Tvärvändning i forskningen – om skärmtid innan sömn

2024 06 10

Det är “rejält överdrivet” att skärmtid före sängdags skulle vara negativt för nattsömnen.

Slutsatsen dras efter en helt ny publicerad studie.

I den förkastar sömnforskare tidigare slutsatser om riskerna med att använda exempelvis mobilen innan man går till sängs.

Enligt studien är det inte alls så skadligt som det tidigare rapporterats, säger Michael Gradisar, Ph. D och Head of Sleep Science på den svenska sömnplattformen Sleep Cycle.

– Om vi tar ett steg tillbaka och ser till allt som kan påverka din sömn negativt så ser vi att effekten från skärmar överdrivits rejält, framhåller experten.

"Långt under nivån"

Den nya studien har publicerats i ansedda Sleep Medicine Reviews och uppmärksammas nu i svenska sammanhang på måndagen.

Innehållet är en ögonbrynshöjare för alla som ofta fått höra att man ska undvika att se på tv, sitta vid datorn eller använda telefonen innan man går och lägger sig.

Studien visade att ljuset som sänds ut från skärmar inte är tillräckligt intensivt för att störa sömnen. I experiment översteg inte ens de ljusstarkaste skärmarna 80 lux, långt under nivån på 500 lux som påverkar melatoninnivåerna och insomningen, framhåller Sleep Cycle.

I motsats till vad många tror

Enligt forskarna, som analyserat elva globala studier, är den maximala fördröjningen för insomning orsakad av skärmanvändning enbart 9,9 minuter.

Skillnaden beskrivs som “försumbar”.

– I motsats till vad många tror, ​​hade olika typer av innehåll, inklusive videospel och TV-program, liten eller ingen effekt på sömnkvaliteten så länge individen höll sig till regelbundna läggningstider, menar Sleep Cycle i sin beskrivning av studien.

Oregelbundenhet problemet

Michael Gradisar är väl medveten om att skärmtid före sänggående ofta får skulden för sömnproblem.

Han menar att forskningens resultat visar att skärmtiden dock inte har en sådan påverkan. Istället tillskrivs sömnproblem oregelbundna och inkonsekventa sömnvanor.

– Det viktigaste för sömnen är att främja hälsosamma skärmvanor som kan hjälpa individer att upprätthålla god sömnhygien. Förhoppningen är att forskningens resultat ska kunna bidra till hur teknik på ett positivt sätt kan integreras i läggningsrutiner för att stödja snarare än hindra en hälsosam sömn.

"Utmanar tidigare sanning"

Erik Jivmark, CEO på Sleep Cycle, menar att Michael Gradisars forskningsresultat är “otroligt intressant”.

– Det utmanar en tidigare antagen sanning, säger Erik Jivmark.

– Det är insikter som vi i vår tur kan dela med våra en miljon dagliga användare och därmed bidra till bättre sömnhälsa världen över.

Foto: N. Fernandes resp J. Wennington

Text: Redaktionen


JUST NU: Disney stoppar kommande storfilm – efter hatstorm

2025 04 04

En nutida Disneyklassiker var tänkt att släppas i ny tappning.

Nu stoppas förberedelserna tills vidare.

Succéfilmen stoppas

Disney hade aviserat en nyinspelning av den animerade succéfilmen “Trassel” (Tangled) från 2010 i liveactionformat.

Men planerna läggs på is.

Beskedet kommer i kölvattnet av den hat- och kritikstorm som riktats mot “Snövit”, som nyligen hade premiär på bio, rapporterar The Hollywood Reporter.

Kritik från alla håll

Redan före premiären plågades Snövit av kritiska rubriker.

Filmen, som är den senaste i raden av Disneys många nylanseringar av sina klassiker, sågades inte bara för att delar av historien ändrats.

Dels har det kritiserats att de sju dvärgarna animerats, men också att filmjätten håller kvar vid gamla stereotyper om funktionsvarierade genom att överhuvudtaget ha med karaktärerna.

– Man är progressiv på ett sätt, men man gör fortfarande den där bakåtsträvande historien om sju dvärgar som bor i en grotta, har skådespelaren Peter Dinklage, känd från Game of Thrones och som själv är kortvuxen, tidigare sagt.

Utsatts för rasism

Det har även framförts rasistiska anspelningar mot att Snövit spelas av Rachel Zegler, en amerikan med colombianskt och polskt ursprung.

Och israeliskan Gal Gadot, som spelar den onda drottningen, har öppet uttryckt sitt stöd för Israels militär vilket fått propalestinska röster att uppmana till att bojkotta filmen.

Gal Gadot har dock även fått kritik hemma i hemlandet efter att hon sagt att det är är fel att döda oskyldiga palestinier.

Bottenbetyg

Hittills har Snövit enbart dragit in 69 miljoner dollar i USA. Produktionsbudgeten låg på 270 miljoner dollar.

Och mottagandet har varit direkt dåligt. Cinemastor gav blott betyget B+, där allt utanför A-intervallet anses vara underkänt.

The Guardian gav bottenbetyget 1 av 5.

– Slöseri och meningslöst, uttrycker recensenten Peter Bradshaw.

Ny trend

Om planerna på liveactionversionen av Trassel överhuvudtaget kommer att återupptas eller göras om är fortfarande oklart.

Sedan början av 2010-talet har Disney dragit in över en miljard dollar på remakes av bland annat Lejonkungen, Skönheten och Odjuret och Aladdin.

– Men Snövit verkar ha testat gränserna för den strategin, framhåller The Hollywood Reporter.

Filmen Lilo & Stitch kommer att släppas som liveaction på bio i slutet av maj. Även Moana planeras fortfarande släppas i nyformat.

Foto: Jeshoots.com

Text: Redaktionen


Stort fiasko för Swedbank – spararna lär bli besvikna

2025 04 04

Många av Swedbanks fondsparare har inte mycket att glädjas åt.

Storbankens siffror är nämligen ingen munter läsning.

Av nästan 100 fonder hos Swedbank Roburs är det enbart 23 som i år ligger på plus. I den gruppen är det dessutom blott tre stycken som når en avkastning på mer än en procent, rapporterar Placera.

Spararna som räknat med ett välbehövligt sparkapital lär med andra ord bli besvikna på utfallet.

"Valutaeffekter spelar in"

Den som ser sitt sparkapital “gå åt fanders” är inte ensam, konstaterar nättidningen.

Förklaringen till de svaga siffrorna hos Swedbank Roburs måste dock ställas mot de senaste årens starka värdeavkastning, menar storbanken.

– Även valutaeffekter spelar in, i synnerhet för fonder som investerar i USA och i dollar, säger Carina Sesser som är presschef på Swedbank Robur, till ekonomisajten.

Håll kvar strategin

Swedbank uppmanar sparare att sitta lugnt i båten.

Marknaden brukar återhämta sig efter nedgångar, framhåller banken. Det kan dock ta tid.

– För de flesta sparare är det klokt att hålla fast vid sin strategi och undvika att fatta snabba beslut baserade på kortsiktiga svängningar, säger Carina Sesser och uppmanar till ett regelbundet månadssparande.

LÄS MER: Finansinspektionen: börja spara direkt – så mycket ska du ha på kontot

"Blodbad" på börsen

Swedbank Roburs mest framgångsrika fond under 2025 är Microcap, som stigit med 4,45 procent. Men det finns en minimumgräns på 50 000 kronor vid köp.

Hela 19 fonder, motsvarande 22 procent av allihop, präglas av tvåsiffriga ras. Många av dem är amerikanska, exempelvis Technology.

Efter gårdagens tullbesked från USA har det dessutom talats om “blodbad” på börsen.

– Detta är inte långt ifrån ett värsta scenario, långt bortom investerarnas prognoser, säger Carmignac-förvaltaren Kevin Thozet till Reuters.

LÄS MER: Nya siffror från Swedbank – “Dystra signaler”

Uppmanade småspararna

Redan i februari uppmanade Swedbank svenska småsparare efter Donald Trumps turbulenta inledning i Vita huset.

– Det absolut viktigaste är att se till hur fördelningen mellan till exempel aktiefonder och räntefonder ser ut, sade Arturo Arques, privatekonom på Swedbank, till SR.

– Det som till 90-95 procent avgör den framtida avkastningen och risken är fördelningen mellan ditt aktiesparande och räntesparande. Det är det som småspararna i första hand ska ha fokus på, tillade ekonomen.

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen