Tvärvändning i forskningen – om skärmtid innan sömn

2024 06 10

Det är “rejält överdrivet” att skärmtid före sängdags skulle vara negativt för nattsömnen.

Slutsatsen dras efter en helt ny publicerad studie.

I den förkastar sömnforskare tidigare slutsatser om riskerna med att använda exempelvis mobilen innan man går till sängs.

Enligt studien är det inte alls så skadligt som det tidigare rapporterats, säger Michael Gradisar, Ph. D och Head of Sleep Science på den svenska sömnplattformen Sleep Cycle.

– Om vi tar ett steg tillbaka och ser till allt som kan påverka din sömn negativt så ser vi att effekten från skärmar överdrivits rejält, framhåller experten.

"Långt under nivån"

Den nya studien har publicerats i ansedda Sleep Medicine Reviews och uppmärksammas nu i svenska sammanhang på måndagen.

Innehållet är en ögonbrynshöjare för alla som ofta fått höra att man ska undvika att se på tv, sitta vid datorn eller använda telefonen innan man går och lägger sig.

Studien visade att ljuset som sänds ut från skärmar inte är tillräckligt intensivt för att störa sömnen. I experiment översteg inte ens de ljusstarkaste skärmarna 80 lux, långt under nivån på 500 lux som påverkar melatoninnivåerna och insomningen, framhåller Sleep Cycle.

I motsats till vad många tror

Enligt forskarna, som analyserat elva globala studier, är den maximala fördröjningen för insomning orsakad av skärmanvändning enbart 9,9 minuter.

Skillnaden beskrivs som “försumbar”.

– I motsats till vad många tror, ​​hade olika typer av innehåll, inklusive videospel och TV-program, liten eller ingen effekt på sömnkvaliteten så länge individen höll sig till regelbundna läggningstider, menar Sleep Cycle i sin beskrivning av studien.

Oregelbundenhet problemet

Michael Gradisar är väl medveten om att skärmtid före sänggående ofta får skulden för sömnproblem.

Han menar att forskningens resultat visar att skärmtiden dock inte har en sådan påverkan. Istället tillskrivs sömnproblem oregelbundna och inkonsekventa sömnvanor.

– Det viktigaste för sömnen är att främja hälsosamma skärmvanor som kan hjälpa individer att upprätthålla god sömnhygien. Förhoppningen är att forskningens resultat ska kunna bidra till hur teknik på ett positivt sätt kan integreras i läggningsrutiner för att stödja snarare än hindra en hälsosam sömn.

"Utmanar tidigare sanning"

Erik Jivmark, CEO på Sleep Cycle, menar att Michael Gradisars forskningsresultat är “otroligt intressant”.

– Det utmanar en tidigare antagen sanning, säger Erik Jivmark.

– Det är insikter som vi i vår tur kan dela med våra en miljon dagliga användare och därmed bidra till bättre sömnhälsa världen över.

Foto: N. Fernandes resp J. Wennington

Text: Redaktionen


SMHI: Då kommer sommarvärmen tillbaka

2024 06 10

Solälskare runt om i landet får vänta lite till.

Det har inte varit mycket annat än regn och kyla i Sverige under den senaste tiden.

På flera håll runt om i landet har det regnat ordentligt, och framöver väntas mer av det samma.

SMHI har dock kunnat fastställa när sommarvärmen kommer tillbaka.

Regn och åska

Den kommande tiden väntas ännu mer regn och kyla.

– Det är kylig luft för årstiden och i samband med regn eller kraftiga skurar kan temperaturen även mitt på dagen sjunka en bit under 10 grader också i södra Sverige, meddelar SMHI.

– I Jämtlands-, Härjedals- och Dalafjällen kan det i högre terrängen möjligen förekomma snöinslag i nederbörden.

Fortsätter i morgon

Även under måndagen så kommer den som väntar på solen bli besviken.

Då fortsätter nämligen lågtrycket visa sin närvaro, och det väntas inte bli mycket annat än regn och rusk i landet.

– Vi har nu några regniga, blåsiga och för årstiden kyliga dagar framför oss då ett djupt lågtryck stannar upp över Sverige, meddelar SMHI.

– Imorgon fortsätter lågtrycket att ge tidvis regn eller skurar i så gott som hela landet. Största undantaget ser ut att vara Gotland som troligen kan få mest soligt väder. 

– Även Skåne, Blekinge, Öland och östra Småland får mest uppehållsväder. Fortsatt blåsigt i Götaland och östra Svealand med hårda vindbyar från sydväst.

Uppehållsväder tisdag

På tisdagen blir det uppehållsväder för det mesta.

– På tisdag väntas lite fler områden med uppehållsväder, men i södra och mellersta Götaland samt stora delar av Norrland troligen fortsatt tidvis regn eller skurar.

Då återvänder värmen

Det är alltså först mot slutet av nästa vecka som sommarvärmen väntas komma tillbaka.

Då väntas temperaturen på nytt uppnå 20 grader.

– Det ostadiga vädret ser sen ut att fortsätta även under resten av veckan, framhåller SMHI via sin webbsida.

– Under veckoslutet väntas dock lite varmare luft strömma in vilket gör att temperaturen på många platser kan stiga till åtminstone omkring 20 grader.

Foto: Y. Bogdanov

Text: Redaktionen


Skatteverket ska skicka ut 500 000 brev – “svara snabbt”

2024 06 10

Från och med idag implementerar Skatteverket en ny förändring.

Omkring 1,5 miljoner flyttanmälningar registreras hos Skatteverket varje år.

Men det har också vid vissa tillfällen blivit ett problem att folk skriver sig på någon annans adress. Det ska nu Skatteverket få bukt med genom att börja skicka ut brev till den som redan är folkbokförd på en adress ifall en annan person anmäler flytt till samma bostad.

– Det här är efterfrågat och kan förebygga fel, säger Cajsa Toresten, samordnare på Skatteverket, i en kommentar.

500 000 brev

Av de drygt 1,5 miljoner flyttanmälningar som görs uppskattar Skatteverket att man kommer att skicka ut brev vid ungefär en tredjedel av dessa.

Och den som får brevet ska svara snabbt.

Tre arbetsdagar har man på sig. 

– Vi vill gärna uppmana den som får brevet från oss att svara på det så snabbt som möjligt. Vi vill även uppmana den som flyttar att alltid vara ute i god tid med sin flyttanmälan, säger Cajsa Toresten.

Digitalt och på papper

Brevet om att någon anmält flytt kommer att skickas digitalt till den som har digital brevlåda.

– Skatteverket önskar snabb återkoppling, understryker myndigheten.

Har man inte det skickas istället brevet i pappersform med den vanliga posten. Vid det senare scenariot har man sex arbetsdagar på sig att svara istället för tre, eftersom pappersposten tar längre tid.

Det här gäller

Meddelandet kommer att skickas till en person i hushållet.

– Till den som bott längst på adressen, förtydligar Skatteverket.

Har de boende flyttat in samtidigt skickas brevet till den äldsta personen. Om det är flera personer som flyttar in kommer ett brev för varje person.

Det finns även exempel på situationer när inget brev skickas ut. Det gäller till exempel personer under 16 år eller om man har skyddade personuppgifter. Om den som hittills bott i bostaden själv har anmält flytt kommer inte heller något brev skickas.

Har utnyttjats av kriminella

Förändringen kommer efter att det tidigare bland annat uppmärksammats att kriminella skriver sig på andra personers adresser utan tillåtelse.

Exempelvis skrev sig en brottsmisstänkt person på en bostad som tillhörde ett äldre par i höstas.

När vi får tips om att personer medvetet skriver sig på fel adress och det kan finnas en hotfull situation så prioriteras det högt, sade Pontus Hesselheim, sektionschef på Skatteverket, till SVT vid tillfället.

Foto: Magnus D Skatteverket

Text: Redaktionen