JUST NU: Ukraina svarar på Rysslands ”Korealösning”

2022 03 28

Ukraina kommer inte att acceptera några territoriella förluster.

Det säger landets finansminister Serhiy Marchenko till CNN.

Inte en tum till Ryssland

Marchenkos besked i intervjun med det amerikanska tv-bolaget är tydligt.

– Vi kommer inte att acceptera några som helst förluster av vårt land. Vi kommer att kämpa mot alla möjliga scenarier som för oss mot detta, säger han.

Svaret på Putins plan

Den ukrainska generalen Kyrylo Budanov antydde att Vladimir Putin planerar för en tvåstatslösning i Ukraina – likt situationen med Nord- och Sydkorea. Ett sådant scenario vill finansministern inte ens tänka på.

– Det går inte ens att nämna att vi skulle kunna leva utan någon del av vårt territorium. Det handlar om vår ekonomi, det handlar om vårt folk och det handlar om logistik, säger Serhiy Marchenko till CNN.

Han framhäver att hamnen i Odessa har blockerats av Ryssland. Nu letar Ukraina efter ett annat sätt för att transportera råvaror till Europa och andra länder. Men andra funktioner i landet fungerar fortfarande som de ska.

Löner och pensioner betalas ut

Finansministern framhäver att löner och pensioner i vanlig ordning betalas ut i Ukraina, trots att ett fullskaligt krig pågår i landet.

– Jag vill berätta att trots allt krigande som vi ser just nu, så fungerar vår regering fortfarande.  

Han berättar att regeringen även har betalat ut 200 dollar till varje person som förlorat sitt jobb på grund av kriget.

Flyktingkrisen en stor oro

Att flera miljoner människor flyr och har flytt Ukraina oroar finansministern. I nuläget har 3,9 miljoner människor flytt från Ukraina och bosatt sig i andra europeiska länder. Framförallt Polen, Rumänien, Ungern, Moldavien och Slovakien.

– Det är en stor skada för vår ekonomi, berättar Marchenko.

Vill se tuffare sanktioner

Avslutningsvis konstaterar Ukrainas finansminister att omvärlden inte agerat tillräckligt hårt mot Ryssland.

– För oss är det viktigt att varje rysk medborgare lider och det är därför sanktionerna är mycket viktigt i detta avseende. Vår regering och vår president har försökt att göra allt i sin makt för att få ryska medborgare att förstå att sättet som de stöder sina makthavare är helt felaktigt, säger han till CNN.  

Foto: Y Milohrodskyi

Text: Redaktionen


Swedbank ändrar sig – helt nytt räntebesked till hushållen

2023 11 28

Swedbank tror inte på Riksbankens prognos.

När riksbankschefen Erik Thedéen i torsdags meddelade att styrräntan lämnades oförändrad varnade han för höjningar längre fram.

En felaktig prognos, enligt storbanken.

– Riksbanken signalerar att det finns risk för ytterligare en höjning längre fram men vi bedömer att det inte blir aktuellt, säger Swedbanks prognoschef Andreas Wallström i ett pressmeddelande på måndagen.

Ändrar sig

Andreas Wallström pekar på att inflationen tydligt är på väg ned, att arbetslösheten stiger och att ekonomin har stagnerat.

– Vi räknar med att Fed och ECB inleder sänkningar under andra kvartalet 2024 och att Riksbanken följer efter och sänker räntan lagom till midsommar, säger han.

Riksbankens besked att lämna styrräntan orörd får dock nu nya följder för Swedbanks och dess bolånetagare.

Storbanken har räknat med att myndigheten skulle höja räntan med 25 punkter.

När det nu inte skedde gör Swedbank en helvändning – och justerar hela sin prognos till ett mer positivt besked för hushållen.

– Vi reviderar ned våra prognoser på långräntor men räknar dock med en viss rekyl uppåt i närtid efter den stora nedgången i november.

Bundna och rörliga räntor

Det är i synnerhet de bundna bolåneräntorna som omfattas av Swedbanks nya besked.

En stabil kurva i den absoluta närtiden följt av en sänkning senare under prognosperioden under våren är alltså att vänta.

När det gäller de rörliga räntorna dröjer det lite till.

– De rörliga bolåneräntorna väntas ha toppat på omkring 4,8 procent, men börjar sjunka mer tydligt först från andra halvåret 2024 i samband med Riksbankens räntesänkningar, säger Andreas Wallström.

"Kommer behöva sänka"

Swedbank är alltså, till skillnad från Riksbanken själva, övertygade om en räntesänkning efter midsommar.

Erik Thedéen hävdar dock bestämt att det inte lär ske förrän 2025.

– Enligt våra prognoser kommer inflationen vara nära målet redan i maj nästa år och det innebär att Riksbanken då, med samma argumentation som man hade i torsdags, kommer behöva sänka räntan redan i juni, sade Swedbanks chefsekonom Mattias Persson till SVT i fredags.

Foto: M. Lis

Text. Redaktionen


Kvinna försvunnen

2023 11 26

Polisen söker efter en kvinna som har rapporterats saknad.

På söndagskvällen kommer uppgifter från polisen om att en person har försvunnit.

Det rör sig om en kvinna som har rapporterats saknad i Uppsala.

Hon sågs senast under eftermiddagen vid sitt hem i området Eriksberg, och polisen har nu inlett en stor sökinsats för att försöka hitta henne.

Finns signalement

Polisen har gått ut med signalement för att försöka få hjälp från allmänheten med att hitta den försvunna kvinnan.

Kvinnan är 64 år gammal och är 165 centimeter lång.

Hon har eventuellt även på sig svarta, runda glasögon.

– Hon är troligtvis iklädd svarta byxor, grön kort dunjacka modell stor och fluffig, svarta kängor samt kan ha en svart mössa på sig, meddelar polisen.

Vill ha hjälp

Vidare förklarar polisen att man vill få hjälp från allmänheten.

De ber om att alla som kan ha information om vart kvinnan kan tänkas befinna sig, eller har sett henne, bör höra av sig direkt.

– Personer som ser eller nyss har sett kvinnan uppmanas att kontakta polisen via telefonnummer 112. Övriga tips och observationer lämnas till polisens ledningscentral via telefonnummer 114 14.

300 räddningsinsatser

Polisen genomför årligen omkring 300 räddningsinsatser för att söka efter personer som försvunnit under sådana omständigheter att det finns farhågor för att deras liv, eller hälsa är utsatt för allvarlig fara.

Det finns stora resurser att använda sig av vid sådana insatser.

Hästar och helikoptrar

Bland annat kan man använda sig av hästar och helikoptrar i sökinsatserna.

– Under insatsen då polisen söker efter den försvunna personen bedömer en räddningsledare (som alltid är en polis när det gäller försvunna personer) vilka polisiära resurser som behövs vid sökandet, till exempel hundar, hästar, helikoptrar, motorcyklar och båtar, framhåller polisen via sin webbsida.

Man kan även ta in externa resurser som exempelvis Försvarsmakten eller organisationen Missing People.

Arkivfoto: Polisen Kalmar-Öland FB

Text: Redaktionen