Ukraina rasar mot Viktor Orban

2022 11 22

Ukraina har valt att kalla upp Ungerns ambassadör i landet.

Beslutet tas efter att Ungerns premiärminister Viktor Orban poserat med en kontroversiell halsduk inför en fotbollsmatch, rapporterar Reuters.

Halsduken föreställde en karta på Ungern. Men inte dagens karta, utan en karta på Ungern för över 100 år sedan. Kartan på Orbans halsduk inkluderade således delar av dagens  Kroatien, Rumänien, Serbien, Slovakien och Ukraina.

Något som fått Ukraina att se rött.

– Främjande av revisionistiska idéer i Ungern bidrar inte till utvecklingen av ukrainsk-ungerska relationer och överensstämmer inte med principer för europeisk politik, framhåller det ukrainska utrikesdepartementets talesperson Oleg Nikolenko enligt Reuters.

Nikolenko tillägger att Ukraina kräver en ursäkt av Ungern och att landet snarast bör klargöra att de inte gör anspråk på ukrainskt territorium.

”Fotboll är inte politik”

Viktor Orban har svarat på kritiken.

Ungerns ledare ber inte direkt om ursäkt.

– Fotboll är inte politik! Läs inte in saker som inte finns. Det ungerska landslaget tillhör alla ungrare, var de än bor! skriver han i ett inlägg på Facebook.

Ingen ny konflikt

”Konflikten” mellan Ungern och Ukraina går långt bak i tiden.

Mycket handlar om regionen  Zakarpatska i västra Ukraina, rapporterar Politico.

Regionen var en del av Österrike-Ungern innan första världskriget och en del av Ungern strax innan andra världskriget.

Ukraina har tidigare anklagat Ungern för att landet kände till Rysslands invasionsplaner innan den 24 februari.

Ledaren för Ukrainas nationella säkerhet- och försvarsråd Oleksij Danilov har även påstått att Ungern erbjudits ukrainskt territorium (Zakarpatska) av Ryssland efter kriget.

Ungern förklarade öppet sitt samarbete med Ryssland. Dessutom varnade Putin dem i förväg för att vårt land skulle invaderas. Av någon anledning trodde Ungern att de skulle få ta en del av ”sitt” territorium. Det kommer aldrig att hända. Låt oss se vad som blir konsekvenserna för detta land efter krigets slut, sa Danilov till den ukrainska nyhetsbyrån Ukrinform i början av maj.

Uttalandet fick den ungerska ambassaden i Kyiv att gå i taket.

– Uttalandet av Oleksij Danilov innehåller anklagelser som är falska och ogrundade. De uppviglar till hat mot det ungerska folket och mot Ungern i den ukrainska opinionen, skrev ambassaden.

Foto: Viktor Orban 

Text: Redaktionen