RYSSLAND: Tvingas ändra planen

2022 09 02

Rysslands diktator Vladimir Putin har tvingats förlänga tidsplanen för Rysslands offensiv i östra Ukraina.

Ryssland har hittills misslyckats med ett av sina huvudmål i kriget – att ockupera hela Donetsk-regionen i östra Ukraina. 

De ryska trupperna har lyckats ta över grannregionen Luhansk, men hårda strider pågår fortfarande i Donetsk. 

Nu tvingas Vladimir Putin att agera.

I en ny order ändrar han tidsplanen för offensiven i Donetsk, rapporterar amerikanska tankesmedjan ISW.

Slutdatumet för offensiven förlängs från 31 augusti till 15 september, uppger ISW med hänvisning till den ukrainska generalstaben.

Ukraina uppger att Ryssland tvingas omgrupperar sina styrkor för att nå sin nya målsättning. Bland annat uppges ryska styrkor placera sig väster om staden Donetsk.

”Mycket osannolikt”

Enligt tankesmedjan är det dock ”mycket osannolikt” att de ryska trupperna lyckas erövra hela Donetsk innan den 15 september.

–  Det är fortfarande högst osannolikt att ryska styrkor gör de framsteg som krävs för att erövra Oblasten senast den 15 september, fastslår ISW.

Motoffensiv i söder – stora ryska förluster

Samtidigt fortsätter Ukrainas motoffensiv i landets södra delar.

Ukrainas militär rapporterar att ryska styrkor har lidit "ganska betydande förluster" i den södra regionen Cherson. Enligt rapporten har hundratals ryska soldater dödats i den ukrainska motoffensiven.

– Vi fortsätter att slå mot fiendens logistik och militära kapacitet. Ammunitionslagren exploderar, pontonövergångar exploderar. Det innebär att fiendens logistik- och transportförbindelser undergrävs i en sådan utsträckning att de inte kan ta upp reserver, säger Natalia Humeniuk, talesperson för den ukrainska militären, enligt Sky News.

Ryssland hävdar framgång

Samtidigt hävdar Moskva att ryska trupper framgångsrikt slagit tillbaka den ukrainska offensiven.

Den ryske försvarsministern Sergei Shoigu framhåller att Ukraina har lidit stora förluster. I synnerhet när ukrainska trupper försökt avancera mot staden Mykolaiv, som ligger nordväst om Cherson. 

ISW avfärdar ministerns påstående.

– Detta är felaktigt eftersom stora militära operationer inte lyckas eller misslyckas på några dagar, fastslår tankesmedjan.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen