JUST NU: Ukraina anklagar Ryssland för planerad terrorattack

2022 05 02

Ukraina hävdar att de har stoppat en rysk planerad attack mot ett passagerarflygplan.

Enligt landets underrättelsetjänst planerade de ryska styrkorna att skjuta ner passagerarflygplanet över ryskt eller belarusiskt territorium, erfar Sky News.

Skulle skylla på Ukraina

Attacken mot flygplanet uppges vara en del i en planerad falsk flagg-operation från rysk sida. Ryssland planerade att lägga skulden på Ukraina i ett försök att legitimera sitt anfallskrig, uppger Ukraina som även hävdar att de har fängslat ryska agenter, som enligt Ukrainas underrättelsetjänst var inblandade i den planerade ”terrorattacken”.

Dubbla medborgarskap

– Ryssarna planerade att skjuta mot ett civilt flygplan från ett bärbart luftvärnsrobotsystem, säger två ukrainska tjänstemän enligt Sky News.

Ukraina uppger att två personer med dubbelt medborgarskap har gripits tillsammans med en medbrottsling.

Uppgifterna från Ukrainas underrättelsetjänst har inte verifierats.

Sköt ner flygplan 2014

Ryska separatister anklagades 2014 för att ha skjutit ner det Ukrainska passagerarflygplanet MH17 som befann sig i luftrummet över östra Ukraina. En robot avfyrades från territorium i Ukraina som ockuperats av proryska rebeller.

Samtliga 298 människor som befann sig på planet omkom.

Ryssland har nekat till anklagelserna och hävdar att de ej låg bakom nedskjutningen.

Har stämt Ryssland

MH17 var på väg från Amsterdam till Kuala Lumpur. Flera nederländska medborgare fanns på planet. Nederländerna har stämt Ryssland vid den Europeiska domstolen för mänskliga rättigheter efter nedskjutningen.

Foto: W.Wo

Text: Redaktionen