JUST NU: Ukraina svarar på Rysslands ”Korealösning”

2022 03 28

Ukraina kommer inte att acceptera några territoriella förluster.

Det säger landets finansminister Serhiy Marchenko till CNN.

Inte en tum till Ryssland

Marchenkos besked i intervjun med det amerikanska tv-bolaget är tydligt.

– Vi kommer inte att acceptera några som helst förluster av vårt land. Vi kommer att kämpa mot alla möjliga scenarier som för oss mot detta, säger han.

Svaret på Putins plan

Den ukrainska generalen Kyrylo Budanov antydde att Vladimir Putin planerar för en tvåstatslösning i Ukraina – likt situationen med Nord- och Sydkorea. Ett sådant scenario vill finansministern inte ens tänka på.

– Det går inte ens att nämna att vi skulle kunna leva utan någon del av vårt territorium. Det handlar om vår ekonomi, det handlar om vårt folk och det handlar om logistik, säger Serhiy Marchenko till CNN.

Han framhäver att hamnen i Odessa har blockerats av Ryssland. Nu letar Ukraina efter ett annat sätt för att transportera råvaror till Europa och andra länder. Men andra funktioner i landet fungerar fortfarande som de ska.

Löner och pensioner betalas ut

Finansministern framhäver att löner och pensioner i vanlig ordning betalas ut i Ukraina, trots att ett fullskaligt krig pågår i landet.

– Jag vill berätta att trots allt krigande som vi ser just nu, så fungerar vår regering fortfarande.  

Han berättar att regeringen även har betalat ut 200 dollar till varje person som förlorat sitt jobb på grund av kriget.

Flyktingkrisen en stor oro

Att flera miljoner människor flyr och har flytt Ukraina oroar finansministern. I nuläget har 3,9 miljoner människor flytt från Ukraina och bosatt sig i andra europeiska länder. Framförallt Polen, Rumänien, Ungern, Moldavien och Slovakien.

– Det är en stor skada för vår ekonomi, berättar Marchenko.

Vill se tuffare sanktioner

Avslutningsvis konstaterar Ukrainas finansminister att omvärlden inte agerat tillräckligt hårt mot Ryssland.

– För oss är det viktigt att varje rysk medborgare lider och det är därför sanktionerna är mycket viktigt i detta avseende. Vår regering och vår president har försökt att göra allt i sin makt för att få ryska medborgare att förstå att sättet som de stöder sina makthavare är helt felaktigt, säger han till CNN.  

Foto: Y Milohrodskyi

Text: Redaktionen