Tvärvändning – kraftig förändring av elpriset
2023 10 10
För drygt tre månader sedan kom larmet.
Svenska hushåll uppmanades att stålsätta sig för höga elpriser under hösten och vintern.
Hoppas på det bästa men förbered er på det värsta, var budskapet.
– Bygg upp marginaler för att räkningarna blir lika höga som ifjol. Man får tänka precis som med räntorna, förbereda sig på att det blir dyrare, sade SEB:s privatekonom Américo Fernandez till GP.
Men nu kommer helt andra signaler.
I ett uttalande meddelar elhandelsbolaget Bixia att elpriserna störtdyker i oktober – från en förväntat prisbild på 70 öre per KWh till runt 20 öre per KWh.
”Extremt låga nivåer”
– Det är betydligt mindre än vad marknaden förväntade sig. Fjolårets rekordhöga elpriser i Sverige har i år rasat till extremt låga nivåer.
– Ovanligt mild, blöt och blåsig väderlek och låg förbrukning i oktober har ändrat förutsättningarna. De närmaste dagarna väntas rejäl blåst, vilket kommer leda till extremt låga priser och många timmar med minuspriser, skriver Bixia.
Rekordhöga priser ifjol
Den nya prisnivån för elpriset i oktober är en stor förändring jämfört med samma period ifjol.
Då var elpriset cirka fyra gånger högre än i år, 80 öre per KWh.
– Vi har mer vind och vatten i sikte i oktober, vilket tynger elpriserna. Samtidigt hålls förbrukningen nere och därför ser elpriserna i oktober ut att bli riktigt låga, runt 20 öre per kWh. Vi kan konstatera att vi nu befinner oss på helt andra sidan av prisspannet än i fjol, då elpriserna istället var rekordhöga, säger Johan Sigvardsson, elmarknadsanalytiker på Bixia.
Lägst pris i två elområden
Enligt Bixia kommer elpriset under de två första veckorna i oktober att landa på runt 5 öre per kWh i elprisområde 1 och 2 i norr.
I elområde 3 och 4 i syd blir priset runt 15 öre per kWh.
I snitt väntas de första veckornas elpris ligga på strax under 10 öre i system och runt 30 öre per kWh för andra halvan.
– De låga elpriserna gynnar elkonsumenterna i hela Sverige. Det kommer att vara blåsigt även i Tyskland kommande vecka, så det är ingen risk att elpriserna i SE4 kommer att sticka i väg förrän möjligen nästa vecka, säger Johan Sigvardsson.
Ett mildare väder bidrar
De närmaste dagarna väntas temperaturen stiga i Sverige. Det kommer i genomsnitt att bli fem grader varmare än normalt.
Ett mildare väder kommer att dämpa elförbrukningen, vilket i sin tur leder till lägre elpriser och flera timmar med minuspriser.
– Det kommer att blåsa riktigt ordentligt de närmaste dagarna samtidigt som förbrukningen dämpas. Därför kommer elpriserna på onsdag och torsdag att bli riktigt låga och det blir även en hel del timmar med minuspriser, förklarar Johan Sigvardsson.
Foto: Tomas Ärlemo Svenska kraftnät
Text: Redaktionen