JUST NU: Tyskland utpressas – Aktiverar krisplan

2022 03 30

Tyskland förbereder sig på en nödsituation efter att rysk naturgastillgång kan strypas helt.

Det är Tysklands näringsministern Robert Habeck som deklarerar att man tagit det första steget av tre för att staten ska gå in och ransonera gasförsörjningen i landet, rapporterar Reuters.

Tidig varning 

Habeck kallar situationen för en “tidig” varning. Bakgrunden till situationen är att Kreml vägrar ta betalt för gasen i andra valutor än rubel från de länder de kallar “ovänliga”.

"Utpressning"

Från Tysklands håll upplever man att Ryssland målar in landet i ett hörn där man kan tvingas att indirekt sponsra Putins anfallskrig mot Ukraina.

Finansminister Christian Lindner kallar det ryska draget för “utpressning”, enligt Financial Times. 

Första steget mot ransonering

Även om Habeck är noga med att påtala att den aktuella varningen innebär ett första steg och att en statlig ransonering av gasförsörjningen ännu inte krävs, så varnade han för överkonsumtion och uppmanade både konsumenter och företag att dra så mycket man kan på gaskonsumtionen.

– Varje kilowattimme räknas, säger Habeck på en presskonferens enligt Reuters. 

Kommer att övervaka situationen

Näringsministern framhävde även att en arbetsgrupp kommer att övervaka situationen dagligen. I ett senare stadie av nödplanen kan det vara nödvändigt för regeringen att begränsa energiförsörjningen till vissa företag, konstaterade Habeck, enligt nyhetsbyrån.

– Vi måste öka försiktighetsåtgärderna för att vara beredda på en upptrappning från Rysslands sida, säger Habeck, enligt CNBC News.

Priserna har stigit

Efter förra veckans besked från Ryssland om kravet på betalning i rubel har priset på naturgas påverkats. Under den inledande handeln har priserna kraftig stigit på den europeiska energibörsen EEX. 

Vill stärka sin valuta

Beskedet från Ryssland kom på onsdagen förra veckan. Den ryska valutan rubel har efter invasionen av Ukraina den 24 februari tappat drygt en femtedel av sitt värde. Att få betalt i rubel ses som en metod för den ryska staten att stärka värdet på den hårt pressade ryska valutan.

Foto: M. Painam 

Text: Redaktionen