Ukraina öppnar för kompromiss

2022 03 12

Ukrainas president Volodymyr Zelensky uppger att han är villig att diskutera en framtida status för Krym och Donbassregionen.

– Jag är redo för diskussion, men inte för att kapitulera, säger presidenten i en intervju med ABC News.

Hitta en kompromiss

– Vi kan försöka hitta en kompromiss om hur territorierna ska kunna leva vidare, säger Zelensky.

Han framhäver att den huvudsakliga och viktigaste frågan för honom är att ukrainare ska kunna fortsätta att leva i de ockuperade områdena.

Inte ge efter för ryska krav

Zelensky är dock noga med att påpeka att det inte handlar om att Ukraina kan tänka sig att ge efter för de ryska kraven, som innebär självständighet för Donetsk och Luhansk, samt att Ryssland tar över styret på Krymhalvön.

Avslutningsvisa skickar Zelensky en passning till ryska diktatorn Vladimir Putin.

– Det som behövs är att Putin börjar samtala istället för att leva i en informationsbubbla utan syre, säger han till ABC News.

Ryska kraven

Ryssland hävdade i måndags att de är beredda att stoppa invasionen av Ukraina om landet går med på Kremls krav, rapporterade Reuters.

Ett av kraven från Kreml är att Ukraina ska ändra sin konstitution, så att den slår fast att landet är ”neutralt”. Detta för att Ukraina inte ska kunna närma sig Väst, EU och Nato, vilket är den ryska diktatorns mardröm.

Lämna Krym till Ryssland

Två andra av kraven på diktaturens lista är att Ukraina erkänner Krym som ryskt territorium och utbrytarregionerna Donetsk och Luhansk som självständiga.

– Vi har sagt till dem att allt detta kan vara över på ett ögonblick, sade Kremls talesperson Dmitrij Peskov efter att de ryska kraven offentliggjorts.

Foto: Volodymyr Zelensky FB

Text: Redaktionen