Ukraina bjuder hårt motstånd mot diktatorns styrkor

2022 03 01

Ryssland har misslyckats med många av sina mål under anfallskrigets inledning mot Ukraina.

Det framhåller Storbritanniens regering i form av vice försvarsminister James Heappey som öser beröm över Ukrainas försvarsmakts insatser mot de anfallande ryssarna.

I ukrainska händer

– De gör ett fantastiskt jobb, betonar vice försvarsministern till BBC News.

Brittiska regeringen bedömer att Ukrainas soldater bjuder på ett kraftigt motstånd som överraskar den ryska diktatorn.

Sämre än väntat för Putin

– Samtliga mål som Ryssland hade siktat på att få kontroll över under den första dagen av anfallet är fortfarande i ukrainska händer, framför Storbritanniens vice försvarsminister till BBC News.

Starkt ukrainskt motstånd

Enlig vissa bedömningar skulle Ryssland inta Ukrainas huvudstad redan i torsdags, det vill säga samma dag som anfallet inleddes.

I torsdags eftermiddag cirkulerade det uppgifter om att de ryska styrkorna kunde nå Kyiv samma kväll. Men Ukrainas soldater har bjudit starkare motstånd än så.

Fallskärmsjägare

Storbritannien och Frankrike står i nära kontakt med Ukrainas statsledning och bistår sannolikt med mer än vad som har framkommit.

Brittiska regeringen uppger till BBC News att de trupper som Ryssland har sänt till Kyiv är specialtrupper och fallskärmsjägare.

Ryska stridsvagnar

De ryska stridsvagnarna som kan komma att rulla in på Kyivs gator är fortfarande en bit norr om huvudstaden, enligt britterna.

Total brutalitet

Storbritanniens försvarsminister har emellertid en mycket grym prognos för Ukrainas befolkning de närmaste dagarna.

– Det som väntar Ukraina är dagar och veckor av totalt brutalitet. Men de gör ett fantastiskt jobb, säger han till BBC News.

198 personer dödade

Ryssland har under natten och morgonen gått till förnyad attack mot en rad ukrainska städer.

Minst 198 ukrainare har dödats i de ryska attackerna inklusive tre barn, uppger Ukrainas Sjukvårdsdepartement till Interfax.

Foto:  President of Ukraine Office

 Text:  Redaktionen