JUST NU: Ukraina tvingas retirera – Ryska soldater på frammarsch

2022 06 24

Ukrainas armé lider brist på vapen och tvingas nu dra sig tillbaka från den viktiga staden Sievierodonetsk där det rasat mycket hårda strider.

Den ryska diktaturens soldater är på frammarsch och de har vräkt bomber över staden Sievierodonetsk som i vanliga fall är en blomstrande och sprudlande stad med 102 000 invånare.

Nu har dock 90 procent av stadens bostäder bombats sönder eller förstörts i samband med det ryska anfallskriget uppger guvernören i regionen Luhansk.

Slagits i spillror

– Att stanna kvar i befintliga positioner [i staden Sievierodonetsk] som har slagits i spillror under flera månaders tid bara för sakens skull är inte meningsfullt, säger guvernören Sergey Haidai till ukrainsk TV.

Ukrainas statsledning framhåller att armén behöver mer avancerade vapen för att kunna hålla ställningarna mot Putins soldater och landet har om och om igen vädjat till Väst om starkare vapensystem.

Bristen på artillerisystem med längre räckvidd har varit ett problem för Ukraina i striderna och nu är hoppet ute om Sievierodonetsk.

Antalet dödsoffer stiger

Guvernören har även gått ut med ett meddelande på Telegram.

– Tyvärr måste vi dra tillbaka vår militär från Sievierodonetsk.

– Antalet döda ökar, framhåller guvernören.

Sievierodonetsk och grannstaden Lysychansk har varit de två sista stora städerna i regionen Luhansk som varit i ukrainsk kontroll.

Kan avgöra Donbass framtid

Luhansk och Donetsk är två av Ukrainas 27 regioner och de utgör Donbassområdet som Ukraina förtvivlat vill ta tillbaka från de ryska trupperna.

– Slaget om Sievierodonetsk är ett av de hårdaste i hela kriget och kan avgöra framtiden för Donbassregionen enligt president Zelensky, rapporterar The Guardian.

Fler ryska framsteg

Rysslands överlägsenhet både när det gäller mängden vapen och antalet soldater börjar bli allt svårare för Ukraina att stå emot och den ryska armén har gjort flera framsteg de senaste dagarna.

Samtidigt har nu nya amerikanska vapensystem anlänt till Ukraina i dagarna och Ukrainas Väpnade Styrkor hoppas att det ska bidra till att vända kriget till Ukrainas fördel.

Stor strategisk betydelse

Förlusterna i Sievierodonetsk är dock svåra för Ukraina rapporterar Deutsche Welle.

Sievierodonetsk och grannstaden Lysychansk har stor strategisk betydelse eftersom städerna kopplar samman Donbassregionen med andra delar av Ukraina.

– Framförallt ges motorvägen utanför Lysychansk extra stort fokus då den används för att förse Ukrainas armé med material.  

– Den användes även för att evakuera civilbefolkningen innan vägen blev för farlig att färdas på med anledning av bombningarna, rapporterar Deutsche Welle.

Kramatorsk befaras stå på tur

När de ryska styrkorna tagit Sievierodonetsk och Lysychansk så står vägen öppen fram till regionens gräns västerut. Från gränstrakterna kan den ryska armén rycka fram mot staden Kramatorsk som är huvudort för Donetskregionen myndigheter.

Kramatorsk är även en av de sista större städerna i Donbass som fortfarande styrs helt av Ukraina.

Högt pris för Putins armé

Samtidigt har Ryssland tvingats sätta in rejäla kraftansträngningar i sina långvariga försök att inta Sievierodonetsk och den ryska armén är nedsliten och sargad. Därmed är det oklart hur stora resurser ryssarna har för att på kort tid avancera västerut.

Den ryska diktaturen har betalat ett högt pris för de senaste veckornas strider i Sievierodonetskområdet.

Foto; K Schmidt resp resp.  Д Григорьев

Text: Redaktionen


SMHI flaggar för kraftigt oväder – drar in över Sverige

2024 06 20

Rikliga nederbördsmängder och oväder är på väg in över Sverige.

Många sitter som på nålar när väderprognoserna för midsommarafton trillar in.

Och just fredagen ser ut att bli mestadels torrt i större delen av Sverige, i alla fall under dagen.

Däremot utesluts inte regn i södra och västra Götaland på kvällen – och på midsommardagen brakar ovädret loss rejält med stora mängder regn som drar in från sydväst.

Det beskedet ger SMHI i sin senaste prognos på torsdagen.

Tre län pekas ut: "Kraftiga skurar"

Enligt SMHI kommer regnovädret att slå mot södra delarna av landet.

Det är framför allt tre län som det riskerar att bli riktigt blött i.

– Främst i Skåne, Halland och Kronoberg kan inbäddade skurar bli kraftiga och rikliga nederbördsmängder väntas lokalt, framhåller SMHI:s meteorolog Lars Magnus Joelsson i ett uttalande.

Väderappen Klart flaggade under gårdagen för regnmängder på uppemot 36 millimeter i flera delar av Skåne på lördag. Den prognosen har på torsdagen sjunkit betydligt, men likt SMHI delar man uppfattningen om att det kommer att regna ordentligt under midsommarnatten.

Norra Sverige på söndag

Även om lördagens regnväder slår till mot södra Sverige innebär det inte att resten av landet kommer undan.

Det dröjer bara lite längre.

– På söndagen är det norra Sveriges tur att beröras av ett nederbördsområde som drar in från väster, understryker Lars Magnus Joelsson.

Regnet blir dock inte lika massivt som i söder.

– Måttliga nederbördsmängder väntas i samband med detta, tillägger meteorologen.

Glädjebeskedet: Värmen gör comeback

När regnet väntas falla under lördagen blir det inte heller några höga temperaturer. Mellan 12-17 grader i berörda områden är vad man kan förvänta sig.

Men den som längtar efter värmen behöver inte misströsta.

Redan om några dagar är sommartemperaturerna tillbaka.

Under nästa vecka ser ett högtryck ut att etablera sig över landet och varm luft drar in, menar Lars Magnus Joelsson.

– Särskilt fram emot mitten av veckan ser vädret ut att bli klart, lugnt och varmt.

Foto: N. Sharafutdinov

Text: Redaktionen


Akut uppmaning från Microsoft – uppdatera datorn genast

2024 06 20

Microsoft uppmanar sina användare att omedelbart uppdatera sina datorer.

Anledningen är att man upptäckt en otäck sårbarhet i operativsystemen Windows 11 och 10.

Sårbarheten är allvarlig.

Teknikjätten har stämplat den som “viktig” och gått ut med företagets näst högsta varning när det gäller en sårbarhets allvarlighetsgrad, skriver Microsoft på sin hemsida.

Wifi på offentliga platser

Flera tekniksajter har uppmärksammat Microsofts uppmaning.

Den handlar i grunden om att sårbarheten tillåter hackare att överföra ett skadligt paket till enheter som är anslutna till wifi-nätverk på offentliga platser, uppger The Verge.

Flygplatser, kaféer, hotell och till och med arbetsplatser nämns som platser där wifi-anslutna datorer är i riskzonen.

– Därifrån kan hackare köra kommandon på distans och få tillgång till ett system – allt utan autentisering eller att behöva interagera med användarna, framhåller techreportern Emma Roth på tidningen.

Se till att uppdatera

Microsoft upptäckte bristen förra veckan och åtgärdade problemet.

Uppdateringen som ska skydda användare finns tillgänglig sedan 11 juni.

Men många har skjutit fram påminnelserna om att faktiskt genomföra uppdateringen, vilket gör att de fortfarande löper risk att utnyttjas av hackare.

– Även om du inte planerar att ta med dig den bärbara dator till kaféet inom kort bör du inte vänta med den här uppdateringen, understryker The Verge.

Kan fjärrstyra datorn

Sårbarheten går under kodnamnet CVE-2024-300078.

– För att utnyttja denna sårbarhet krävs att en angripare befinner sig i närheten av målsystemet för att skicka och ta emot radiosändningar, uttrycker Microsoft i en kommentar.

Man uttalar sig även om hur en hackare skulle kunna utnyttja säkerhetsbristen.

– En oautentiserad angripare kan skada ett skadligt nätverkspaket till ett angränsande system som använder en Wi-Fi-nätverksadapter, vilket kan möjliggöra fjärrstyrning av kod.

Fakta cyberattacker

Cyberattacker strävar efter att skada eller få kontroll över viktiga dokument och system, antingen hos företagsnätverk eller personliga datornätverk.

– Cyberattacker distribueras av individer eller organisationer i politiskt, kriminellt eller personligt syfte för att förstöra eller få åtkomst till klassificerad information, informerar Microsoft och ger följande exempel på cyberattacker:

  • Skadlig kod
  • DDoS-attacker (distribuerad överbelastningsattack)
  • Nätfiske
  • SQL-injektionsattacker
  • Skriptkörning över flera webbplatser (XSS)
  • Botnät
  • Utpressningstrojaner

Foto: C. Patterson

Text: Redaktionen