UKRAINA: Tydlig signal till Putin – ”får inte stjäla julen”

2022 11 29

– Putin får inte stjäla julen.

Uppmaningen från Kyivs borgmästare Vitalij Klytjko är tydlig.

Trots det prekära läget och en överhängande risk för nya ryska attacker förbereder Kyivborna huvudstaden inför det årliga julfirandet, rapporterar Reuters.

– Ingen kommer att ställa in nyår och jul, och nyårsstämningen ska infinna sig, betonar borgmästaren enligt Reuters.

Julgranar reses i huvudstaden för att skapa julstämning. Men årets jul blir extra mörk och kall.

Rysk beskjutning mot Ukrainas energiförsörjning har resulterat i att miljontals ukrainare saknar vatten, värme och el.

Massiva attacker

Ryska robotar har avfyrats mot Ukrainas kraftproduktionsanläggningar, transmissions- och distributionsanläggningar och vattenpumpstationer sedan början av oktober.

Stora delar av Kyiv saknar fortfarande ström.

Ukraina förväntar sig dessutom nya ryska attacker mot kritisk infrastruktur inom snar framtid. 

Enligt landets president Volodymyr Zelenskyj är det högts sannolikt att kommande attacker kommer slå minst lika hårt som förra veckans massiva beskjutning. Efter Rysslands senaste terrorbombning lämnades miljontals ukrainare utan ström och vatten.

Ber USA om hjälp

Ukrainas hopp står till USA.

USA kommer snart tillkännage ett nytt stödpaket med åtgärder som ska hjälpa Ukraina att återställa elektriciteten, rapporterar Reuters.

– Washington har tillsammans med amerikanska företag, hårdvaruleverantörer och europeiska länder arbetat med att ta fram komponenter och utrustning som kan återställa elförsörjningen, uppger en amerikansk tjänsteman enligt nyhetsbyrån.

På en pressträff betonar Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba att Ukraina behöver två saker från västvärlden.

För det första behöver landet transformatorer, komponenter som genom elektromagnetisk induktion omvandlar elektrisk energi mellan olika ström- och spänningsnivåer.

För det andra behöver Ukraina snarast uppgradera sitt luftförsvar för att kunna försvara sig mot kommande ryska robotattacker.

Sverige har skickat vapensystem för luftförsvar

Sverige kommer att bidra till Ukrainas försvar mot kommande ryska luftangrepp. 

Den svenska regeringens nya stödpaket till Ukraina planeras innehålla ett kvalificerat vapensystem för luftförsvar inklusive kvalificerad ammunition och kvalificerad ammunition till ytterligare luftförsvarssystem.

– Vi skickar nu ett rekordstort stödpaket till Ukraina, både humanitärt och militärt. Försvaret av Ukrainas frihet är vår tids mest avgörande utrikespolitiska uppgift, sa statsminister Ulf Kristersson (M) när stödpaketet lanserades.

Foto: J. Loren resp President of Russia Office

Text: Redaktionen 


Sänker skatten

2024 04 23

Regeringen överväger flera nya skattesänkningar.

Det uppger finansdepartementet på måndagskvällen.

– Inför budgetpropositionen för 2025 är det angeläget att flera skatteförslag kan förberedas genom remittering för att möjliggöra en samlad behandling av skatteförslag med budgeteffekter, framhåller departementet i ett uttalande.

Det handlar bland annat om följande förslag på skattesänkningar:

  • Sänkt skatt på arbetsinkomster
  • Sänkt skatt på pension
  • Sänkt flygskatt

– Inflationsbekämpningen har fungerat. Vi ser nu att inflationen sjunker på bred front och vi förväntas nå inflationsmålet i år. Inför arbetet med budgeten i höst är fokus att bygga ett rikare och tryggare Sverige.

–  Remisserna fokuserar primärt på tre områden, fortsätta stötta hushåll och företag som har det tufft, öka drivkrafterna till sparande och arbete, och att göra det enklare att driva företag i Sverige, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M).

1 900 kronor

Enligt förslaget om sänkt skatt på arbetsinkomster föreslås det ordinarie jobbskatteavdraget förstärkas med 8,1 miljarder kronor.

Det skulle innebära att skatten i genomsnitt minskar med cirka 1 900 kronor per år för de som omfattas, uppger regeringen.

Pensionskatten föreslås sänkas genom att det förhöjda grundavdraget för personer som fyllt 66 år förstärks med totalt 1,84 miljarder kronor.

– I genomsnitt minskar skatten med ca 1 100 kronor per person och år för de som omfattas av förslaget om förstärkning av det förhöjda grundavdraget, framhåller regeringen.

Flygskatten föreslås sänkas med 39, 162 eller 259 kronor per passagerare – beroende på slutdestination för flygresan. 

SD måste ge grönt ljus

Ändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2025.

Det är dock inte säkert att regeringen och Sverigedemokraterna går vidare med samtliga skattesänkningar som föreslås.

Finansminister Elisabeth Svantesson betonar att det ekonomiska läget, reformutrymmet, finansieringsbehovet och överläggningar mellan regeringen och SD kan komma att påverka om förslagen presenteras i höstbudgeten eller inte.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen


Militären bekräftar – skarp insats vid Gotland

2024 04 22

Under söndagen noterades två kraftiga smällar i Visby på Gotland.

Händelserna väckte stor uppmärksamhet. Tidigt spekulerades det i att Försvarsmakten låg bakom smällarna, men varken Gotlands regemente P18 eller Försvarsmaktens vakthavande kommunikatör kunder bekräfta uppgifterna. Aktörerna uppgav dock att smällarna sannolikt berodde på stridsflygplan som brutit ljudvallen.

Under måndagen går flygvapnet ut med nya uppgifter om smällarna, som var så kraftiga att fönsterrutor började skallra.

Enligt flygvapnets kommunikationschef Louise Levin orsakades smällarna av två stridsflygplan, som genomförde en ”skarp insats”.

– Det var ingen övning utan en skarp insats. Det var en rote Jas 39 Gripen ur vår incidentberedskap som genomförde en incidentinsats, säger hon till tidningen Hela Gotland.

En så kallad rote är benämningen på ett par stridsflygplan som bildar en tät formation.

”Skarp insats”

Under söndagen framkom uppgifter om att smällarna var en del av en pågående militärövning på Gotland.  Louise Levin tillbakavisar uppgifterna.

– Nej, det var en skarp insats, men mer kan jag inte säga, säger flygvapnets kommunikationschef. 

”Ständigt beredda”

Flygvapnet genomför regelbundet insatser för att säkra Sveriges luftrum.

Det finns alltid stridsflygplan redo att lyfta från en bas någonstans i Sverige. Den så kallade incidentberedskapen handlar om att lösa skarpa uppgifter, inom såväl jakt och attack som spaning. Det kan även handla om att identifiera och dokumentera aktiviteter i närområdet, till exempel militära övningar, flygplan eller fartyg.

Efter Rysslands invasion av Ukraina har flygvapnet följt händelseutvecklingen noga.

– Risken för ett väpnat angrepp mot Sverige är på kort sikt fortsatt låg, men vi är ständigt beredda. Vi anpassar beredskapen och ligger alltid steget före vilket ger oss handlingsfrihet att agera vid uppkomna oförutsägbara händelser. Jag känner mig trygg i att vi har en god beredskap i det svenska flygvapnet och Försvarsmakten, säger flygvapenchefen generalmajor Carl-Johan Edström i ett uttalande.

Foto: Försvarsmakten

Text: Redaktionen