JUST NU: Ukraina tilldelas kandidatstatus till EU – historiskt ögonblick

2022 06 23

EU har enats om att ge både Ukraina och Moldavien kandidatstatus.

Ukraina har länge längtat efter att få gå med i EU. Landet har försökt närma sig unionen sedan 2004 och i våras sattes den första bollen i rullning när landet fyllde i det inledande pappersarbetet, som beskrevs på startskottet på ansökningsprocessen.

Nu är Ukraina närmare än någonsin.

Europeiska rådet har nämligen bestämt sig för att ge Ukraina kandidatstatus, meddelar EU-rådets ordförande Charles Michel på Twitter.

“Historiskt ögonblick”

– Överens. Europeiska rådet har precis beslutat att ge EU-kandidatstatus till Ukraina och Moldavien. Ett historiskt ögonblick, framhåller Michel på plattformen.

“Vår framtid är tillsammans”

Han tillägger:

– Idag markerar ett viktigt steg på er väg mot EU. Grattis till Volodymyr Zelensky och Maria Sandu (Moldaviens president, red. anm) och folket i Ukraina och Moldavien. Vår framtid är tillsammans.

Besked till Georgien

Även Georgien får ett besked från EU idag.

EU-rådet har nämligen också belsutat “att erkänna Georgiens europeiska perspektiv och är redo att ge kandidatstatus när de utestående prioriteringarna har tagits upp”, säger Michel enligt CNN.

“Bra dag för Europa”

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen har också gratulerat länderna till det nya steget.

– Idag är en bra dag för Europa (...). Era länder är en del av vår europeiska familj. Och dagens historiska beslut av ledarna bekräftar det, meddelar hon på Twitter.

Lättnad för Zelensky

Beskedet är säkerligen ett oerhört skönt sådant för Ukrainas president Zelensky.

– Det här är som att gå in i ljuset från den mörka sidan, har han sagt under tiden han väntat på ett positivt besked, enligt The Guardian.

Signal till Moskva

Enligt Ukrainas EU-ambassadör Vsevolod Chentsov skulle EU:s besked skicka en tydlig “signal till Moskva om att Ukraina, och även andra länder från forna Sovjetunionen, inte kan tillhöra de ryska inflytandesfärerna”, skriver tidningen.

Flera länder på väntelistan

Att Ukraina och Moldavien nu får kandidatstatus innebär att länderna kan börja förberedas för ett EU-medlemskap.

Det innebär dock inte att det nödvändigtvis kommer att gå snabbt.

Idag finns redan Albanien, Nordmakedonien, Serbien och Turkiet på listan bland länder med kandidatstatus. Det sistnämnda tilldelas statusen 1999, medan Nordmakedonien haft kandidatstatus sedan 2005.

Text: Redaktionen