Tyska CDU ökar i mätningarna

2021 09 23

CDU med kanslerkandidat Armin Laschet i spetsen ökar i flera mätningar och har fortfarande chans att vinna valet i Tyskland på söndag.

När opinionsinstitutet Insa släppte sin mätning i början av september som var genomförd 6 – 10 september så var det en kalldusch för Kristdemokraterna CDU/CSU som bara kammade hem 20 % i mätningen jämfört med Socialdemokraterna SPD som fick hela 26 %.

Panik i högerlägret

De rödas toppkandidat Olaf Scholz hade med sin uppskattade lågmälda och resonerande kampanjstil klättrat till en stor överraskande ledning på hela 6 procentenheter och panikkänslan spred sig i högerlägret.

SPD:s ledning minskar

Men Armin Laschet gav inte upp och partiet kallade in Angela Merkel för ett sista försök att vända på siffrorna. Och i Insas senaste mätning som är genomförd 17 – 20 september har nu SPD:s ledning krympt från 6 procentenheter till bara 3 procentenheter. SPF ligger på 25 samtidigt som CDU ligger på 22.

SPD:s ledning minskar även i Forsas och Wahlkreisprognoses mätningar.

ANALYS

Om samma utveckling följer även de sista 2-3 dagarna av valkampanjen så kan CDU/CSU vara nära att komma ikapp och kanske till och med förbi SPD i slutspurten.

Högsta växel

Samtidigt sätter nu SPD in sin högsta växel och gör allt för att öka energin i sina egna led med syfte att få sina sina väljare till vallokalerna.

Valet i Europas ledande ekonomi och motorn i EU är en riktig rysare.

Foto: Olaf Scholz, FB, Armin Laschet, FB

[yop_poll id="640"]