraina i dagarna och Ukrainas Väpnade Styrkor hoppas att det ska bidra till att vända kriget till Ukrainas fördel.

Stor strategisk betydelse

Förlusterna i Sievierodonetsk är dock svåra för Ukraina rapporterar Deutsche Welle.

Sievierodonetsk och grannstaden Lysychansk har stor strategisk betydelse eftersom städerna kopplar samman Donbassregionen med andra delar av Ukraina.

– Framförallt ges motorvägen utanför Lysychansk extra stort fokus då den används för att förse Ukrainas armé med material.  

– Den användes även för att evakuera civilbefolkningen innan vägen blev för farlig att färdas på med anledning av bombningarna, rapporterar Deutsche Welle.

Kramatorsk befaras stå på tur

När de ryska styrkorna tagit Sievierodonetsk och Lysychansk så står vägen öppen fram till regionens gräns västerut. Från gränstrakterna kan den ryska armén rycka fram mot staden Kramatorsk som är huvudort för Donetskregionen myndigheter.

Kramatorsk är även en av de sista större städerna i Donbass som fortfarande styrs helt av Ukraina.

Högt pris för Putins armé

Samtidigt har Ryssland tvingats sätta in rejäla kraftansträngningar i sina långvariga försök att inta Sievierodonetsk och den ryska armén är nedsliten och sargad. Därmed är det oklart hur stora resurser ryssarna har för att på kort tid avancera västerut.

Den ryska diktaturen har betalat ett högt pris för de senaste veckornas strider i Sievierodonetskområdet.

Foto; K Schmidt resp resp.  Д Григорьев

Text: Redaktionen


JUST NU: ”Ökning med 200 procent” – svenskar vallfärdar till paradisö

2025 07 08

Det ostadiga sommarvädret får svenska folket att packa resväskan.

Många svenskar väljer att bege sig till sydligare breddgrader.

Det visar färsk statistik från Ving.

Enligt bolaget är flygplanen fullbokade sedan midsommarhelgen.

De kommande veckorna har researrangören 33 procent färre platser kvar att sälja från den största avreseflygplatsen, Arlanda, jämfört med samma period i fjol.  

Rusning till paradisö: ”Ökning med 200 procent”

I synnerhet har bokningarna ökat till grekiska resmål.

Kos är den populäraste destinationen av alla. Jämfört med samma period i fjol har bokningarna till paradisön ökat med hela 200 procent.

– Senaste veckorna har bokningarna till våra grekiska resmål ökat med 25 procent senaste tre veckorna där Kos sticker ut med en ökning på 200 procent och Thassos med 40 procentberättar Claes Pellvik, kommunikationschef Ving.

Pellvik kopplar uppgången till den svala inledningen på sommaren i Sverige.

– När den svenska sommaren sviker blir ”ta mig härifrån-effekten” tydlig och är det något som vi vet genererar reslust så är det just ostadigt väder. De kommande två veckorna har vi endast ströplatser kvar på våra sista minuten-resor. Så vill man i väg måste man hugga snabbt nu. Vi ser ett högt tryck till samtliga destinationer i Medelhavet.

LÄS MER: Ryska turister erbjuds oväntad resa – prislappen: 28 000 kronor

Höstresorna ökar också

Klassiska resmål som Mallorca, Turkiet, Rhodos, Kreta och Cypern väcker också stort intresse, både under sommaren och hösten.

– Sommarresorna är det stora dragplåstret just nu, men vi ser också att resesuget spiller över på våra höst- och vinterresor. Det är tydligt att många redan nu vill försäkra sig om en resa framåt, i synnerhet inför skolloven där platserna försvinner snabbast, säger Claes Pellvik.

Senaste veckorna noterar vi en dryga 10-procentig ökning jämfört med i fjol och fortsätter det ostadiga vädret kommer den takten bara att öka

Foto: C. Klose

Text: Redaktionen


JUST NU: ”Hamstra tre produkter” – tung uppmaning till Sverige

2025 07 08

EU-kommissionen uppmanar alla länder i unionen att förbereda sig inför nästa hälsokris.

Samtliga medlemsländer, inklusive Sverige, uppmanas att hamstra läkemedel, vacciner och skyddsutrustning.

Det visar ett utkast av EU:s strategi för medicinska motåtgärder, som Politico har tagit del av.

Enligt tidningen uppmanas EU-länderna att förvara medicinsk utrustning på strategiskt utvalda platser, upprätta listor med läkemedel som ska hamstras och stärka samarbetet mellan civila och militära myndigheter för att förbereda sig för nästa hälsokris.

– Kommissionen kommer under tredje kvartalet 2025 att föreslå en lista över medicinska motåtgärder som bör lagerhållas. Därefter kommer man att undersökta hur mycket av varje produkt som behöver hamstras och vilka som kan vara lämpliga för förhandsköp, rapporterar Politico.

Virus, sjukdomar och nukleära hot

I dokumentet pekar EU-kommissionen ut flera scenarier som kan leda till nästa hälsokris.

Det handlar om farliga virus och sjukdomar, men också om så kallade CBRN-hot – det vill säga kemiska, biologiska, radiologiska och nukleära hot.

– Med denna strategi strävar EU efter att stärka sin beredskap för nästa hälsokris genom att säkerställa tillgång till medicinska skyddsåtgärder hela tiden, står det i utkastet.

LÄS MER: Konkurrenten knappar in på Ica – “Avståndet aldrig varit mindre”

100 miljoner euro till investeringsprogram

Fullständiga färdplaner kommer att vara på plats senast 2026. Bland annat kommer EU att upprätta en lista över särskilt prioriterade läkemedel, vacciner och skyddsutrustning.

Dessutom vill man fördubbla bidraget till Hera Invest – ett investeringsprogram som stöds av Europeiska investeringsbanken.

Programmet ger lån till små och medelstora företag som utvecklar läkemedel och produkter som skyddar folkhälsan vid smittoutbrott och kriser.

I dag uppgår Hera Invests budget till 100 miljoner euro. Den nya satsningen innebär att budgeten kommer att uttökas till 200 miljoner euro.

Foto: S. Ray

Text: Redaktionen