JUST NU: Tveksam inför nya Natosamtal – “Sverige är offret”
2023 03 02
En tidigare EU-ambassadör är skeptisk till de kommande samtalen.
Det är bara två länder som ännu inte accepterat Sveriges ansökan till Nato.
Ungern kan komma att rösta om saken den kommande månaden, medan Turkiet tycks vara längre från en ratificering.
Den tidigare EU-ambassadören Marc Pierini tror att det kommer bli svårt för Sverige att få ett ja från Turkiet, rapporterar DN.
– Läget är mer fryst än någonsin tidigare. Erdogan behöver nationalisternas röster mer än tidigare. De kommer bli viktigare i hans valkampanj. Och Sverige är offret, säger Pierini.
Ingen bra situation
Pierini var EU-ambassadör i Turkiet under fem år och är nu verksam på Carnegie-institutet där han arbetar med att analysera Mellanöstern och Turkiet.
Han menar att den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan är nervös över att tappa fler väljare inför det stundande valet.
– Hans politiska öde kommer inte förseglas förrän valresultatet är klart. Men situationen är inte bra för varken den styrande koalitionen eller presidenten, menar Pierini.
Situationen kan vara negativ för Sverige då Erdogan uppges vilja nå ut till de turkiska nationalisterna.
Samtal återupptas
Efter att Turkiet pausat samtalen om Sveriges Natoansökan till följd av bland annat Rasmus Paludans koranbränning ser de nu ut att återupptas.
Enligt den turkiska utrikesministern Mevlut Cavusoglu kommer ett nytt möte hållas mellan Sverige, Finland och Turkiet den 9 mars i Bryssel.
– Mina kollegor kommer att närvara vid mötet den 9 mars och det kommer bli tydligt för alla där att Sverige inte har uppfyllt sina skyldigheter, säger utrikesministern enligt Reuters.
Stor frustration
Rasmus Paludans koranbränning utanför den turkiska ambassaden i Stockholm ledde till stor frustration i Turkiet.
Landet fördömde aktionen och riktade hård kritik mot den svenska hanteringen av händelsen.
Stäms på miljonbelopp
En muslimsk man från Nederländerna har sedan dess lämnat in en enskild stämningsansökan mot Paludan.
Mannen vill att Paludan ska betala 44 miljoner euro, eller 487 miljoner svenska kronor för att ha orsakat ett “otryggt samhällsklimat för allmänheten”.
Foto: M. König resp M. Dagli
Text: Redaktionen