Tvärvändning i forskningen – om skärmtid innan sömn

2024 06 10

Det är “rejält överdrivet” att skärmtid före sängdags skulle vara negativt för nattsömnen.

Slutsatsen dras efter en helt ny publicerad studie.

I den förkastar sömnforskare tidigare slutsatser om riskerna med att använda exempelvis mobilen innan man går till sängs.

Enligt studien är det inte alls så skadligt som det tidigare rapporterats, säger Michael Gradisar, Ph. D och Head of Sleep Science på den svenska sömnplattformen Sleep Cycle.

– Om vi tar ett steg tillbaka och ser till allt som kan påverka din sömn negativt så ser vi att effekten från skärmar överdrivits rejält, framhåller experten.

"Långt under nivån"

Den nya studien har publicerats i ansedda Sleep Medicine Reviews och uppmärksammas nu i svenska sammanhang på måndagen.

Innehållet är en ögonbrynshöjare för alla som ofta fått höra att man ska undvika att se på tv, sitta vid datorn eller använda telefonen innan man går och lägger sig.

Studien visade att ljuset som sänds ut från skärmar inte är tillräckligt intensivt för att störa sömnen. I experiment översteg inte ens de ljusstarkaste skärmarna 80 lux, långt under nivån på 500 lux som påverkar melatoninnivåerna och insomningen, framhåller Sleep Cycle.

I motsats till vad många tror

Enligt forskarna, som analyserat elva globala studier, är den maximala fördröjningen för insomning orsakad av skärmanvändning enbart 9,9 minuter.

Skillnaden beskrivs som “försumbar”.

– I motsats till vad många tror, ​​hade olika typer av innehåll, inklusive videospel och TV-program, liten eller ingen effekt på sömnkvaliteten så länge individen höll sig till regelbundna läggningstider, menar Sleep Cycle i sin beskrivning av studien.

Oregelbundenhet problemet

Michael Gradisar är väl medveten om att skärmtid före sänggående ofta får skulden för sömnproblem.

Han menar att forskningens resultat visar att skärmtiden dock inte har en sådan påverkan. Istället tillskrivs sömnproblem oregelbundna och inkonsekventa sömnvanor.

– Det viktigaste för sömnen är att främja hälsosamma skärmvanor som kan hjälpa individer att upprätthålla god sömnhygien. Förhoppningen är att forskningens resultat ska kunna bidra till hur teknik på ett positivt sätt kan integreras i läggningsrutiner för att stödja snarare än hindra en hälsosam sömn.

"Utmanar tidigare sanning"

Erik Jivmark, CEO på Sleep Cycle, menar att Michael Gradisars forskningsresultat är “otroligt intressant”.

– Det utmanar en tidigare antagen sanning, säger Erik Jivmark.

– Det är insikter som vi i vår tur kan dela med våra en miljon dagliga användare och därmed bidra till bättre sömnhälsa världen över.

Foto: N. Fernandes resp J. Wennington

Text: Redaktionen


Bilköpare varnas – köp inte den här bilen

2024 11 30

Bilister varnas för att köpa bilar av en viss sort.

Kina har gått kraftigt framåt som bilexportör de senaste åren.

Detta framgår tydligt bland annat i en graf som New York Times har publicerat.

Kina hade en mycket begränsad förmåga att exportera bilar för bara två decennier sedan. Men 2020 låg deras bilexport på samma nivå som USA:s, och sedan dess har exporten ökat explosionsartat. Idag exporterar Kina 5,7 miljoner bilar om året och är världens i särklass största bilexportör.

Men nu varnar en säkerhetsexpert för vissa bilar från Kina, rapporterar NRK.

Varnar för dessa bilar

Tor Indstøy är säkerhetsexpert på Telenor, och jobbar på fritiden med ”Project Lion Cage”, där han tillsammans med andra arbetar med att kartlägga säkerhetsutmaningar med kinesiska bilar.

Projektet har blivit omtalat i hela världen, trots att det startade som en ren hobby.

Enligt Tor Indstøy är kinesiska elbilar förknippade med betydande risker – framför allt på grund av hur de kan användas för övervakning och kontroll.

Gruppen har specifikt studerat familjebilar av märket NIO. Men samma problem gäller för många kinesiska bilar.

– Vi hittar en överraskande mängd datatrafik mellan bilen och Kina. Det var en överraskning. Det hade vi inte förväntat oss, säger han till kanalen.

Bilen kommunicerar med både Kina, Ryssland, USA, Kanada och Australien.

– Och då ser vi också hur mycket data som skickas. Det är ganska intressant. Även om bilen är avstängd kommer bilen att kommunicera, säger Tor Indstøy.

Kan användas i politisk situation

Enligt säkerhetsexperten och hans grupp är detta ett stort problem.

Bilen är utrustad med kameror, avancerade datasystem, radar och höghastighetsdatanät.

Den kan användas i ohederliga syften, menar Tor Indstøy och hans grupp.

Säkerhetsrisken kan bli påtaglig i exempelvis en pressad politisk situation. Kinesiska elbilar har blivit populära i Norge liksom i Sverige och i hela västvärlden.

Man har bland annat tittat på ett scenario där kinesiska bilar kan användas för att blockera vägar eller skapa kaos, men också för att övervaka och pressa enskilda personer.

– Det är helt klart att till exempel kinesisk underrättelsetjänst har förmågan att utföra det. Om de gör det är en helt annan fråga och det är inget vi tittar på, säger Tor Indstøy till kanalen.

Många gör också tolkningen att den kinesiska underrättelsetjänsten kan tvinga vilket kinesiskt företag som helst till samarbete, vilket ytterligare ökar säkerhetsrisken, rapporterar NRK.

Foto: A. Jumper

Text: Redaktionen


Trump går ut med stenhårt svar – på Putins ”nya världsordning”

2024 12 01

Donald Trump hotar med stenhårda åtgärder mot Putins planer på att skapa en ny världsordning.

Tidigare under hösten samlade Vladimir Putin 20 länder i ett toppmöte där målet var att skapa en ”ny världsordning”.

På mötet deltog BRICS-länderna och flera andra länder.

Ryssland vill att länderna ska försvaga USA och stärka sig själva genom att bryta dollarns dominans på världsmarknaden.

Nu hotar Donald Trump med kraftfulla åtgärder mot länderna, rapporterar AFP.

Trump hotar med åtgärder

I ett inlägg på den egna sociala mediekanalen Truth Social, hotar Trump med allvarliga konsekvenser för BRICS-länderna om de exempelvis skapar en ny valuta eller börjar favorisera någon annan valuta framför dollarn.

– Idén att BRICS-länderna försöker röra sig bort från dollarn medan vi står bredvid och tittar på är ÖVER, skriver Trump.

– Vi kräver ett åtagande från dessa länder att de varken kommer att skapa en ny BRICS-valuta eller stödja någon annan valuta för att ersätta den mäktiga amerikanska dollarn, annars kommer de att möta 100-procentiga tullar och bör förvänta sig att de får säga adjö till att sälja i den underbara amerikanska ekonomin, meddelar Donald Trump.

BRICS består av nio länder, som alltså enligt Trump riskerar 100-procentiga tullar; Brasilien, Ryssland, Indien, Kina, Sydafrika, Iran, Egypten, Etiopien och Förenade Arabemiraten.

”Vinka farväl till Amerika”

Donald Trump uttrycker en stor ilska över rapporter om att BRICS-länderna vill försvaga den amerikanska dollarns ställning.

– De kan hitta någon annan ”sucker”! Det finns ingen chans att BRICS kommer att ersätta den amerikanska dollarn i internationell handel, och alla länder som försöker bör vinka farväl till Amerika, menar den nyvalda presidenten.

Vid BRICS-mötet tidigare i höst uppgav Ryssland att det ultimata målet med samarbetet mellan länderna är att skapa en ”ny världsordning” där väst inte längre tillåts dominera.

Just att skapa ett alternativ till dollarn framhävdes som ett av de viktigaste stegen på vägen mot Putins mål.

Dollarns dominans i världen är ett stort problem för Putin och för Rysslands ekonomi.

BRICS-länderna, och ett antal andra länder som står dessa nära, hoppas på att samarbetet ska stärka deras ställning i världen.

Samtidigt har många av länderna en problematisk relation till varandra, som försvårar samarbetet. Det gäller bland annat Indien och Kina.

LÄS OCKSÅ: Putin samlar 20 länder – planerar ”ny världsordning”

Foto: Official White House Photo by Andrea Hanks resp President of Russia Office

Text: Redaktionen