JUST NU: Tyskland svänger – kan stoppa import av rysk gas i hela EU

2022 04 04

Efter de grova krigsbrotten i Ukraina öppnar Tyskland nu för att stänga ned all import av rysk gas till landet.

Litauen blev i helgen första EU-land att avbryta all import av rysk naturgas. 

Tyskland, som på många sätt är beroende av rysk olja och gas, har annars tillsammans med resten av unionen fortsatt att handla med Ryssland. Pengar som finansierar kriget i Ukraina.

Tvärvändning

Hittills har ekonomiska faktorer hindrat landet från att löpa hela linan ut vad gäller sanktioner kopplade till naturgas från Ryssland, enligt Reuters. Ekonomer har varnat för en betydande lågkonjunktur.

Men nu kan Tyskland trotsa varningarna och eventuellt svänga tvärt i frågan.

“Dags att diskutera”

Försvarsminister Christine Lambrecht säger i en intervju att det är dags för EU att diskutera ett totalstopp för import av rysk gas.

– Det måste komma ett svar, säger Tysklands försvarsminister enligt Sky News, och hänvisar till uppgifter om fasansfulla krigsbrott och massgravar i Ukraina.

Kritiserats av andra länder

Tyskland har fått mycket kritik av andra länder för att inte dra sanktionerna mot Ryssland tillräckligt långt. Bland annat av Polens premiärminister Mateusz Morawiecki som framhävt att Tyskland agerar bromskloss i diskussionen om stoppet av rysk naturgas i EU.

Kan ena EU

Att Tyskland därför nu öppnar för att stänga importen av rysk gas innebär ett stort steg i sanktionerna mot Ryssland. Öppningen kan ge ringar på vattnet och öppna för att ena EU i frågan, uppger Sky News.

EU fördömer krigsbrott

Det tvära kastet kommer efter rapporterna om grova krigsbrott i Ukraina. EU:s höga representant för utrikesfrågor och säkerhetspolitik Josep Borell riktade direkta anklagelser mot Ryssland.

– Skrämmande bilder på stora mängder döda civila, precis som förstörelsen av civil infrastruktur, visar det sanna ansiktet på det brutala aggressionskrig som Ryssland bedriver mot Ukraina och dess folk, säger han.

Stopp av kol och olja

Enligt Borell kommer EU att fortsätta att stötta Ukraina. Även Frankrikes president Emmanuel Macron uppmanade till nya sanktioner från hela Europeiska unionen idag.

Bland annat krävde han ett totalstopp för rysk kol och olja från samtliga medlemsländer. Macron har dock inte uttalat sig om Tysklands öppning för att även stoppa importen av naturgas.

Foto: Maheshkumar Painam

Text: Redaktionen


Nya regler när du går på restaurang – ska gälla i hela landet

2024 04 20

Ett nytt krav kommer att ställas på Sveriges restauranger.

Det meddelar landsbygdsminister Peter Kullgren (KD).

Kullgren har gett Livsmedelsverket i uppdrag att ta fram föreskrifter om att restauranger och storhushåll måste informera gäster om ursprungsland för kött.

– Många konsumenter vill göra medvetna val om maten de äter och då är god information en förutsättning.

– Regeringen vill därför att konsumenter ska få veta var kött som serveras på restauranger kommer ifrån. Det är bra för djurvälfärden och Sveriges självförsörjningsförmåga, säger ministern.

Kullgren tillägger att det ska vara ”lika enkelt att få veta var köttet kommer ifrån på en restaurang som i en butik”.

Nuvarande regelverk fastslår att butiker måste redovisa ursprungsland för kött, men ett liknande krav finns ej för restauranger.        

Så kan gäster informeras  

Livsmedelsverket ska redovisa sitt uppdrag 15 december.

De nya kraven ska gälla i hela landet och berör färskt, kylt, fryst och malet kött av nöt, svin, får, get och fjäderfä som används som ingrediens i måltider som serveras på restauranger och i storhushåll.

–  Detta är en angelägen fråga för såväl konsumenter som för svenska lantbrukare, framhåller regeringen i ett uttalande.  

Vidare uppger regeringen att en utgångspunkt också är att den administrativa bördan för företagen, kommuner och regioner ska vara så liten som möjligt, samt att det ska det finnas flexibilitet i hur informationen om ursprungsland delges.

– Till exempel genom att informationen kan lämnas muntligt när den efterfrågas av konsumenten, meddelar regeringen.

Nya regler för hämtmat

Sedan tidigare har nya krav för restaurangers hantering av hämtmat införts. 

De nya reglerna trädde i kraft den 1 januari. 

LÄS MER HÄR:

Nya regler för hämtmat – det här gäller

Foto: A. Haney

Text: Redaktionen


Arla ger besked om de nya korkarna

2024 04 20

Arla tror sig ha en förklaring gällande kritiken mot de nya korkarna.

Under den senaste tiden har fastsittande korkar på mjölkkartonger varit hett omdebatterade.

Många har velat se en återgång till tidigare versioner, medan andra inte lägger någon större vikt vid förändringen.

Arla, som är en av aktörerna som genomfört förändringen på sina produkter, tror sig kunna ge ett besked om anledningen till kritiken.

Det rapporterar Sveriges Radio.

Geografiska skillnader

Vad gäller mjölken från Arla så tycks ilskan mot de fastsittande korkarna vara mer intensiv söder om Stockholm.

Presschef Max Wallenberg menar att det hela kan ha att göra med geografiska skillnader.

– Om du bor i Stockholm eller uppåt i landet så har du en kork som många tycker fungerar lite bättre, och bor du längre ner i landet så är det en kork som många tycker funkar lite sämre, säger han till SR.

Får fler klagomål

Arla får in fler klagomål från södra Sverige än från Stockholm och norrut.

– Det beror helt enkelt på var paketen produceras, vid vilket mejeri de görs. Den här korken som har fått mycket kritik, där behöver man trycka till så att det blir ett klick, annars fastnar korken och så får man mjölk överallt.

Därför infördes korkarna

De nya korkarna har införts i samband med att en ny EU-lag klubbas igenom.

– Plastlock från dryckesförpackningar är en av de vanligaste orsakerna till nedskräpning och några av de främst förekommande plastprodukterna upphittade under strandstädningar, förklarar Arla.

– Från och med juli 2024 införs ny lagstiftning från EU som kräver att alla korkar ska sitta fast vid dryckesförpackningar upp till tre liter. 

– För att kunna möta de nya kraven, har vi på Arla redan startat arbetet med att anpassa mejerierna till den nya förpackningsdesignen.

Ska sitta fast

Den nya EU-lagen är klar och tydlig vad gäller återvinningen.

– Enligt EU:s direktiv ska plastlocket sitta fast på förpackningen under hela förpackningens livslängd. Det betyder att hela förpackningen sorteras som pappersförpackning.

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen