JUST NU: Tyskland svänger – kan stoppa import av rysk gas i hela EU

2022 04 04

Efter de grova krigsbrotten i Ukraina öppnar Tyskland nu för att stänga ned all import av rysk gas till landet.

Litauen blev i helgen första EU-land att avbryta all import av rysk naturgas. 

Tyskland, som på många sätt är beroende av rysk olja och gas, har annars tillsammans med resten av unionen fortsatt att handla med Ryssland. Pengar som finansierar kriget i Ukraina.

Tvärvändning

Hittills har ekonomiska faktorer hindrat landet från att löpa hela linan ut vad gäller sanktioner kopplade till naturgas från Ryssland, enligt Reuters. Ekonomer har varnat för en betydande lågkonjunktur.

Men nu kan Tyskland trotsa varningarna och eventuellt svänga tvärt i frågan.

“Dags att diskutera”

Försvarsminister Christine Lambrecht säger i en intervju att det är dags för EU att diskutera ett totalstopp för import av rysk gas.

– Det måste komma ett svar, säger Tysklands försvarsminister enligt Sky News, och hänvisar till uppgifter om fasansfulla krigsbrott och massgravar i Ukraina.

Kritiserats av andra länder

Tyskland har fått mycket kritik av andra länder för att inte dra sanktionerna mot Ryssland tillräckligt långt. Bland annat av Polens premiärminister Mateusz Morawiecki som framhävt att Tyskland agerar bromskloss i diskussionen om stoppet av rysk naturgas i EU.

Kan ena EU

Att Tyskland därför nu öppnar för att stänga importen av rysk gas innebär ett stort steg i sanktionerna mot Ryssland. Öppningen kan ge ringar på vattnet och öppna för att ena EU i frågan, uppger Sky News.

EU fördömer krigsbrott

Det tvära kastet kommer efter rapporterna om grova krigsbrott i Ukraina. EU:s höga representant för utrikesfrågor och säkerhetspolitik Josep Borell riktade direkta anklagelser mot Ryssland.

– Skrämmande bilder på stora mängder döda civila, precis som förstörelsen av civil infrastruktur, visar det sanna ansiktet på det brutala aggressionskrig som Ryssland bedriver mot Ukraina och dess folk, säger han.

Stopp av kol och olja

Enligt Borell kommer EU att fortsätta att stötta Ukraina. Även Frankrikes president Emmanuel Macron uppmanade till nya sanktioner från hela Europeiska unionen idag.

Bland annat krävde han ett totalstopp för rysk kol och olja från samtliga medlemsländer. Macron har dock inte uttalat sig om Tysklands öppning för att även stoppa importen av naturgas.

Foto: Maheshkumar Painam

Text: Redaktionen