Ukraina startar främlingslegion

2022 03 01

– Detta blir ett nyckelbevis för stödet till vårt land.

Det säger Ukrainas president Volodymyr Zelensky med anledning av att landet nu har startat en så kallad främlingslegion.

I kampen mot Ryssland

Beskedet innebär att Ukraina skapar en försvarsavdelning som består av personer från andra länder som vill hjälpa landet att bekämpa de ryska soldaterna.

– En internationell territoriell försvarslegion där utlänningar som vill bidra till motståndet mot ryska invasionen och försvara världens säkerhet, framhåller Ukrainas presidentkansli, i ett uttalande.

Angrepp mot hela Europa

President Zelensky understryker att Rysslands angrepp på Ukraina är ett angrepp på hela Europa och att diktatorn inte kommer att nöja sig med Ukraina utan gå vidare med nya mål därefter.

– Detta är inte bara en rysk invasion mot Ukraina. Det är början på ett krig mot Europa. Mot Europas enighet. Mot grundläggande mänskliga rättigheter i Europa. Mot alla regler för samexistens på kontinenten, säger president Zelensky.

Hoppas på stort intresse

Volodymyr Zelensky hoppas att många ska anmäla sig och vänder sig enligt presidentkansliet till alla länder som är vänligt sinnade till Ukraina och det väntas inte minst finnas intresse i bland annat närliggande Georgien som också drabbades av ett ryskt anfallskrig 2008.

Estland, Lettland, Litauen, Polen, östra Tyskland, Tjeckien, Slovakien, Ungern, Rumänien, Bulgarien och Modavien är andra länder som drabbats av Moskvas aggressioner tidigare är.

Lagen möjliggör

Ukraina har ändrat sin lag för att möjliggöra att utländska invånare kommer till landet för att ansluta till väpnad kamp om landet attackeras.

Regelverket för Militär Service i Ukrainas Armé för utländska och statslösa personer har med hjälp av presidentdekret nummer 248 klargjort att utländska soldater kan skriva på avtal för att kontrakteras för tjänstgöring i armén.

Försvara Ukraina

Regeländringen gjordes redan i juni 2018 enligt Ukriform.

– Alla utlänningar som vill ansluta till motståndet mot Rysslands ockupationsstyrkor och försvara säkerheten av Ukraina erbjuds av Ukrainas statsledning att gå med i landets territoriella försvarstrupper, meddelar presidentkansliet.

Kan kontakta ambassaden

För att kunna registrera sig i Ukrainas nystartade främlingslegion ska man kontakta försvarsattachén vid Ukrainas ambassad i respektive land.

Ukrainas ambassad har lagt ut kontaktinformation och mer detaljer på sin ambassads webbsida enligt Ukriform.

Franska främlingslegionen

Världens mest kända främlingslegion återfinns i Frankrike. Den franska främlingslegionen startade redan 1831 och består av omkring 10 000 icke-franska soldater som tagit värvning i franska försvarsmakten.

Enheten ses som en av världens främsta elitstyrkor och utgörs av extremt hård och krävande utbildning bestående av både fysiskt och psykiskt enormt hårda övningar.

Foto: President of Ukraine Office

Text: Redaktionen


Storbank ändrar regler på Swish – “riktigt värdelöst”

2024 05 30

En av Sveriges storbanker inför nu nya regler för sina kunder som använder Swish.

Från och med 11 juni ändras villkoren för alla som tillfälligt höjer gränsen för hur stor summa som ska gå att swisha.

Det meddelar Handelsbanken i ett utskick till sina kunder.

Förändringen består i att det numera införs en betänketid på flera dagar om man behöver höja maxbeloppet för att kunna genomföra en betalning på minst 10 000 kronor vid ett och samma tillfälle.

Nyheten har fått spridning bland användare på sociala medier och bland annat delats av författaren Arne Kavastu Talving, som av bokbutiken Adlibris beskrivs som “en av Sveriges mest kända aktieprofiler”.

Två dagars framförhållning

“Planera din Swish-höjning”, lyder rubriken i Handelsbankens meddelande.

– Den 11 juni införs en fördröjning på 2 dagar när du tillfälligt höjer din beloppsgräns i Swish. Så om du ska swisha mer än 10 000 kronor vid ett tillfälle behöver du ha 2 dagars framförhållning, står det vidare.

Handelsbanken tillägger:

– Förändringen införs för att ge betänketid och förebygga bedrägerier. Mer information kommer på webb och i app.

"Riktigt värdelöst"

Arne Kavastu Talving är själv positiv till de nya reglerna.

– Det här tycker jag är bra, framhåller han på X.

– Tycker fler finansinstitut ska följa efter. Behöver man en större summa så vet man det i regel några dagar innan.

Andra kunder till Handelsbanken är dock inte lika nöjda. Tvärtom haglar kritiken mot storbanken efter det nya beskedet.

– Tycker det är jättedåligt för att inte säga katastrofalt dålig begränsning, uttrycker en missnöjd person på X.

– Riktigt värdelöst, skriver en annan.

– Att begränsa vuxna människors frihet med sina egna pengar är allt annat än bra.

– Otroligt dåligt beslut. Inget annat än överförmynderi. Swish skall inte ha någon övre gräns eller annan begränsning, precis som vanliga banköverföringar, uttrycker fler upprörda personer.

Alla kommentarer är dock inte negativa. Det finns även de som menar att risken att bli rånad på stora belopp minskar tack vare fördröjningen på två dagar.

Foto: Swish

Text: Redaktionen


EUROPA: Populär turistort förbjuder badkläder

2024 05 29

En uppskattad semesterort i Italien har tröttnat på hur turister klär sig på stan.

Semesterfirarnas beteende i nordöstra Italien har gått för långt.

Efter att lokalbefolkningen under en längre tid klagat på att turister inte byter om från sina badkläder när de lämnar stranden införs nu ett förbud mot bikini och badbyxor på badorten Lignano i Veneto, rapporterar 20 Minuten med hänvisning till lokala medier.

Ingen strandklädsel är numera tillåten utanför stranden.

– En sådan situation orsakar inte bara obehag för lokalbefolkningen, utan kan också ha en negativ inverkan på livskvaliteten, framhåller kommunfullmäktige i beslutet.

– Vi behöver ha respekt för en stad som är inriktad på turism och framför allt respekt för dess medborgare.

Det här gäller

I Veneto, där bland annat turistmagneten Venedig ligger, upplever man att man inte längre har något val än att införa förbudet.

Beteendet att promenera omkring i bikini anses stötande.

– Män måste bära t-shirt med sina badbyxor, medan kvinnor måste bära en passande topp över sin bikini eller baddräkt, framhåller reportern Lulse Faupel till den egna tidningen.

Reglerna gäller även barn från tolv år och uppåt.

Höga böter

Förbudet trädde formellt i kraft den 5 maj i år. Den som bryter mot de nya reglerna riskerar böter på 25 euro. Upprepade brott leder till böter på uppemot motsvarande nästan 6 000 kronor.

Samma regler finns sedan tidigare på flera andra italienska semesterorter. Bland annat har Trieste gjort samma sak och ett förbud diskuteras även i Jesolo.

Dessutom är det inte heller tillåtet att bära bikini eller badbyxor på andra områden än stranden i Barcelona och kroatiska kuststaden Split.

Klagats även i Sverige

Irritation finns inte bara på semesterorterna vid Medelhavet.

Även i Sverige har det klagats på samma sak.

Till exempel fick lanthandlaren Pär Renevall i den småländska turistmagneten Tolg utanför Växjö nog förra året och införde en ny klädkod som alla besökare måste följa.

Man behöver inte ha slips och finkläder på sig men dra på dig en t-shirt innan du går in här, sade han till SVT vid tillfället.

Han pekade på att det framför allt var de svenska turisterna som slarvade med klädseln.

LÄS MER: Klagomål på svenska turister – inför nya regler

Foto: Trend

Text: Redaktionen