JUST NU: Tyskland utpressas – Aktiverar krisplan

2022 03 30

Tyskland förbereder sig på en nödsituation efter att rysk naturgastillgång kan strypas helt.

Det är Tysklands näringsministern Robert Habeck som deklarerar att man tagit det första steget av tre för att staten ska gå in och ransonera gasförsörjningen i landet, rapporterar Reuters.

Tidig varning 

Habeck kallar situationen för en “tidig” varning. Bakgrunden till situationen är att Kreml vägrar ta betalt för gasen i andra valutor än rubel från de länder de kallar “ovänliga”.

"Utpressning"

Från Tysklands håll upplever man att Ryssland målar in landet i ett hörn där man kan tvingas att indirekt sponsra Putins anfallskrig mot Ukraina.

Finansminister Christian Lindner kallar det ryska draget för “utpressning”, enligt Financial Times. 

Första steget mot ransonering

Även om Habeck är noga med att påtala att den aktuella varningen innebär ett första steg och att en statlig ransonering av gasförsörjningen ännu inte krävs, så varnade han för överkonsumtion och uppmanade både konsumenter och företag att dra så mycket man kan på gaskonsumtionen.

– Varje kilowattimme räknas, säger Habeck på en presskonferens enligt Reuters. 

Kommer att övervaka situationen

Näringsministern framhävde även att en arbetsgrupp kommer att övervaka situationen dagligen. I ett senare stadie av nödplanen kan det vara nödvändigt för regeringen att begränsa energiförsörjningen till vissa företag, konstaterade Habeck, enligt nyhetsbyrån.

– Vi måste öka försiktighetsåtgärderna för att vara beredda på en upptrappning från Rysslands sida, säger Habeck, enligt CNBC News.

Priserna har stigit

Efter förra veckans besked från Ryssland om kravet på betalning i rubel har priset på naturgas påverkats. Under den inledande handeln har priserna kraftig stigit på den europeiska energibörsen EEX. 

Vill stärka sin valuta

Beskedet från Ryssland kom på onsdagen förra veckan. Den ryska valutan rubel har efter invasionen av Ukraina den 24 februari tappat drygt en femtedel av sitt värde. Att få betalt i rubel ses som en metod för den ryska staten att stärka värdet på den hårt pressade ryska valutan.

Foto: M. Painam 

Text: Redaktionen


Jättebesked från Lidl – gäller i en månad

2024 03 03

Lidl genomför nu omfattande prissänkningar på Matrikets produkter.

I samband med kostnadskrisen som har varit och den höga inflationen hyllades Lidl då man var tidigt ute med att sänka eller frysa priset på matvaror.

Nu kommer man med ett nytt besked som gynnar kunderna, nämligen att man sänker priserna på 200 varor tillhörande varumärket “Matriket” under hela mars.

Det framhåller Lidl via sociala medier.

“Du läste rätt”

Det rör sig om en omfattande rad prissänkningar som gäller varumärket “Matriket”, vilket är varor från svenska gårdar.

– Det är sant! Du läste rätt, vi gör vår största prissänkning hittills under mars för att ännu fler hushåll ska upptäcka den höga kvaliteten och det breda utbudet av svenska livsmedel, framhåller Lidl via sociala medier.

200 produkter

Livsmedelskedjan framhåller vidare att sänkningarna berör hundratals produkter.

– Vi sänker priset med 20 procent på 200 Matriket-varor under hela mars. Ett år efter lanseringen av vårt varumärke “Matriket” finns det cirka 200 Matriket-produkter i Lidls sortiment, allt från yoghurt och havrekuddar till falukorv och matvete.

Produkter från Sverige

Gemensamt för alla produkter inom varumärket “Matriket” är att de är svenskproducerade.

– Här samlar vi mat från svenska gårdar, producenter och odlare, för en levande landsbygd och goda smaker. Svensk mat är unik och vårt avlånga land med fyra årstider ger förutsättningar för otroliga smakupplevelser, framhåller Lidl angående satsningen.

Ökar igen

Statistiska centralbyrån har meddelat att matpriserna generellt stigit något på sistone, men att det inte rör sig om någon extrem ökning.

– Det följer mönstret från tidigare år. Priserna på kaffe, te och kakao, på oljor och fetter samt på fisk brukar gå upp i januari. Där ingår nämligen många produkter som brukar ingå i olika kampanjer i december, säger Carl Mårtensson, prisstatistiker på SCB.

De genomsnittliga priserna på livsmedel och alkoholfria drycker steg med 0,3 procent i januari jämfört med december.

Foto: Lidl

Text: Redaktionen


NORDEN: Hel stad evakueras

2024 03 02

Ett nytt vulkanutbrott är mycket nära på Island.

Det var inte så länge sedan som rapporter kom in om nära förestående vulkanutbrott på Island.

Nu tycks det vara dags igen, då “intensiv seismisk aktivitet” har observerats av Islands meteorologiska myndighet.

Staden Grindavik, som ligger tre mil från huvudstaden Reykjavik, evakueras nu.

Det rapporterar isländska Rúv.

Även turistområde

Även det populära turistområdet Blå lagunen evakueras i samband med vulkanvarningen.

Invånare har endast tillåtits hämta tillhörigheter innan myndigheter har hjälpt till med att föra dem till säkra platser.

Ett mindre jordskalv har observerats och magma rör sig söderut på fyra kilometers djup.

Så fungerar det

Naturhistoriska riksmuseet förklarar att vulkanutbrott kan vara spektakulära, men farliga fenomen.

– Vulkanutbrott hör till de mest dramatiska och spektakulära men samtidigt destruktiva geologiska fenomen man kan bevittna. Vid ett vulkanutbrott tränger het bergartssmälta, magma,  upp till jordens överyta och rinner ut som lava.

Text: Redaktionen