Tvingas dricka snö i jättekön – “det är fruktansvärt”

2024 01 04

Monsterkön på E22 i Skåne har fortsatt under hela natten och morgonen.

Omkring 1 000 bilar uppskattas ha suttit fast i många timmar på E22 mellan Hörby och Kristianstad sedan igår. 

Kön sträcker sig flera kilometer och förtvivlade bilister har spenderat hela natten i sina bilar.

Somliga har varit fast så länge som elva timmar.

– Det är fruktansvärt mycket, säger Evelina Olsson, presstalesperson hos polisen, till Aftonbladet.

Tvingats dricka snö

Fältpersonal går från bil till bil för att undersöka så att alla som sitter fast mår bra. Kristianstad kommun har förberett mat och dryck för folk som strandats.

En del har kunnat stilla hungern med mackor och yoghurt, men andra har tvingats ta till betydligt mer drastiska åtgärder för att hålla energin uppe.

En 54-årig man som suttit fast i över åtta timmar berättar hur han tvingats dricka snö.

– Jag har bara snö som jag lagt i min kaffekopp, säger han till Aftonbladet.

Johann Wallin, som var på väg hem till familjen i Södra Sandby utanför Lund och som fastnade vid 14-tiden igår, har fått ta till liknande medel.

– Jag sparar att gnaga på de frysta vegoburgarna till om det blir riktig kris. Jag smälter också snö till vatten i påsen som var till hamburgerbröden, säger hon till TV4.

Nya beskedet: öppnar inte förrän lunch

Igår kväll var prognosen att vägen skulle bli körbar igen vid 05-tiden på torsdagsmorgonen.

Den prognosen har spruckit. Trafikverkets nya besked är tidigast klockan 12 idag.

Arbetet med att  undsätta de som sitter fast i sina bilar går sakta framåt, enligt Evelina Olsson.

– Försvarsmaktens bandvagnar har hämtat personer ur bilar som sitter fast och ett hundratals personer finns på den uppsamlingsplats som Hörby kommun öppnat, säger hon till polisens egen hemsida vid 05.30 på torsdagsmorgonen.

Flera sjukdomsfall

Polisen meddelar också att ett fåtal sjukdomsfall har behövt hanteras. Bland annat blev en person akut sjuk igår kväll, vilket föranledde att mitträcket fick klippas upp för att kunna släppa fram ambulansen.

Det har bland annat handlat om ett par diabetesfall.

– Bilar har börjat kunna köra loss både söderut och norrut, men många är fortfarande fast i snön, framhåller Evelina Olsson.

"Stanna hemma"

Polisen understryker vikten av att läget på de skånska vägarna är mycket allvarligt. 

Ingen som sitter fast i kön på E22 ska lämna sina bilar – och de som absolut inte måste ut i trafiken ska till varje pris undvika att göra så.

– De som inte måste ge sig ut uppmanas att stanna hemma, betonar polisen.

Arkivfoto: S. Gorbachev

Text: Redaktionen


Nya villkor för självscanning på Coop och Ica

2024 02 27

Stölderna i självscanningen har ökat lavinartat under de senaste åren.

Vid upprepade tillfällen har bland annat Svensk Handel larmat om systematiska stölder där folk tycks ha satt i system att utnyttja självscanningskassorna på exempelvis Coop och Ica för att stjäla livsmedel.

Gärningspersonerna ser ofta ut att scanna in samtliga varor som de lägger i påsen men i själva verket scannar de bara in de billiga varorna, har organisationen tidigare framhållit.

– Alternativt scannar de in alla varor först för att sedan radera de dyrare varorna innan de kommer till kassan.

Nya tuffa villkor

Nu har flera av de stora livsmedelskedjorna tröttnat på stölderna.

Tuffare villkor har implementerats på bland annat Coop, Ica, Hemköp och Willys, rapporterar Sveriges Radio.

Konkret handlar det om elektronisk individuell övervakning som innebär att kassorna lagrar information från kunder som scannat fel.

Misstagen hamnar i ett dataregister och resulterar i att dessa kunder behöver genomgå fler så kallade avstämningar när man ska betala.

– Det är de villkor som Coops säkerhet har tagit fram, säger exempelvis butikschefen Joantan Espnoza från Coop-hallen i Gävle till SR.

Då ökar risken

Avstämningarna sker med andra ord inte bara slumpmässigt. Avvikande köpbeteende, som att man behöver köper en vara, ökar chansen för att bli kontrollerad.

Det finns även så kallade “avstämningsvaror” som också kan innebära förutbestämd avstämning.

Att kunder misstänkliggörs målas upp som en risk, men den risken väljer Coop att tona ned.

– Vi försöker vara snälla och trevliga även mot kunder som vi kanske tror har scannat fel medvetet, säger Jonatan Espnosa.

Byter prislappar

Strategierna för att fuska i självscanningen är många. Tidigare har Ica påtalat att kunder till exempel väger en gullök och sätter prislappen på en dyrare vara, som olivolja.

Svensk Handel har även uppmärksammat att gärningspersoner delar upp varor i två olika kundvagnar – i den ena lägger man billiga varor som man scannar och i den andra dyrare varor som man inte scannar.

– Vid självutcheckningen avvaktar man med att rulla fram den dyra kundvagnen för att se om det blir avstämning. Om så är fallet lämnar man kvar kundvagnen med dyra varor i butiken. Om avstämning däremot inte sker rullar man ut båda vagnarna, framhåller organisationen.

LÄS MER: Allvarliga rapporter gällande självscanning

Foto: ICA-Gruppen, Jessica Gow

Text: Redaktionen


Swedbank: Stor grupp blivande pensionärer riskerar kalldusch

2024 02 27

En större del av svenskarna riskerar att få en obehaglig överraskning när pensionsåldern börjar närma sig.

Det larmet kommer från Swedbank på måndagen.

Storbanken har uppmärksammat att kunskapen om hur pensionssystemet fungerar är oroväckande låg bland svenska folket – vilket innebär att en stor grupp omedvetet kan begå misstag som blir direkt avgörande för den blivande pensionen.

Hela 60 procent av befolkningen har liten eller ingen kunskap om pensionssystemets innebörd, visar bankens undersökning som beställts från Kantar Medias Sifopanel.

– De som saknar kunskap om pensionssystemet tror i mindre utsträckning än andra att de kommer få en rimlig pension. Utan koll är det svårt att göra medvetna val om sådant som påverkar pensionen, säger Madelén Falkenhäll, Swedbanks hållbarhetsekonom. 

Upptäcker för sent

De flesta får behålla minst 70 procent av sin lön när man går i pension. Men faktorer som många år i deltid eller sent inträde i arbetslivet kan kapa ersättningen rejält – samtidigt som ett par extra år i arbetet kan höja den kraftigt.

Enligt Swedbank är det dock faktorer som många upptäcker för sent.

Istället kommer det som en kalldusch när man väl kommer till insikt om vilka val som hade kunnat göras för att påverka pensionen till det bättre.

– Ju tidigare du vet vad som påverkar pensionen, desto större möjlighet har du att påverka den. Var femte över 55 år önskar att de hade haft koll på sin pension tidigare, säger Madelén Falkenhäll. 

Högre tjänstepension

En väg till högre pension är enligt Swedbank att avsätta mer till tjänstepensionen.

Banken har tidigare uppskattat att bara ett par procent högre tjänstepensionen skulle kunna motsvara drygt 2 000 kronor mer i pension varje månad för vanliga kvinnoyrken – som ofta har lägre lön än mansdominerade yrken.

– En höjd avsättning till tjänstepension skulle innebära en högre pension för många. Det har redan gjorts inom några kollektivavtal, men det skulle kunna tas ytterligare steg och kan vara värt att titta vidare på för arbetsmarknadens parter, säger Madelén Falkenhäll. 

LÄS MER: Swedbank slår larm: blivande pensionärer illa ute

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen