INRIKES: Tvingas backa – dåliga nyheter för svenska elkunder

2022 10 09

Inför valet lovade högersidans fyra partier M, KD, SD och L ett högkostnadsskydd med anledning av de höga elpriserna.

Högkostnadsskyddet lovades vara på plats från och med 1 november.

– Om vi vinner valet och Sverige får en ny regering, så kommer vi se till att högkostnadsskyddet för hushåll och företag mot de extrema elpriserna, finns på plats den 1 november. Hushållens ekonomi ska räddas i god tid före jul. Det är ett gemensamt vallöfte, framhöll Ulf Kristersson (M) till Svenska Dagbladet i början av september.

Tvingas backa

Men redan nu tvingas M-sidan backa från löftet, rapporterar SvD.

Enligt Moderaterna kommer det sannolikt att dröja längre än det utlovade datumet innan svenska hushåll kan ta del av åtgärden mot de höga elpriserna.

– Vår ambition är att försöka få det här högkostnadsskyddet på plats så snart som det går. Problemet är att Svenska kraftnät just nu arbetar efter en annan tidsplan, som gavs av den här regeringen, säger Carl-Oskar Bohlin (M), partiets energipolitiska talesperson, till tidningen.

"Kräver nya instruktioner"

Den socialdemokratiska regeringen har sedan tidigare satt datumet 15 november som deadline för Svenska kraftnät att återkoppla på hur ett högkostnadsskydd skulle kunna utformas.

Carl-Oskar Bohlin hoppas kunna snabba på processen när en ny regering har tillträtt, vilket är en nödvändighet om Ulf Kristersson ska hinna infria sitt löfte.

– Det krävs att de får en ny instruktion från en regering helt enkelt, säger han.

Överens på två punkter

När det gäller regeringsbildningen uppges förhandlingar pågå för fullt. 

På två punkter ska nu de fyra högerpartierna vara överens, rapporterar Aftonbladet.

– Man är överens att vi ska ha en stramare migrationspolitik och man är också överens om längre fängelsestraff för brottslingar, uppger en källa till tidningen.

“Kan ta lite tid”

Det ska dock ännu inte finnas någon uppskattning på när förhandlingarna förväntas vara i hamn.

Däremot pekas budgeten ut som en av två hållpunkter, den andra är måndagens talmansval.

– Det kan ta lite tid. Det kan ta någon eller några veckor. Men det ska definitivt inte ta 134 dagar, säger Aftonbladets källa.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen