Ukraina startar främlingslegion

2022 03 01

– Detta blir ett nyckelbevis för stödet till vårt land.

Det säger Ukrainas president Volodymyr Zelensky med anledning av att landet nu har startat en så kallad främlingslegion.

I kampen mot Ryssland

Beskedet innebär att Ukraina skapar en försvarsavdelning som består av personer från andra länder som vill hjälpa landet att bekämpa de ryska soldaterna.

– En internationell territoriell försvarslegion där utlänningar som vill bidra till motståndet mot ryska invasionen och försvara världens säkerhet, framhåller Ukrainas presidentkansli, i ett uttalande.

Angrepp mot hela Europa

President Zelensky understryker att Rysslands angrepp på Ukraina är ett angrepp på hela Europa och att diktatorn inte kommer att nöja sig med Ukraina utan gå vidare med nya mål därefter.

– Detta är inte bara en rysk invasion mot Ukraina. Det är början på ett krig mot Europa. Mot Europas enighet. Mot grundläggande mänskliga rättigheter i Europa. Mot alla regler för samexistens på kontinenten, säger president Zelensky.

Hoppas på stort intresse

Volodymyr Zelensky hoppas att många ska anmäla sig och vänder sig enligt presidentkansliet till alla länder som är vänligt sinnade till Ukraina och det väntas inte minst finnas intresse i bland annat närliggande Georgien som också drabbades av ett ryskt anfallskrig 2008.

Estland, Lettland, Litauen, Polen, östra Tyskland, Tjeckien, Slovakien, Ungern, Rumänien, Bulgarien och Modavien är andra länder som drabbats av Moskvas aggressioner tidigare är.

Lagen möjliggör

Ukraina har ändrat sin lag för att möjliggöra att utländska invånare kommer till landet för att ansluta till väpnad kamp om landet attackeras.

Regelverket för Militär Service i Ukrainas Armé för utländska och statslösa personer har med hjälp av presidentdekret nummer 248 klargjort att utländska soldater kan skriva på avtal för att kontrakteras för tjänstgöring i armén.

Försvara Ukraina

Regeländringen gjordes redan i juni 2018 enligt Ukriform.

– Alla utlänningar som vill ansluta till motståndet mot Rysslands ockupationsstyrkor och försvara säkerheten av Ukraina erbjuds av Ukrainas statsledning att gå med i landets territoriella försvarstrupper, meddelar presidentkansliet.

Kan kontakta ambassaden

För att kunna registrera sig i Ukrainas nystartade främlingslegion ska man kontakta försvarsattachén vid Ukrainas ambassad i respektive land.

Ukrainas ambassad har lagt ut kontaktinformation och mer detaljer på sin ambassads webbsida enligt Ukriform.

Franska främlingslegionen

Världens mest kända främlingslegion återfinns i Frankrike. Den franska främlingslegionen startade redan 1831 och består av omkring 10 000 icke-franska soldater som tagit värvning i franska försvarsmakten.

Enheten ses som en av världens främsta elitstyrkor och utgörs av extremt hård och krävande utbildning bestående av både fysiskt och psykiskt enormt hårda övningar.

Foto: President of Ukraine Office

Text: Redaktionen