JUST NU: Ukraina tvingas retirera – Ryska soldater på frammarsch

2022 06 24

Ukrainas armé lider brist på vapen och tvingas nu dra sig tillbaka från den viktiga staden Sievierodonetsk där det rasat mycket hårda strider.

Den ryska diktaturens soldater är på frammarsch och de har vräkt bomber över staden Sievierodonetsk som i vanliga fall är en blomstrande och sprudlande stad med 102 000 invånare.

Nu har dock 90 procent av stadens bostäder bombats sönder eller förstörts i samband med det ryska anfallskriget uppger guvernören i regionen Luhansk.

Slagits i spillror

– Att stanna kvar i befintliga positioner [i staden Sievierodonetsk] som har slagits i spillror under flera månaders tid bara för sakens skull är inte meningsfullt, säger guvernören Sergey Haidai till ukrainsk TV.

Ukrainas statsledning framhåller att armén behöver mer avancerade vapen för att kunna hålla ställningarna mot Putins soldater och landet har om och om igen vädjat till Väst om starkare vapensystem.

Bristen på artillerisystem med längre räckvidd har varit ett problem för Ukraina i striderna och nu är hoppet ute om Sievierodonetsk.

Antalet dödsoffer stiger

Guvernören har även gått ut med ett meddelande på Telegram.

– Tyvärr måste vi dra tillbaka vår militär från Sievierodonetsk.

– Antalet döda ökar, framhåller guvernören.

Sievierodonetsk och grannstaden Lysychansk har varit de två sista stora städerna i regionen Luhansk som varit i ukrainsk kontroll.

Kan avgöra Donbass framtid

Luhansk och Donetsk är två av Ukrainas 27 regioner och de utgör Donbassområdet som Ukraina förtvivlat vill ta tillbaka från de ryska trupperna.

– Slaget om Sievierodonetsk är ett av de hårdaste i hela kriget och kan avgöra framtiden för Donbassregionen enligt president Zelensky, rapporterar The Guardian.

Fler ryska framsteg

Rysslands överlägsenhet både när det gäller mängden vapen och antalet soldater börjar bli allt svårare för Ukraina att stå emot och den ryska armén har gjort flera framsteg de senaste dagarna.

Samtidigt har nu nya amerikanska vapensystem anlänt till Ukraina i dagarna och Ukrainas Väpnade Styrkor hoppas att det ska bidra till att vända kriget till Ukrainas fördel.

Stor strategisk betydelse

Förlusterna i Sievierodonetsk är dock svåra för Ukraina rapporterar Deutsche Welle.

Sievierodonetsk och grannstaden Lysychansk har stor strategisk betydelse eftersom städerna kopplar samman Donbassregionen med andra delar av Ukraina.

– Framförallt ges motorvägen utanför Lysychansk extra stort fokus då den används för att förse Ukrainas armé med material.  

– Den användes även för att evakuera civilbefolkningen innan vägen blev för farlig att färdas på med anledning av bombningarna, rapporterar Deutsche Welle.

Kramatorsk befaras stå på tur

När de ryska styrkorna tagit Sievierodonetsk och Lysychansk så står vägen öppen fram till regionens gräns västerut. Från gränstrakterna kan den ryska armén rycka fram mot staden Kramatorsk som är huvudort för Donetskregionen myndigheter.

Kramatorsk är även en av de sista större städerna i Donbass som fortfarande styrs helt av Ukraina.

Högt pris för Putins armé

Samtidigt har Ryssland tvingats sätta in rejäla kraftansträngningar i sina långvariga försök att inta Sievierodonetsk och den ryska armén är nedsliten och sargad. Därmed är det oklart hur stora resurser ryssarna har för att på kort tid avancera västerut.

Den ryska diktaturen har betalat ett högt pris för de senaste veckornas strider i Sievierodonetskområdet.

Foto; K Schmidt resp resp.  Д Григорьев

Text: Redaktionen